tiistai 28. kesäkuuta 2011

Naisen paikka on miehen takana

Kimmo Sasi kannatti perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana (eli poliitikkojen korkein elin, joka antaa tulkintojaan lain soveltamisesta) reilu puoli vuotta sitten, että Suomen muslimit voisivat ottaa sharialain käyttöönsä, jos se ei ole ristiriidassa Suomen lakien kanssa. Kun suurta osaa kahden aikuisen ihmisen välisistä sosiaalisista tilanteista ei voida laeilla säädellä, niin sharia-laki antaa tässä suhteessa muslimeille kristittyihin verrattuna verrattomasti enemmän ohjeita.

Kristityille sananmukainen ahdas tulkinta Raamatusta esimerkiksi aiheuttaisi sen, että kristityn aina rahanvaihtajan kirkossa nähdessään tulisi kaataa tämän pöytä ja sen jälkeen repiä tunika päältänsä ja huutaa suu vaahdossa. Tuntuuko hullulta? No, niin minustakin. Kuitenkin sharia-laki opastaa muslimeita seuraamaan profeettansa virheetöntä elämää ja pitämään sitä esimerkkinä kaikissa tilanteissa.

Sattumalta muita asioita googlettaessani huomasin tämän sivun, jossa nuori nainen kysyy, onko hänen soveliasta nousta portaita miehen edellä, kun silloin miehen silmät ovat sopimattomalla korkeudella... Ja mikä parasta, Abu Jamaal vastaa hänelle:

"Profeetta Mooseksen esimerkin mukaisesti, miehen tulee kävellä naisen edellä ja nainen voi opastaa edellään kulkevaa vierasta miestä heittämällä kivellä sille puolelle miestä, mihin pitää kävellä. Eli kyllä, miehen tulee kävellä edellä, koska niin on Koraanissa kirjoitettu. Se ei ole uskonoppineen (muftin) antama käsky (fatwa) vaan profeetan esimerkin (sunna) noudattamista."

Suomessakin on ollut sama tapa joskus 70-luvulla ennen wanhan cansan poisnukkumista, mutta että nykyaikana työikäinen nainen kysyy - ja ilmeisesti vielä noudattaa saamaansa - ohjetta, on an-fakin-biliiviböl...

Ei kommentteja: