lauantai 9. kesäkuuta 2012

Käännekohta ilmaston lämpenemisessä

Jyrki J Kasvi kirjoittaa blogissaan, että miesten kannattaisi kouluttautua pitkälle, koska sillä tavalla hän parantaa mahdollisuuksiaan parinvalintamarkkinoilla. Hänen mukaansa sosiologi Henry Laasanen syyllistää turhaan nuoria korkeasti koulutettuja naisia, joiden pariutumisongelmien takia ensisynnyttäjän ikä on jo melkein 30 vuotta. Laasasen mukaan naiset eivät hevin avioidu itseään huonommin koulutetun miehen kanssa, minkä takia joka vuosi 2-3.000 naista asettaa itsensä vanhanpiian asemaan, koska sen verran naisia pääsee miehiä enemmän yliopistoihin. (Paljonkohan muuten Yle maksaa minunkin verovaroistani Kasville blogin pitämisestä?). Kun nämä tulevat tiedostavat kukkahattutädit pääsevät joskus valtiolle hommiin, he eivät edes kaipaa lapsia - heillähän on koko yhteiskunta kaitsettavanaan!

Tilastokeskuksen mukaan 40-vuotiaista naisista 20% on lapsettomia - helsinkiläisistä 36%! Alle 40-vuotiaita äitejä on Suomessa 809.000 kappaletta. Alle 40-vuotiaita isiä on puolestaan 850.000, kun taas vastaavasti kokonaan lapsettomia naisia on 707.000 ja miehiä 880.000. Melkoinen epäsuhta, mutta ennustusten mukaan yhä useamman cityliberaalin virkanaisen ura vie mummotunneliin lastenlasten kaitsemisen sijaan.

Penaali Hanne-Mari Tarvonen uutisoi samoilla sivuilla, että tutkijoiden mukaan Maapallo on "käännekohdassa" ilmaston lämpenemisensä kanssa. 27-vuotiaana Tampereelta tiedo(s)tusopin maisteriksi valmistunut HM on ehtinyt moneen, mutta lapsia ei nätti tyttö ole saanut maailmaan vielä aikaan. HM oli hakenut ja saanut Ulkoministeriöltä matka-apurahan Zimbabween, joten syksyllä varmaan HM pukkaa koskettavia tarinoita zimbabwelaislapsosten karusta elämästä, joka alkaa isättömänä monilapsisen yh-äidin savimajassa ja päättyy lapsisotilaana jalkaväkimiinaan.

Hanne-Marin uutisoima "käännekohta" on saanut koko tiedemaailman haukkomaan henkeään - kevät 2012 oli Yhdysvalloissa mittaushistorian lämpimin! Uutinenhan se olisi ollut sekin, että "Tukholmassa ei ole ollut vuoden 1928 jälkeen näin kylmää kesäkuussa". Vielä parempi uutinen olisi ollut sekin, että
Sarjasta ei näy, milloin ihminen on alkanut lämmittää kevättä, saati ylipäätänsä vaikuttanut kevään lämpöolojen kehitykseen. Se, että sarjan alkupäässä on kylmempää kuin loppupäässä, sopii hyvin yhteen pikkujääkaudesta palautumisen kanssa. Pikkujääkauden olemassaolo ja sen lämpöolot – mistä Tornionjoen jäänlähtöaineisto on oiva esimerkki – on syytä muistaa etenkin pohdittaessa lämpötilan muutosten kynnysarvoja ja niiden suhdetta peruuttamattomiin muutoksiin ympäristössä.

Tarkoitukseni ei ole piruilla Hanne-Marille tai pilkata hänen idealismiaan, vaan tämä havainnollistaa niin älyttömän hyvin, mistä näissä ekokatastrofi-uutisoinneissa on kyse. Nuori vastavalmistunut nainen, joka hakee apurahaa Zimbabwen matkalleen kertoilee asiasta, jonka käsittämiseen oma koulutus ja elämänkokemus ei mitenkään riitä. Lubos Motl kirjoittaa samasta aiheesta matematiikkaa ymmärtäville.

3 kommenttia:

Tiedemies kirjoitti...

Tilastossasi on jotain vikaa. Se antaa tuossa populaatiossa naisten määräksi 1516000 ja miesten määräksi 1730000. Ero ei voi olla näin suuri.

Naisten syyllistäminen näiden parinvalintakriteereistä on aivan turhaa. Laasanen on faktoista tavallaan oikeassa, mutta hän sivuuttaa sen tosiasian, että parisuhdemarkkinoilla miesten ja naisten on keskimäärin aivan yhtä vaikeaa löytää sitä, mitä he etsivät.

Helsingin, ja erityisesti Tampereen, suurta lapsettomien naisten määrää ei kannata kauheasti kauhistella, koska ne ovat opiskelupaikkakuntina hyvin suosittuja. Kun perhettä perustetaan, muutetaan yleensä johonkin kehyskuntaan. Tämä on myös virhe, jonka naapurikuntia "kermankuorinnasta" syyttävät (kuten Soininvaara) tekevät hyvin yleisesti. Opiskelupaikkakunnille muutetaan opiskelemaan ja valmistumisen jälkeen muutetaan pois. Kehyskuntiin muutetaan kun on varaa omakotitaloon. Siksi näyttää siltä, että köyhät muuttaisivat kaupunkeihin ja rikkaat niistä ulos. Tämä ei ole totta.

Kumitonttu kirjoitti...

Siinä on eri populaatiot käytössä. Toisaalta vertasin 15-39 -vuotiaiden isien ja äitien määrää (850 ja vastaavasti 809) sekä koko populaatiossa olevien lapsettomien miesten ja naisten määrää (880 ja 707).

Siksi näyttää siltä, että köyhät muuttaisivat kaupunkeihin ja rikkaat niistä ulos. Tämä ei ole totta.

Hyvä pointti.

GM kirjoitti...

Vihreiden ekoterroristien junailemassa uutisoinnissa ei ole mitään ihmettelemistä kun asettaa sen vain oikeaan poliittiseen kontekstiin jolle sopiva nimi on poliittinen huoraus.

Se on toimintaa jossa vastapuolen vahvuudet käännetään heikkouksiksi, ja omat heikkoudet käännetään vahvuuksiksi ja tätä toimintaa tuetaan liittoutumalla aina vahvimman mahdollisen osapuolen kanssa tarvittaessa periaatteensa myyden tai sopivasti unohtaen.