sunnuntai 11. elokuuta 2013

Valvonta on vaikeaa

Sean Linnanen blogilla on hyvä yhteenveto aseenkannosta ja vapaan sellaisen vaikutuksesta rikollisuuteen. Erityisen mielenkiintoisia ovat seuraavat tilastot ja vertailut:


Viranomaisten eli poliisin ratkaisemissa joukkosurmissa kuolee keskimäärin 14 ihmistä kun taas siviilien päättämissä vain 2,3. Ero on ymmärrettävä ihan jo esimerkiksi Anders Breivikin tekojen perusteella. Yksikin saarella ollut aseistautunut vartija olisi ainakin todennäköisemmin voinut estää tapahtumien kehityskulun paremmin kuin saarella silloin ollut aseeton poliisi. Tiedän että on joidenkin mielestä haudoilla tanssimista, mutta sanon sen silti: demarinuoret joutuivat vanhempiensa ideologien uhriksi. Aseita käytetään 80 kertaa useammin elämän turvaamiseksi kuin sen päättämiseksi. Irvokasta kyllä, Breivikin uhreja oli 77.

Rekisteröidyistä maista Suomessa on neljänneksi eniten ampuma-aseita asukasta kohti laskettuna (45%). Ylivoimainen ykkönen on Yhdysvallat (90%). Suomessa ampuma-aseilla tapetaan 118 ihmistä vuodessa (2,2 / 100.000 asukasta), Yhdysvalloissa 14.748 (4,8 / 100.000 asukasta). Sveitsissä, jossa on saman verran aseita kuin Suomessa hengiltä pääsi vain 52 ihmistä (0,7 / 100.000). Jopa Israelissa, jossa jokainen saa kantaa aseita ja maa on jatkuvassa sotatilassa tapettiin vähemmän ihmisiä aseilla kuin Suomessa (Wikipedia).

Englannissa aseet ovat olleet kiellettyinä jo pitkään:Seuraus on, että englantilaiset haluavat kieltää pitkäteräiset keittiöveitset, koska niillä tapetaan enemmän kuin ampuma-aseilla! Tuo on älyttömyydessään niin hullu ehdotus, että se naurattaa, vaikka mitään syytä ei olisi. Lehden mukaan huippukokit eivät kuulemma tarvitse sellaisia keittiössä, joten niiden käyttö alkuperäiseen tarkoitukseensa on nykyaikana melkein olematonta ja siten ne voitaisiin siis kieltää. Oletteko hullumpaa kuullut? Sen jälkeen kun Englannissa kiellettiin ampuma-aseet, väkivaltaiset rikokset ovat lisääntyneet 77% noin 1,2 miljoonaan tapaukseen. Enemmän kuin kaksi tapausta joka ikinen minuutti yötä päivää läpi viikon jokaisen päivän! Englannin 130.000 poliisille tuo tarkoittaa siis kymmentä väkivaltarikosta vuodessa jokaiselle.

Yhdysvaltain väkivaltarikoksista noin puolet tekee musta väestönosa, joita on 13% väestöstä, joten sinänsä tilastoja ei voi ihan suoraan verrata Suomeen, jossa täälläkin värilliset ovat huomattavan yliedustettuina esimerkiksi raiskauksissa. On oletettavaa, että ihmiset noin keskimäärin ovat oman kulttuurinsa kasvatteja asuivatpa he missä päin maailmaa tahansa. Mustilla on oma, valkoisista poikkeava kulttuurinsa - siksi puhutaan monikulttuurisuudesta eikä monokulttuurisuudesta. FBI:n tietojen mukaan niissä osavaltioissa, joissa sallitaan aseenkanto, rikosten määrä laski (esimerkiksi raiskaukset 5%). Yhtä tapausta lukuunottamatta kaikki massamurhat Yhdysvalloissa on vuodesta 1950 jälkeen tapahtunut osavaltioissa, joissa aseenkantoa on rajoitettu. Maailman kuudesta vakavimmasta kouluammuskelusta kolme on tapahtunut Euroopassa (USAToday) - Suomen tapaukset eivät kuulu joukkoon.

Georgian osavaltiossa Kennesaw'ssa määrättiin jokaiseen kotitalouteen pakolliseksi ampuma-ase, ja sen seurauksena taajamasta tuli osavaltion rauhallisin. Murrot vähenivät 89% ja yhä edelleen Kennesaw'n rikostilastot ovat melkein 85% alle osavaltion keskitason. On ilmiselvää, että rikolliset valitsevat kahdesta kohteesta aina helpomman. Jos on tiedossa, että kennesawlaisilla on ampuma-ase kotona, on järkevämpää rötöstellä muualla. Sitä minä vaan ihmettelen, että vaikka näissä asioissa ei ole mitään ihmeellistä, uutta eikä todellakaan mitään mullistavaa, niin miksi tämän asian myöntäminen on niin vaikeaa? Mistä juontaa juurensa se lapsellinen typeryys, että iso osa ihmisistä yhtäkkiä ryhtyisi väkivaltaisiksi mielipuoliksi ampumaan toinen toisiaan kuin jossain huonossa kauhuelokuvassa, jossa uusi virus muuttaa ihmiset zombeiksi? Miksi ihmiset eivät ennemmin käyttäisi saamaansa tulivoimaa itsensä puolustamiseen ennemmin kuin oman elämänsä vapaaehtoiseen tuhoamiseen? Jos Breivikin uhrit opettivat meille katkeralla tavalla jotain, niin miksi heidän elämänsä tärkeintä opetusta ei kuunnella?Koska Suomi on jo nyt yksi maailman asevaltaisimmista maista, niin kaiken järjen ja logiikan mukaan täällä pitäisi näkyä jo nyt paljon raakoja ampuma-aseilla tehtyjä rikoksia. Mutta niitä ei näy. Aselaeissa ei ole kyse aseiden valvonnasta. Kyse on valvonnasta.

15 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Suomessa tehdään n. kaksi kertaa niin paljon henkirikoksia suhteessa väkilukuun kuin Britanniassa ja USA:ssa tehdään kaksi kertaa niin paljon kuin Suomessa.

USA ja Suomi ovat maailman ainoat maat, joissa on tapahtunut useita kouluampumisia.

Kumitonttu kirjoitti...

Jos tähän uutiseen on uskomista, niin englanti on EU:n väkivaltaisin maa - jopa väkivaltaisempi kuin Yhdysvallat.

USA ja Suomi ovat maailman ainoat maat, joissa on tapahtunut useita kouluampumisia.

Olisit nyt lukenut sen Wikipedian artikkelin johon linkitin. Väitteesi on puutaheinää.

Anonyymi kirjoitti...

Jos joku alue on EU:n väkivaltaisin, niin se ei kerro maan väkivaltaisuudesta paljoakaan. EU on maailman väkivallattomin alue. Huomattavasti USA:a väkivallattomampi.

Kumitonttu kirjoitti...

Se kertoo siitä että kyseisellä alueella asuu, sanotaan suoraan, maahanmuuttajia tietyistä maista ja siitä, että rikollisuudelta suojautuminen olisi ratkaisu, jota ei haluta tehdä koska se paljastaa poliittisen virheen.

Ei tässä sen kummemmasta ole kyse kuin että asiansa hyvin hoitava on valtion kontrollin kohteena vaikka ongelmat ovat ihan muualla.

Becker kirjoitti...

Suomessa hallintovalta ei niinkään pelkää lisääntyvää rikollisuutta, vaan sitä että kansalaiset alkavat puolustaa itseään ja omaisuuttaan.

Koko kyseistä asiaa koskeva lainsäädäntö on Demlan mädättämä.

Britanniassa on meneillään vallanvaihto alkuperäisväestöstä maahanmuuttajiin, ja silloin on paikallaan riisua kansa aseista.

chevyz28 kirjoitti...

Suomessa tapot tehdään puukolla, tutussa känniporukassa, ku röökit on loppu, luvattomilla aseilla loput. Luvallisilla 1 tai 2.
Kyllä multa aseita kotoa löytyy, kaapin täydeltä, mutta ei ne aseet saa mua sekoamaan. Siksi onkin hyvä että niitä ei voi ostaa kuka tahansa, jos jostain tuntuu ettei pysty hallitsemaan aseita, ei niitä tarvi hankkia. Mutta aivan turha mua on alkaa kieltää niitä hankkimasta.

Julmuri kirjoitti...

Syynä on hoplofobia, eli irrationaalinen aseiden pelko. Ei siinä järkipuhe auta.

En itsekään ymmärtänyt hoplofoobikkoja lainkaan, kunnes kävelin erään suuren toimistorakennuksen sisäpihan parvekkeella.

Nimittäin minulla on vahva korkeanpaikankammo. Huomasin ajattelevani seuraavaa.

- Onpa pitkä pudotus.
- Onneksi tuossa on kaide, joten en putoa.
- Mutta mikä estää jotakuta heittämästä minua laidan yli?
- Tai mikä estää minua hyppäämästä! Ei kukaan! Voisin vain heittäytyä kaiteen yli ja putoaisin kymmenen metriä kivetykseen!

Selkäydinreaktioni oli että tällaisia rakennelmia ei yksinkertaisesti saisi rakentaa! Jonkun on estettävä minua hyppäämästä! Muutenhan kuolen!

Tietenkin huomasin lopulta ajattelevani aivan sekopäisiä ja olevani vain omien irrationaalisten pelkojeni uhri.

Mutta tämä kokemus auttoi minua ymmärtämään hoplofoobikkoja. He pelkäävät aseita kuten minä korkeita paikkoja. He kysyvät itseltään, mikä estää heitä nappaamasta pöydällä lojuvaa asetta ja ampumasta ketä tahansa lähellä olevaa? Mikä estää ketä tahansa lähellä olevaa nappaamasta samaa asetta ja ampumasta heitä!

Ei mikään (muu kuin jokaisen henkilökohtainen moraali). Niinpä aseiden kieltäminen on heille täysin luonnollinen reaktio.

Samasta irrationaalisesta pelosta syntyy myös tuo fantasia, jossa kaikkien ollessa aseistettuja oletetaan syntyvätn täysimittainen tulitaistelu aina kun pakoputki paukahtaa.

Kumitonttu kirjoitti...

Becker, näin minäkin luulen. Aseet ovat vallanpitäjille vaarallinen uhka.

VetteZ28, samaa mieltä. Jokaista laitonta asetta vastaan kansalaisella tulisi olla oikeus puolustautua laillisella aseella.

Julmuri, olipa uskomaton kokemus. Harmi että ihmiset eivät jaa näitä tunteitaan, jotta voisimme edes periaatteessa ymmärtää toisiamme paremmin.

Anonyymi kirjoitti...

Hoblofobia on luultavasti äärimäisen harvinainen ainakin Suomessa. Reilusti yli puolet suomalaisista on ampunut eläessään aseella (useimmat myös varsin isotehoisella). Hoblofoobikko ei luultavasti kykenisi ampua aseella.
Hoblofobia on siis paljon harvinaisempi kuin korkeanpaikankammo.
Joten hoblofobia ei kelpaa selitykseksi, vaikka aseharrastajat sitä käyttävätkin mielellään.

Anonyymi kirjoitti...

Ihmettelen suuresti, elleivät tämän blogin lukijat seuraa myös Halla-ahoa, mutta sanottakoon nyt kuitenkin. Scriptasta löytyy toistakymmentä aseisiin, niihin liittyvään rikollisuuteen ja vallanpitäjien asekontrolliin liittyvää erinomaista kirjoitusta. Kannattaa lukea ne kaikki. Jussi on nähnyt paljon vaivaa ja kerännyt hirveän määrän dataa kirjoitustensa tueksi. Pyörää ei välttämättä tarvitse keksiä uudelleen.

t. Pörri Orava

Kumitonttu kirjoitti...

Niin, ei asekammo tietenkään selitä kyseisen ideologian kannatuksen perusteita. Siis ideologian, jonka mukaan muita pitää valvoa ja puuttua heidän vapauksiinsa. Mutta se selittää mekanismin tai sen irrationaalisen tunteen ajattelutavan taustalla.

En minäkään ole hämähäkkikammoinen, mutta tapan kaikki hämähäkit jotka näen. Siis en pelkää koskea niitä enkä pelkää niiden tappavan minua.

Julmuri kirjoitti...

"Hoblofobia on luultavasti äärimäisen harvinainen ainakin Suomessa. Reilusti yli puolet suomalaisista on ampunut eläessään aseella (useimmat myös varsin isotehoisella). Hoblofoobikko ei luultavasti kykenisi ampua aseella.
Hoblofobia on siis paljon harvinaisempi kuin korkeanpaikankammo.
Joten hoblofobia ei kelpaa selitykseksi, vaikka aseharrastajat sitä käyttävätkin mielellään."

Kokemukseni mukaan hoplofoobikot ovat suhteellisen pieni, mutta äänekäs joukko. Lisäksi he painottuvat vahvasti naissukupuoleen, joilla armeijakokemuksia harvemmin on. Veikkaisin myös siviilipalvelun käyneiden keskuudessa hoplofoobikkojen olevan yliedustettuina.

