sunnuntai 31. lokakuuta 2010

Ympärileikataan ja yhteen tullaan

Ida on pohdiskellut blogissaan juutalaisten ja tataarien Suomessa jatkamiin uskonnollisiin perinteisiinsä poikien ympärileikkauksesta (Hätäpäidenkalinaa). Idalla on ihan hyvä näkökulma, että perhe tietää valtiota paremmin, kuinka lapset tulee kasvattaa, minkä jaan aivan sataprosenttisesti. Ympärileikkauksen osalta, kuitenkin, kyseessä on ikivanha rituaali, jonka alkuperäinen, perinteinen tarkoitus oli madaltaa miesten seksuaalista viettiä. Kuten nykyisin tiedetään ja huomattu on, niin se ei siihen tarkoitukseen toimi. Kaikkien rituaalien tarkoitus on osoittaa omalle ryhmälle, että uskon samaan kuin tekin ja siten jaan samat tavoitteet. Rituaalien kieltäminen on siten uskonnon harjoittamiseen puuttumista eli uskonnonvapauden rajoittamista.

Toisaalta, länsimaissa ymmärretään, että lapsia ei saa fyysisesti kurittaa. Meillä on jopa koirien hännän ja korvien typistäminen kiellettyä, mutta poikien ympärileikkausta ei. Kyse on juuri tuosta uskonnonvapaudesta. Jos uskoisimme hännättömään afgaanivinttikoiraan, olisi mahdotonta kuvitella sen typistämisen kieltämistä. Vastakkain ovat siis länsimainen oikeudentaju fyysisestä koskemattomuudesta ja oikeus harjoittaa omaa uskontoaan.

Käytännössä olen hyvin sallivainen erilaisten uskonnollisten rituaalien suhteen. Minua eivät häiritse ruokarukoukset, aamunavaukset tai joulunäytelmät. Minareettien rukouskutsut ja pyllistelevät muslimit värikkäillä matoillaan kuuluvat katukuvaan arabimaissa, mutta Suomeen en niitä kaipaa. Poikien ympärileikkauksen kiellon puolesta tärkein perustelu on mielestäni yhdenmukaistaa uskonnollisia rituaaleja. Eli sen sijaan, että ikään kuin työnnämme kauemmas eri uskontoihin kuuluvia Suomen kansalaisia, asetammekin tietyt rajat, joiden sisällä maassamme tulee elää.

Hyviä näkökantoja on siis molempiin suuntiin. Kuten tiedetään, ihmiset ovat kautta aikain tehneet virheitä, tekevät niitä edelleen ja tulevat myös tulevaisuudessa toistamaan samat virheet oppien joka kierroksella kuitenkin jotain. Nykyisen tietomme mukaan poikien ympärileikkaus on turhaa ja joidenkin mielestä jopa julmaa. Kaiken turhan ja julman kieltäminen on kuitenkin mahdotonta, joten kieltämisellä on selvät perusteet, jotka tässä yhteydessä voivat liittyä terveysfasismin nimissä tapahtuvaan uskonnonvastaisuuteen. Kolesterolin alentaminen on valtion tahto, vaikka kolesterolin alentaminen ei vähennä päätetapahtumia eli ennenaikaisia kuolemia. Sadat tuhannet ihmiset siis syövät valtion kustantamia lääkkeitä, jotka aiheuttavat vuodessa satoja haimatulehduksia. Eli sadat ihmiset joutuvat kuolemanvaaraan siksi, että terveyden nimissä valtio syöttää ihmisille turhia lääkkeitä. Eikö tämä pitäisi lopettaa?

Arkikokemusten mukaan ihminen on onnellisin, kun hänen odotetaan käyvän työssä, noudattavan säännöllistä vuorokausirytmiä, elättävän itsensä ja perheensä eli suomeksi sanottuna kantavan vastuunsa itsestään ja perheestään. Humpan juoneen kuuluu, että kun osoittaa kantavansa vastuunsa, saa myös vapauksia. Tavallinen aikuinen ihminen kykenee kantamaan vastuun lasten hankkimisesta ja kasvattamisesta. Aikuisen ihmisen tehtävä on päättää, leikataanko hänen poikansa esinahka vaiko ei. Ainakin tämän keskustelun perusteella vaikuttaa siltä, että käsitys naisten koulutuksen merkityksestä kehitysmaiden kivikautisten perinteiden hävittämiseksi toimii:
"itse olen kanssa suhteessa muslimi miehen kanssa, ja alussa oli eripuraa ympärileikkauksen suhteen.. ja kerroin ettei suomessa tehdä kuin yksityisillä? ja nekin on kalliita.. joten mieheni on nyt hyväksynyt ettei meidän tulevaa poikaa tulla leikkaamaan,kun hän nyt syntyy toukokuussa."
Muistan kun pikkupoikana oma tonttuisäni opetti minua esitettyäni jonkin vaatimukseni siitä, kuinka kotona tulisi olla ja elää, että hän noudatti lapsuudenkodissaan oman isänsä sääntöjä. Jos hän nyt omassa kodissaan noudattaa minun sääntöjäni, niin missä vaiheessa hän saa noudattaa omia sääntöjään. Kyllä se veti näsäviisaan tonttupojan aika nöyräksi.

