tiistai 21. tammikuuta 2014

Iranista johdettu imaami

Kaikista maailman hankalimmista paikoista Somaliaa lukuun ottamatta Iranilla on jollain tavalla näppinsä pelissä. Siksipä olikin - jälleen kerran - rasittavaa lukea pikku-uutista, jolla suomalaisia on jymäytetty viranomaisten kertakaikkisen typeryyden hyväksikäytöllä. Uutisen mukaan Helsingissä toimivan islamilaisen yhdyskunnan imaami hävisi tiistaina Helsingin hovioikeudessa kiistan irtisanomisestaan. Hovioikeuden mukaan:
Yhdyskunnalta puuttui työsuhteeseen olennaisesti liittyvä oikeus johtaa ja valvoa imaamin työtä. Mies myi asuntonsa Iranissa ja muutti pysyvästi Suomeen vuonna 2007, koska hänet oli houkuteltu maahan imaamiksi.

Islamilainen yhdyskunta ja imaami allekirjoittivat työsopimuksen. Yhdyskunnan mukaan työsopimus tehtiin viranomaisia varten, jotta imaami saisi työ- ja oleskeluluvan.

Imaamin palkasta huolehti iranilainen järjestö. Yhdyskunnalla ollut oikeutta antaa määräyksiä imaamille. Yhdyskunnan mukaan imaami olikin mennyt ja tullut mielensä mukaan.

Hovioikeus totesi, että imaamin palkan maksoi iranilainen järjestö, jolle mies myös raportoi työstään.
Tästä nyt ei ihan suoraan käy ilmi, että suorittiko iranilainen seurakunta Suomeen lähettämänsä imaamin palkasta ennakonpidätykset Suomeen, vai maksoiko suomalainen seurakunta imaamin palkan iranilaisen seurakunnan puolesta. En tiedä, onko kukaan seurannut imaamin palkkoja hänen maahan saapumisen jälkeen, mutta oletan ettei viranomaisilla ole mitään resursseja seurailla kenenkään siirtolaisen tilinauhaa. Ovat vaan tyytyväisiä kun pysyy pois Kelan tilastoista.

Suomalainen seurakunta toteaa, että työsopimus oli huijausta ja tehty viranomaisten erehdyttämiseksi. Eikö tästä joudu kukaan edesvastuuseen seurakunnan edustajana?

Jos mies raportoi iranilaiselle seurakunnalle, niin eikö mies tulisi välittömästi karkoittaa Suomesta? Kuka ihmeen hullu on päättänyt, että tänne saa tulla iranilaisia imaameja, jotka suorittavat iranilaisen seurakunnan antamia toimeksiantoja? Miksei imaamia poisteta maasta, jos hän ei todellisuudessa tee suomalaisille töitä?

Paljon on avoimia kysymyksiä, mutta turha on niihin vastauksia odottaa.

2 kommenttia:

Becker kirjoitti...

Kas kun tuollaiset kysymykset ovat rasisimia.

Professori kirjoitti...

Kyllä joku pitäisi saada vastuuseen, mutta eipä taideta saada.