Hoplofobian synty liittyy vahvasti siihen millainen asekulttuuri lapsuudenkotona on ollut. Jos ainoat kontaktit aseisiin ovat olleet elokuvat ja videopelit, voi olla vaikeaa olla näkemättä niitä kuolemaa kylvävinä tappoaseina.

Hauskoja fobioita saavat myös aikaan vanhemmat, jotka suhtautuvat asiaan puolihysteerisesti. Esimerkkinä vaikka serkkuni äiti, joka 80-luvun puolivälissä kielsi serkultani kaikki "ahdistavat" tietokonepelit — joita siis olivat kaikki joissa ammuttiin.

Mukaanlukien sellaiset "raa'at väkivaltapelit" kuin Nemesis: http://www.webxprs.com/blogpunisher/wp-content/gallery/Nemesis/NemesisMSX.gif

...ja Knightmare: http://images.eurogamer.net/2013/06/05/043858-msx-knightmare.gif

Anoppini taas jähmettyi kauhusta löytäessään muuton yhteydessä kaapista ilmakiväärini. Hän selvästi pelkäsi henkensä edestä, kunnes kerroin sen olevan vain ilmakivääri, jota ei ole ladattu ja joka ei takuulla tapa ketään.

Hoplofobia on aito olemassaoleva asia, joka selittää lähes kaiken aseiden ympärillä käytävän keskustelun. Normaali-ihmiselle kun aseet eivät ole pakkomielle, eikä aikaansa tarvitse tuhlata niitä vastaan kampanjoimiseen. Varsinkaan Suomen kaltaisessa maassa, jossa niillä tehdään äärimmäisen vähän murhia ja tappoja.

Sokerimunkki kirjoitti...

Huvittava lause tämän päivän iltalehden nettisivuilla. Ei nyt liity varsinaisesti aiheeseen, mutta laitanpa kuitenkin. Tässä linkki.

"Mangs oli varustautunut "metsästystä" varten luotiliivillä, pistimellä, konekiväärillä ja sen äänenvaimentimella."

Joo, ihan uskottavat värmeet nuo luotiliivit, pistimet ja jopa äänenvaimentimet, mutta että ihan konekiväärillä siviili "metsästää" kookoolla? Olikohan kyseessä PKM tai kvkk? Vai olikohan kyseessä jokin konepistooli tai ehkä jopa rynnäkkökivääri? Tai sitten kyseessä oli joku hoplofoobikon ja armeijaa käymättömän idiootin kirjoittama uutinen.

Eikös muuten kyseisestä uutisesta ollut hesarissa jonkinlainen aseisiin liittyvä kämmi? Taisi olla niin, että uutisoitiin Malmössä riehuvaa laserase-ampujaa.

Kumitonttu kirjoitti...

Asekammoisten laskeminen päättämään toisten asioista on yhtä mielekästä kuin vaikka torikammoisten. Minkähänlainen kaupunkirakenne meillä olisi, jos he saisivat päättää?

Anonyymi kirjoitti...

Jepjep. Kun nyt katsotaan aseita, niin... ...verrataanpa kahta asiaa, nimittäin koulusurmia ja hirvikolareissa kuolleita. Lähteet:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Koulusurma ja siitä viitteet Suomen koulusurmiin

ja

http://www.liikenneturva.fi/www/fi/tilastot/liitetiedostot/Hirvionnettomuudet.pdf

Liikenneturva itse sanoo, että hirvionnettomuuksien määrä korreloi hirvikannan määrän kanssa. Vuosituhannen vaihteen aikoihin Suomessa kuoli hiukan yli 10 ihmistä vuodessa hirvikolareissa (maantiet).

Tähän mennessä kaikkiaan kouluampumisissa on kuollut hiukan yli 20 ihmistä Suomessa. Se on kahden vuoden saldo vuosituhannen vaihteen hirvikolareissa kuolleista.

Nyt on ollut pari vuotta, kun hirvikolareissa ei ole kuollut ketään. Metsästäjien on annettu ampua enemmän hirviä.

Jostain kumman syystä näyttää siltä, että metsästäjien aseet pelastavat suomalaisten henkiä enemmän kuin harvinaisten sekoboltsien aseet murhaavat kouluissa. Mutta metsästäjiltähän ne aseet pitää ensin viedä...