6 kommenttia:

Igor kirjoitti...

Suoranaisesti tämä ei liity kirjoituksen aiheeseen. Mutta mielenkiintoista on että lähinnä Suomen tataareista koostuva islam-seurakunta ei ole ottanut tietääkseni uusia jäsenia islamia tunnustavista uusista maahanmuuttajaryhmistä.

Miettikääpä onko se rasismia tai syrjintää?

Kumitonttu kirjoitti...

Iltaa GPI!!!

Niinpä... Tataareille on ilmiselvästi kertynyt sellaista omakohtaista kokemusta elämisestä kristittyjen ympärillä, että he eivät halua muuttaa seurakuntansa tapoja.

Tundra Tabloidissa on muuten hyvä video tämän linkin takansa.

Anonyymi kirjoitti...

Ei valtio niitä lääkkeitä kenellekään syötä. Sitä paitsi ne lääkkeet toimivat: sydäntautikuolleisuus vähenee. Ainahan lääkkeillä on haittavaikutuksensa.

Kumitonttu kirjoitti...

Huomenta Sammalkieli. No kyllä valtio siinä mielessä syöttää, että julkiset terveyskeskuslääkärit niitä kolesterolilääkkeitä eli statiineja määräävät ja valtio kaiken lisäksi alentaa kynnystä syödä niitä tukiessaan hintaa. Ongelman ydin on siinä, että toisin kuin sinä väität, niiden ei ole voitu todeta vähentävän päätetapahtumia eli lisäävän elinaikaa.

Igor kirjoitti...

Jouduin sairaalaan toukokuussa keuhkokuumeen, verenmyrkytyksen yms vuoksi.

Sairaalassa lääkkeisiini oli lisätty kolesterolilääke eli statiinit. Olin hämmästynyt ja kysyin lääkäriltä olivatko kolesteroliarvoni kovinkin huonot eli mitä olivat mittaustulokset.

Vastaus olikin hämmästyttävä. Kolesterolilääkkeitä syötetään sairaalassa automaattisesti kaikille joilla oli minun tyylinen profiili eli vuosia sitten sairastettu aivoinfarkti yms.

Selitin lääkärille että minulla oli ollut pari vuotta aikaisemmin mitattaessa erittäin matalat kolesteroliarvot. Aluksi terveyskeskuksen lääkärti jopa selitti minulle että kas vain, noista kolseteroliarvoista näkee että kolesterolilääkitys on purrut. Minä ihmettelin että enhän minä syö mitään kolesterolilääkkeitä. Terveyskeskuksen lääkäri vastasikin siihen seuraavin sanoin: "Jos suomalaisella teidän ikäisellä miehellä on noin hyvät arvot niin on syytä onnitella."

Kyllä meitä molempia nauratti kovasti kun sanoin että olenkin "puoli-ryssä". Ja lääkäri arvelikin että etninen taustani oli antanut minulle tuossa suhteessa ilmeisesti hyvät geenit.

Minua kiinnosti sairaalassa oliko kolesteroliarvoni dramaattisesti nousseet. Hämmästykseni olikin suuri ettei niitä ollut edes mitattu vaan statiineja alettiin syöttää noin vain ikään kuin varmuuden vuoksi. Eikä niitä arvoja ihmettelystäni huolimatta mitattu siellä sairaalassa.

Lisäksi minulle vakuutettiin ettei statiinien "varmuuden vuoksi" syöminen ollut mitenkään haitallista.

Kumitonttu kirjoitti...

Kolesterolilääkkeitä syötetään sairaalassa automaattisesti...

No niinpä. Toinen samanlainen vaikuttaa olevan sartaanit (verenpaine), joilla on "suotuisa" profiili ilman merkittäviä haittavaikutuksia.