sunnuntai 31. lokakuuta 2010

Zeus ja poliittinen eliitti

Barack Obama anelee tukea tiistain täytevaaleja varten. Presidentti, joka julisti olevansa yhdistäjä eikä hajoittaja kehotti latinoita toimimaan nukkumisen sijaan. Obama yllytti, että "latinojen tulee osoittaa vihollisilleen, mitä mieltä he ovat Arizonan laittomia siirtolaisia koskevasta laista". Tuo on kovaa puhetta mieheltä, joka ei rohkene kutsua Irania viholliseksi. Kovaa puhettä mieheltä, jonka johtamista kansalaisista 60% kannattaa Arizonan pyrkimyksiä. (National Post)

Suomen poliittinen kenttä on lievästi sanottuna sekaisin. Edellinen pääministeri rypi naisseikkailuissa kuin teinipoika ongelmista toiseen. Vaalirahoitus tuskin tuli kenellekään yllätyksenä, koska vaalikampanjat maksavat, ja joltain rahat tulevat. Poliitikon tehtävä on edustaa äänestäjiään, ja jos äänestäjät antavat rahaa vaaleja varten, niin kukapa sitä kieltää pystyy? Tai kysytään niin päin, että mikä motiivi kieltäjällä itsellään on?

Nykyinen pääministeri selittelee vakavalla naamalla, että "viesti ei ole mennyt perille". Siihen varmaan uskoo vain itse viestinviejä, sillä tekosyynä se on huonoin mahdollinen. Kun nainen valitaan puoluejohtoon, syynä on "imagon kohennus". Mikäpä ettei, kyllä minä ainakin mieluummin katselen Jutta Urpilaista kuin Eero Heinäluomaa verkkosukissa. Kuitenkin perustelu, että "olemme epäonnistuneet viestin viemisessä" tuo mieleen kreikkalaiset tarinat, joiden jumalat laskeutuivat omaa arvoaan alempien kuolevaisten joukkoon vuorten huipuilta.

Merkittävin yhteiskunnallinen linjaus seuraavissa vaaleissa koskee budjetin tasapainottamista - tai ainakin pitäisi koskea. Yksi valtakunnan pahimmista ongelmista on pääkaupunkiseudun asuntojen kalleus, mutta nämä ovat valtakunnalliset vaalit, joten siihen tuskin puututaan, vaikka syytä alkaisi olla. Helsingin valtuusto kusee omia kaupunkilaisiaan silmiin, mutta ihmekös tuo, kun hesalaiset tykkäävät äänestää Vihreitä, jotka taas tukevat pienten asuntojen rakentamista, koska vihreä äänestäjä on sinkku.

Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta, jonka Alva ja Gunnar Myrdal suunnittelivat on sosialistinen utopia todellisuudessa. Myrdalien kuuluisat sanat olivat, että jos sosialismi ei toimi Ruotsissa, joka on vauras, demokraattinen, lukutaitoinen ja etnisesti yhtenäinen, ei se toimi missään. Oikeassahan tuo näytti olevan. Ruotsin romahdus maailman vauraimman maan paikan tavoittelijasta teollisuusmaiden köyhimpiin on vaikuttava suoritus ottaen huomioon, että maassa ei ole ollut vierasta hallintoa satoihin vuosiin, ellei Bernadotteja sellaisiksi lasketa. Suomi seuraa kovaa vauhtia, jos julkisen sektorin passivoivaa vaikutusta kansalaisiin ei oteta vakavasti.

Julkisen sektorin leikkaaminen on aloitettava pienistä asioista, kuten kouluruokailun maksullisuudesta ja laittomien maahantulijoiden hyysäämisen lopettamisesta. Sen tulee jatkua suuriin asioihin, jossa työkykyiselle ihmiselle ei makseta avustuksia. Pienipalkkaisten verotus on oikaistava sellaiseksi, että ihminen voi tulla palkallaan toimeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että alle kahdesta tuhannesta eurosta ei makseta tuloveroa. Siitä yli menevästä osasta maksetaan vaikkapa kolmannes. Sen jälkeen katsotaan, mihin rahat riittävät. Julkisen sektorin tehtävistä sairaanhoito, koulutus ja turvallisuus tulee säilyttää, mutta kaikki muut projektit laitetaan jäihin niin kauan, kunnes budjetti on tasapainossa. Julkisen sektorin palkkoja tulee leikata, koska yhteiskunta on sairas, jos riskinen (yksityisen sektorin) palkkakehitys häviää riskittömälle uralle (valtiolla tai kunnalla).

Lopuksi lyhyt kurkistus kirkkohistoriaan. Kreikan jumalia oli kaksitoista, kuten eläinradassa symboleita ja vuodessa kuukausia. Zeus, ylijumala, on ainoa, jolla on indoeurooppalainen tausta, eli Zeus oli kreikkalaisten oma, aito ja alkuperäinen jumala. Sen sijaan toiseksi tärkein eli Apollon on selvästi tuontijumala, ja sen palvonta levisi hitaasti Jooniasta Eurooppaan. Zeuksen tytär, Pallas Athene, on myös maahanmuuttaja. Pallas oli kaupunkien suojelija, poliukhous, jota palvottiin kaupunkien akropoleilla, ja erityisesti Ateenassa, jolle hän oli antanut nimensäkin. Kreikkalaiset jumalat asuivat vuorten huipuilla halliten säitä ja luonnon ilmiöitä. He saattoivat laskeutua ihmisten sekaan ja viedä ihmisiä mukanaan taivaaseen. Näistä myyteistä pari tuhatta vuotta sitten saatiin juutalaisten yksijumalaisuuteen yhdistettynä oppi Jumalasta, joka hallitsee taivaasta käsin ja ainakin kuvataiteessa muistuttaa ihmistä ulkonäöltään, mutta toisin kuin kreikkalaiset jumalat, kristinuskon Jumala on virheetön.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Oletko kokenut viime päivinä kovaa tarvetta saunasolmun tekoon?

Kumitonttu kirjoitti...

En ole. Entä itse?