maanantai 27. tammikuuta 2014

Tarvitaan lisää säädöksiä

Suomessa säädellään kaavoittamista, rakentamista, rakennusmiehiä, rakennusaineita ja jopa asuntolainoitusta. Talon eristeet, portaat, materiaalit, sähkötyöt, vesityöt, ulkovärit, pihatien laatu ja jopa puutarhaistutukset määritellään rakennusluvassa. Rakennusmiehen pitää ilmoittautua verottajalle. Rakentamista valvoo luvanvarainen vastaava rakennusmestari, jolla ei kyllä ole mitään vastuuta mistään. Sähköt ja vesityöt edellyttävät luonnollisesti kartellinomaiset kelpuutukset. En keksi mitään, mitä rakentamisessa voitaisiin enää säädellä - keksiikö joku muu?

Kylmässä, pimeässä maassa kohtuuhintainen asuminen pitäisi olla mahdollista. Nyt meillä on maailman mittakaavassakin kalliit asunnot. On poliitikkoja, jotka uskovat, että sääntelyä lisäämällä asuntojen hintoja voitaisiin laskea. Kun kaikilla säännöksillä hinnat on ensin hilattu ylös, nyt esitetään ratkaisuksi sitä, että autopaikkoja ei tarvitse kaavoittaa ja rakentaa.

Suomalainen asuntorakentaminen on hyvä esimerkki siitä, miksi sääntelyä ei kaivata ja mitä se aiheuttaa yhteiskunnalle - tehottomuutta, kustannuksia ja riippuvuutta valtiosta. Mikä selittää sen, miksi valtio haluaa säädellä.

8 kommenttia:

Miltton Friidman kirjoitti...

Suomessahan on "vanhojen" EU-maiden (EU15) kolmanneksi vanhin konekanta.

Miksi?

Koska koneisiin, ja siten Suomeen ei kannata investoida työn ja sen korkeiden sivukulujen, sekä korkean yritysverotuksen vuoksi.

Lopulta seurauksena on se, että ikääntyneen konekannan seurauksena tuottavuus jää kilpailijamaiden yrityksistä jälkeen, ja kierre syvenee: -> ei lisäinvestointeja -> heikko tuottavuus -> ei lisäinvestointeja -> heikko tuottavuus -> ...

---

Samoin tuo postauksen graafi osoittaa hyvin, miten Suomesta on tullut kulutusorientoitunut yhteiskunta investointisuuntautuneisuuden kustannuksella.

Siis että ihmiset haluavat rakentaa itselleen asumuksia - omakotitaloja ja kerrostaloasuntoja - mutta saman aikaa niiden rahoituksen pohjana oleva koneisiin perustuva teollisuus on kuihtumassa pois.

Amerikkalaiset konservatiivit ja libertaarithan ovat kritisoineet hyvinvointivaltion (lue: sosiaalivaltio) tulonjakoa sillä perusteella, että siinä arvokasta resurssia (raha) jaetaan ihmisille, jotka investoimisen sijaan kuluttavat sen.

Siten tuo graafi tuo esiin makrotasolla yhden sosiaalivaltion ongelmista - siis sen, että sosiaalivaltiossa rahaa käytetään yhä enenevissä määrin kulutukseen (esim. asunnot), ja yhä vähenevissä määrin investointeihin (konekannan uusiminen).

---

SUMMA SUMMARUM

Suomi on ajautunut tilaan, jossa "kone pysyy ilmassa eilispäivän menestyksen siivittämänä".

Jos siis "investoinnit" verrattain tuottamattomiin kohteisiin, kuten asuntoihin kasvavat, ja tuotantoon pienenevät, niin ei tarvitse olla rakettitiedemies päätelläkseen, että kohta meillä on paljon ihmisiä, joilla on omistusasunto, mutta joilla EI OLE työpaikkoja.

Ja sitten meillä on ennenpitkää talous- ja pankkikriisi Suomessa, koska työttömät eivät juurikaan pysty vastaamaan omistusasuntojensa lainalyhennyksistä.

Ja sitten YLE uutisoi ihmisistä, jotka pääsivät asumaan siihen juuri rakennettuun omakotitaloon, mutta joiden työpaikat haihtuivat Itä-Eurooppaan alta aikayksikön.

Puheet "siemenviljan syömisestä" tai "talven halkojen polttamisesta jo syyskuussa" eivät todellakaan ole tuulesta temmattuja.

Mutta onhan demareiden jaettava rahaa ihmisille, koska ihmiset sitä itse haluavat.

Miltton Friidman kirjoitti...

Tottakai siis kuluttamisen ja investointien välillä on oltava terve suhde, mutta sosiaalivaltio kääntää tämän suhteen usein kuluttamisen puolelle investointien kustannuksella.

Miksi?

Koska ne HENKILÖT, jotka investoivat, ovat niitä demareiden ja muun vasemmiston inhoamia "raharikkaita". Kun he investoivat eli käyttävät rahaa, he samalla luovat työpaikkoja.

Kun taas tavalliset ay-jäsenyyden omaavat työläiset ja erilaisten sosiaalisubventioiden varassa elävät käyttävät rahaa, he yleensä käyttävät rahansa tuotantoinvestointien tuotteiden KULUTTAMISEEN.

Näitä tuotteita ovat vaikkapa leipä, olut, autot - tai tiiliskivet, joista voi rakentaa omakotitalon.

