torstai 7. lokakuuta 2010

Homo Sovieticusta etsimässä

Järjenjuoksultani keskinkertaisena ihmisenä on mukavaa elää, kun aika ajoin oivaltaa jotain uutta. Äsken oivalsin yhden asian liittyen suvaitsevaisuuteen. Suvaitsevaisuus on kulttuurirelativismia eli suvaitsevaiston mielestä kaikkien maiden ja kulttuurien tavat ovatyhtä hyviä ja arvokkaita. Näin ei enää moni avoimesti julista, koska juuri kukaan ei kehtaa väittää vakavalla naamalla, että arabimaiden kulttuuri on länsimaista parempi. Suvaitsevaisuuden käytännön toteutus on monikulttuurisuutta.

Monikulttuurisuuden vastustaminen lähtee käytännössä liikkeelle ihmisen biologiasta. Ihminen kartaa vieraita asioita. Jared Diamond jopa esittää, että eri rotujen ihonvärit ja muut fyysiset ominaisuudet ovat viettien sanelemaa. Toisessa ympäristössä on pidetty vaaleudesta ja valinta on suosinut vaaleutta. Toisissa tummuutta ja valinta on suosinut sitä. Diamond perustelee näkemystään mm. sillä, että ihosyövän esiintyvyys ja erityisesti elämän päättyminen siihen on niin harvinaista. Lisäksi hän muistuttaa, että niinkin Tasmaniassa ja Uudessa Seelannissa - jotka ovat vastaavalla etäisyydellä napa-alueesta kuin Keski-Eurooppa - ihmiset olivat mustia.

Kuten tiedetään, luokan kaunein tyttö saa pojilta imartelevaa huomiota kun taas rumat eristetään. Työpaikoilla sama meno jatkuu, ja parinvalinnassa kauneus mielletään terveydeksi. Luonto tikanpojan puuhun ajaa on vanha hyvä muistutus. Monikulttuurisuuden kannattajat väittävät, että monikulttuurin vastustajat ovat ennakkoluuloisia ja jopa rasisteja. Kannattajilla on unelma, että ihmiskunta ei toimisi vaistojen, tunteiden ja viettiensä varassa vaan olisi rationaalinen kuin homo sovieticus kaukonäköisten johtajiensa ohjelmoitavissa.

Oivallukseni on se, että nämä kaukonäköiset johtavat perustelevat omaa vallanhaluaan ja omaa aatettaan väittämällä meitä muita tyhmiksi. Kyllä, alkukantaisuus eli viettien varassa eläminen on osoitus tyhmydestä. Kuinka moni vanhempi kasvattaa lastaan haukkumalla tätä tyhmäksi? Jos lapsi ei halua maistaa chiliä, sanooko äiti maireasti hymyillen, että ei se mitään, sinä olet vain tyhmä?

Jos joku nostaa näitä rasisti-, homofobia- ja sovinistikortteja esiin, hän tosiasiassa siis väittää olevansa sinua parempi. Hän ei luota siihen, että suomalaisten sivistystaso on niin korkea, että asiallisesti asioista keskustelemalla suomalaiset voisivat muodostaa järkevän mielipiteen. En nyt jaksa nimetä monikulttuurisuuden suurimpia puolestapuhujia, mutta lukijoitani kehotan muistamaan tämän asian:

jos joku väittää sinun olevan maahanmuuttovastainen, hän tosiasiassa tarkoittaa, että olet tyhmä. Tyhmiä on turha opettaa, joten ajan säästämiseksi parempi on pakolla hiljentää sinut.

5 kommenttia:

Tiedemies kirjoitti...

Seksuaalivalinta tosiaan on todennäköinen ihonvärien voimakkaan eriytymisen syy.

En tiedä tämän kirjoituksen perusteella, mitä pidät "monikulttuurisuutena". Itse karsastan käsitystä, jonka mukaan kulttuurirelativismi tarkoittaisi sitä, että kaikki kulttuurit ovat yhtä hyviä; itse olen kuvitellut sen tarkoittavan sitä, että kussakin kulttuurissa on erilaiset tavat arvottaa eri asioita, joten väittämän "kulttuuri X on parempi kuin Y" tulkinta riippuu siitä, missä yhteydessä se esitetään. Kun me, länsimaisina ihmisinä, toteamme näin, me voimme sanoa sen ja meillä on oikeus sanoa niin, mutta ideana on vain, että meidän ei ole mielekästä odottaa, että joku watussi tai ogoni on kanssamme samaa mieltä. Ei siis mitään sen kummempaa. Jos tämä tuntuu käsittämättömältä, niin kannattaa muistaa, että lähi-itä kuhisee partasuita, jotka selittävät kuinka amerikkalainen ja eurooppalainen kulttuuri on huonoa.

Tiedän, että haluat nimittää rasismiksi vain faktista, pelkkään rodullisiin piirteisiin perustuvaa sortoa, kuten apartheidia tms. Minä olen osin samaa mieltä, mutta huomauttaisin, että kaikissa kolmessa "kortissa", rasimissa, homofobiassa, ja sovinismissa, on yksi yhteinen piirre. Se on se, että jokin - viimekädessä vaikka sitten seksuaalinen - preferenssi ohjaa käsitystämme jostakin ihmisryhmästä. Joku pitää tummaihoisuutta rumana, homostelua inhottavana tai naisia tyhminä kanoina, ja käyttäytyy sen mukaisesti; se on rasismia, homofobiaa tai sovinismia, vastaavasti.

