sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Hyttysen ininää

Käytiin Lapissa - pois hyttysten luota. Kilpisjärvi oli jäässä, joten tulipa sitten heitettyä talviturkki ja suoritettua kauden viimeinen avantouinti samalla kertaa. Norjassahan tiet ovat hyvässä kunnossa - kuten Suomessakin - mutta Ruotsissa pitää olla tarkkana.

Lapissa on aika näkyvillä ärtymys etelään. Esimerkiksi Kittilä on saanut käännettyä muuttotappion -voitoksi. Niin tai näin, kyse on kaivostoiminnasta. Suomen valtio on tähän asti paskat nakannut lappilaisten elämästä, kunhan ovat vaan hiljaa. Nyt kun kaikkialla maailmassa luonnonresurssit ovat nousseet valtioiden tärkeimmiksi voimavaroiksi, pikkuruinen Suomikin on yllättäen löytänyt paikkansa kaivosten tyyssijana.

Tietysti voi kysyä, onko roskapankin tehtävä sijoittaa mihinkään pääomia vaativaan liiketoimintaan. Oma näkemykseni on, että valtion ei vapaiden pääomamarkkinoiden aikana missään tapauksessa tulisi toimia markkinaosapuolena. Valitettavasti naapurinamme sijaitsee Venäjä, joka puolestaan haluaa kaikin tavoin valvoa "strategisia etujaan". Eikä heillä muita olekaan kuin Jäämeren öljy, kun aikajännettä venytetään sukupolven verran eteenpäin.

Vastakkaisen mielipiteen antaa kovasti arvostamani matemaatikko Jukka Peltola (ja täällä), jonka mielestä vapaat pääomamarkkinat eivät toimi, koska sijoittajat pelaavat eräänlaista mustaapekkaa, jossa yritetään hyvien sijoitusten sijaan saada kilpailija pahasti kuseen. OK - ymmärrän Peltolan näkemyksen, mutta olen vahvasti eri mieltä. Tunnen kohtuullisen hyvin talouden fundamentit eli "perusteet", ja vastaavasti tunnen varmasti yhtä paljon "kasvottomia markkinavoimia" kuin Peltolakin.

Koitan jossain vaiheessa pikapuoliin paneutua tarkemmin Peltolan ajatuksiin, mutta tässä vaiheessa ajomatkan jälkeen totean lyhyesti vain sen, että pääomamarkkinat ymmärtävät parhaiten - koska sijoittajat toimivat omalla riskillä - sen, mistä vene alkaa vuotaa. Ja oma veikkaukseni on edelleen, että hikoileva pääkanisteri Jyrki Katalainen on kusessa, kun suomalaisille alkaa valjeta, mihin helvetinmoiseen velkahimmeliin Sekoomus on meidät ajanut.

3 kommenttia:

Pyrrhos kirjoitti...

Luulén että kakan osuessa tuulettimeen, Katainen poistuu hiljaa takavasemmalle jossa on odottamassa joku hyväpalkkainen eu-suojavirka.

Kumitonttu kirjoitti...

Todennäköisesti, vaikka hänhän ei ole mikään EU-visionääri eikä vaikuttanut EU:n kehitykseen millään tavalla. Karmea ajatus, että se hikoileva kukkopoika pääsee tästä kuin koira veräjästä.

Mistä Katalaisen EU-kiima oikein syntyy? Yksi selitys on, että hänen koko aikuisiän elämänkokemuksensa rajoittuu aikaan, jolloin Suomi on ollut mukana EU:ssa. Hänelle EU on melkeinpä taianomainen, virheetön unelma, joka on aina ollut ja on aina oleva.

Sikäli suomalaisesta demokratiasta voi oikeasti olla huolissaan, että edes Suomessa ole ennen noin huonolla elämänkokemuksella päässyt tuohon asemaan. Suomalaisten puolueiden olisi todellakin keskityttävä mietimään, ajavatko ne Suomen vai itsensä etua. Oli karmeaa kuunnella, kuinka Käteinen kiitteli uudelleenvalintaansa todeten, että "olen unelmaduunissa".

Täh? Ei pääkanisterin paikka ole "duuni". Se on korkein mahdollinen luottamustehtävä. Se ei ole työpaikka, vaikka siitä saakin palkkaa. Katainen voisi miettiä, mikä ero niillä oikein on.

Anonyymi kirjoitti...

Kaivokset ovat hyvä homma jos ne tuovat Lapin kuntiin työpaikkoja ja verotuloja. Kaivoksilla tulee olla paikallisten hyväksyntä.

Sitä en tajua miksi suomalaisia yrityksiä ei kiinnosta malmin louhinta tai jalostus. Monet malmiesiintymiä etsivät firmat ovat Ruotsista, Kandasta, Etelä-Afrikasta, Australiasta, Venäjältä tai USA:sta.

Pahaa pelkään että eteläsuomalaiset päättäjät, vihreät etuneneässä yrittävät tehdä kaivostoiminnan mahdollisimman hankalaksi jottei kaivoksia perustattaisi ja jotta nykyisetkin suljettaisiin. Senkin uhalla että siitä seuraisi irtisanomisia ja että kaivoksia ulosliputettaisiin kehitysmaihin joista sitten tuotaisiin malmia tänne. Ihmisiä yritetään estää asumasta ja tekemästä työtä idässä ja pohjoisessa, ja heidät yritettään saada muuttamaan Helsinkiin.

Ympäristöministeriö on käytännössä työnvastustamisministeriö jonka virkamiehet ovat helsinkiläisiä cityvihreitä, jotka ovat tottuneet kävelemään töihin ja siihen että metropysäkki on kivenheiton päässä kotiovelta.