Ongelma vain on siinä, että juotu olut - vaikkakin kuinka hyvää sitten tahansa - ei juuri tuota mitään, mitä voisi käyttää jonkin uuden tuotteen tai asian tuottamiseksi.

Sen sijaan teollisuusinvestointeihin, kuten konekannan uusintamiseen käytetty raha tuottaa huomattavasti enemmän.

---

Sosiaalivaltion perusongelma on siis siinä, että se antaa eksessiivisesti rahaa ihmisille, jotka eivät saa sillä mitään konkreettista aikaan.

Kaiken huippuna tänne haalitaan ihmisiä Lähi-itää, Afrikkaa ja Aasiaa myöten, joille rahaa jaetaan täysin vastikkeettomasti. EI JUMALAUTA!

Samaan aikaan Suomen valmistava teollisuus valuu kohti Baltiaa ja Itä-Eurooppaa.

Loppu on lähempänä kuin luulemmekaan.

Anonyymi kirjoitti...

"En keksi mitään, mitä rakentamisessa voitaisiin enää säädellä - keksiikö joku muu?"

Tähän on pakko iskeä kiinni:


Kuvitellaanpa tulevaisuudessa sitä saatanallis-halla-aholais-rasistista vaihtoehtoa, että asuintalot muuttuisivat tekniikan kehityksen myötä oikeasti omavaraisiksi (sade- ja jäte-) vesien puhdistuksessa ja energiantuotannossa (esim. aurinkokennot ja vetytankit) ja maalämmössä.

Lisäksi asukkaat voisivat tuottaa osan ruoastaan talon omilla kasvihuoneilla (tai muuten) ja tavaroita vaikka 3D-printtereillä uusiutuvista raaka-aineista, talon omasta kierrätyskeskuksesta.

Ja kaikki siis lähes tai täysin päästöttömästi.

Tässähän pitäisi olla tie auki paratiisiin maan omavaraisuuden ja ympäristönsuojelun näkökulmasta?

Tosiasiassahan tämä tulee olemaan maanpäällinen helvetti kaikille niille tahoille, jotka ovat nykyisin hyötymässä, valvomassa ja hallitsemassa raaka-aine ja energiavirtoja. Veroista, lupa- ja muista maksuista puhumattakaan.

En jatka ajatusta nyt tätä pidemmälle, mutta voinen huoletta pistää molemmat kivekseni, peenikseni, kaikki raajani ja omaisuuteni pantiksi siitä, että saamme tulevaisuudessa nähdä ennennäkemättömän mielikuvituksellisia perusteluita erilaisille veroille ja "health and safety"-säädöksille. (Terrrroristit rakentavat pommeja vedystä 3D-printtereillään!)

Esimakuna nyt esim. Ollilan tiemaksuhanke. Käyttövoimavero aurinkopaneeleille, anyone?


t: V...Stadilaine'

Anonyymi kirjoitti...

Mitä kone- ja laiteinvestointeja täällä sitten pitäisi tai voisi enää tehdä? Tällä (nyky)menolla ei mitään!
Kaivosteollisuus voisi olla hyvinkin tulevaisuuden (ja ainoa) ala investointien suhteen? Mutta kaivoksien avaaminen tai nykyisen toiminnan laajentamista on "liito-oravien" lisäksi mahdollista jarruttaa valittamalla.
Olemme kai "luisumassa" tähän eräään ideologian mukaiseen palveluyhteiskuntaan, jossa tuotamme toinen toisilmme palveluita, joita emme tosin maksa oravanahoilla - ainakaan liito-oravan! Hmmm... käytettävän valuutan nimi saattaisi olla vihcoin!

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Tämmöinenn juolahti mieleen nykyisten suomalaisten päättäjien motoksi: "Kaikki valtiossa, ei mitään valtion ulkopuolella". Tämänkaltaiseen totalitarismiiin he meitä ajavat.

(Onko tuo motto muuten ollut esillä jossakin? En millään muista, missä.)

Kumitonttu kirjoitti...

Turkkulaanen, kyllähän se on ollut esillä. Itse Benito Mussolini on todennut:

All within the state, nothing outside the state, nothing against the state.

(Speech to Chamber of Deputies (9 December 1928), quoted in Propaganda and Dictatorship (2007) by Marx Fritz Morstein, p. 48)

Anonyymi kirjoitti...

Miksi kaikki lainaa tuon englanniksi? Ei Musso nyt sitä englanniksi sanonut, toi on käännös. Sanatarkasti se on Tutto nello Stato, niente al di fuori dello Stato, nulla contro lo Stato

http://en.wikipedia.org/wiki/Italian_Fascism#Italian_Fascist_slogans

Sivuseikka mutta oli nyt pakko päästä sanomaan.

Anonyymi kirjoitti...

"Miksi kaikki lainaa tuon englanniksi? "

Koska kukaan ei osaa italiaa ja ad hoc -käännökset englannin kielestä paitsi aiheuttavat helposti toisen kierroksen käännösvirheitä, myös ovat usein kömpelöitä tai aiheuttavat väärinymmärryksiä.

Jos joku tietää hyvän suomennoksen Mussolinin lausumalle (engl. käännös koska en osaa edelleenkään italiaa)...

"Fascism should more appropriately be called Corporatism because it is a merger of state and corporate power."

...olisin kiitollinen.