Ei näiden piirteiden puute tee kenestäkään "parempaa" sen enempää kuin haarukan pitäminen ylösalaisin syödessä. Ne ovat asioita, jotka vaikeuttavat kanssakäymistä. Jos minä olisin rasisti, homofobi, tai sovinisti, minun työni olisi vaikeaa. Täällä labrassa on töissä naisia, homoja, kiinalaisia, mustia, jne. Jos kohtelisin heidän työtään eri tavalla kuin valkoisten heteromiesten, työt eivät sujuisi yhtä hyvin.

Ei asia ole oikeastaan sen kummallisempi. Kuten siinä "toisessa" jutussakin, pidän tässäkin moralisointia huonona ideana.

Tiedemies kirjoitti...

Oletko muuten lukenut Pinkerin The Blank Slate:n? Ihmettelen, ettei siitä ole Terra Cognita-suomennosta tai vastaavaa, koska se on aivan loistava.

Se tuntuu sopivan tämän kirjoituksen henkeen todella hyvin.

Kumitonttu kirjoitti...

Kiitos kommenteista Tidari!

Monikulttuurisuus on sitä, että jokainen noudattaa oman kulttuurinsa pohjalta saatuja arvoja maantieteellisesti rajatulla alueella. Tällaisia paikkoja on nyt tullut Suomeenkin, joten politiikka on ollut onnistunutta, jos se oli tavoitteena.

Kulttuurien rinnakkaiselossa kaikkein tärkeintä on ymmärtää, että vieraaseen kulttuuriin perehtyneet ja sitä ymmärtävät tahot avaavat ja selittävät sitä muille. Vastaavasti vieras kulttuuri lukee ja tulkitsee näitä mielipiteitä ja osallistuu itsekin keskusteluun. Tässä olemme tällä hetkellä aika hyvässä jamassa. Kun aloitin bloggaamisen muutama vuosi sitten, ei tullut mieleenikään esiintyä omalla nimelläni, niin rajuilla keinoilla toisinajattelijoita vastaan hyökättiin.

Suomessa ei ole oikein ymmärretty, että sen vieraan kulttuurin niiden jäsenten, jotka osallistuvat vuoropuheluun, tulisi kertoa meidän kulttuurimme parhaista puolista omalle kulttuurilleen. Tätä ei tapahdu. Tilanne muistuttaa vanhaa Neuvosto-Venäjää, joka kyllä sai omaa propagandaansa painettua länsilehtiin, mutta visusti varoi kertomasta omalle kansalleen yhtään mitään. Elämä sellaisen ideologian kanssa ajautuu ennemmin tai myöhemmin sotaan tai terroriin. Ja niinhän me nyt muslimien kanssa jo olemmekin.

Kun muslimit vaahtoavat, että toisia uskontoja ei saa loukata, mieleeni nousee kylmän sodan aika, jolloin Neukkula vaati, että "toisen maan sisäisiin asioihin ei saa puuttua", mikä tietysti oli syväkieltä, eli kommarit tarkoittivat, että "me puutumme toisten maiden sisäisiin asioihin, mutta te ette".

Rasismin osalta pidättäydyn tiukassa tulkinnassa, koska rasismi-kortti lähtee peliin liian helposti yhä edelleen. Lakukääre tai mauton vitsi ei ole rasismia.

Muuten kiteytit kirjoitukseni ytimen paremmin kuin mihin itse kykenin. Kyse on juuri tuosta: erilaisuus ei tee kenestäkään "parempaa", mutta meillä on omat motiivimme laittaa ihmisiä arvojärjestykseen. Jos arvojärjestys perustuu rotuun tai sukupuoleen, niin se on ok. Arvojärjestys ei kuitenkaan saa johtaa sellaiseen syrjintään, jossa rahalla tai väkivallan uhalla järjestelmällisesti pyritään heikentämään jonkun ryhmän asemaa suhteessa muihin ryhmiin.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä voi olla toiston makua mutta aikaisemmin totesin että suvaitsevaisina itseään pitävät eivät tajua sitä että suvaitsevaisuus ei toimi jos se ei ole molemminpuolista.

Monikulttuurisuuden kannattajat eivät tajua sitä että johonkin tiettyyn kulttuuriin tutustuminen ei yhtään edellytä sitä että kyseisen kulttuurin edustajia olisi väkisin tuotava tänne. He eivät tajua että monikulttuurisuuden kannatus ei todennäköisesti ole molemminpuolista. Heidän ihailunsa kohteena olevan kulttuurin edustajat eivät itse ole monikulttuurisuuden kannattajia omissa alkuperämaissaan.

Mokuttajien pitäisi aivan aluksi asua heidän ihailunsa kohteena olevan kulttuurin alkuperämaassa. Tällä tavalla kyseinen kulttuuri tulisi tutuksi ennen kuin alkaa vaatia sitä tuomaan kotimaahankin.

Niin ja mokuttajien olisi syytä tutustua suomalaisten omaan sisäiseen monikulttuurisuuteen, tutustua millaisia ovat hämäläiset, karjalaiset, pohjalaiset...

Kumitonttu kirjoitti...

Iltaa Vieras!

Mokuttajien pitäisi aivan aluksi asua heidän ihailunsa kohteena olevan kulttuurin alkuperämaassa. Tällä tavalla kyseinen kulttuuri tulisi tutuksi ennen kuin alkaa vaatia sitä tuomaan kotimaahankin.

Mitäpä tuohon lisäämään - osuit arkun naulaan!