sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Naurava koira

Suurpetotutkija Ilpo Kojola kertoo Tiede-lehden 2/2012 numerossa, että viisi vuotta sitten Suomessa oli 250-300 sutta, mutta nyt luku on vain 150. Suurin syy on "tilastoimaton poisto" eli salakaato. Viimeisen kerran susi on tappanut ihmisen 1880-luvulla Varsinais-Suomessa. Ilmeisen nälkiintynyt naarassusi tappoi 22 pikkulasta, kun hirvet oli tapettu koko maasta sukupuuttoon.

Senaatti päätti suuressa viisaudessaan tappaa myös sudet sukupuuttoon, mikä luonnollisesti palautti hirvikannan ylisuureksi. Mielenkiintoista kyllä, toisin kuin esimerkiksi Pohjois-Amerikassa, Suomessa hirvi pakenee susilaumaa eikä yritä puolustautua potkimalla. Tämä muutos hirven käytöksessä voi juontaa juurensa niiltä ajoilta, kun hirvet saivat rauhassa tarpoa metsissä ilman muita uhkia kuin ihminen, jota oli syytä paeta. Kun sudet ovat palanneet, hirvet eivät enää osaa kuin paeta.

Norsuilla - mistä muuten tuo nimi on suomenkieleen tullut elefantin sijaan? - tiedetään olevan pitkä muisti. Tutkijoiden mukaan 1990-luvulla Afrikkaa kuristaneessa suuressa kuivuusjaksossa vain ne laumat, joissa vanhimmat yksilöt olivat yli 35-vuotiaita, säilyivät hengissä. Edellinen suuri kuivuus oli nimittäin 35 vuoden takaa, ja silloiset laumat etsivät vettä kaukaa suojelualueen ulkopuolelta, mihin norsut eivät yleensä salametsästyksen takia halua mennä. Tällä kertaa rajojen rikkominen kuitenki pelasti hengen.

Mielenkiintoisin lehden artikkeli on liittyy - kuinkas muutenkaan - seksiin. Tutkijat ovat seuranneet Amazonien alkuperäiskansojen elämää, ja havainneet, että siellä aikuiset elävät avioliiton kaltaisessa parisuhteessa, mutta seksiä harrastetaan kaikkien kanssa ristiin. Niinpä jokaisessa lapsessa on heimojen uskomusten mukaan jokaista miestä, ja isä tarkoittaakin yleisesti vain miestä. Heimoissa vallitsee yleinen harmonia, kun heimon heikoinkin lenkki saa piparia, eikä urosten aika kulu naaraidensa vahtimiseen.

Kuten monessa parisuhteessa tiedetään, vaimon seminaarimatkaan kuuluu "pakolliset ennen ja jälkeen". Tutkijoiden mukaan miesten siemennesteen tuotanto lisääntyy jo pelkästään toisen parin aktia netistä katsellessa, kun taas naisparin puuhastelun toljottaminen ei aiheuta samaa reaktiota. Miesten suoritus yhdynnässä perustuu nopeuteen, jotta ulkopuoliset häiriöt jäävät minimiinsä, kun taas naisten kannalta useat orgasmit parantavat raskauden todennäköisyyttä. Apinanaaraat lähestulkoon myös äänetelevät seksin aikana, mikä saa tutkijat olettamaan, että se onkin viesti lauman uroksille.

On luultavaa, että länsimainen parisuhdestandardi poikkeaa ihmisen alkuperäisestä simpanssien kaltaisesta hyperseksuaalisesta kulttuurista. Jos näin on, kädellisten naaraiden piilo-ovulaatio on jäänne siitä, että naaraan on luonnonmukaisessa heimossa eläessään syytä salata isyys, ja varmistaa lauman kaikkien urosten osallistuminen jälkeläisen hoitoon. Tiiviillä laumalla oli parempi mahdollisuus säilyä hengissä kuin eripuraisella. Modernin yksiavioisuuden eduille ei ole tieteellistä näyttöä alkuperäiskansojen elinolosuhteissa, joten luonnollisesti ihminen on moniavioinen.

Ja lopuksi vielä hauska uutinen kaikille eläinrakkaille ihmisille Tiede-lehden arkistosta: Koirasi nauraa sinulle. Sitä vaan ihmettelee, että miten kulttuuri, jossa koiria vihataan ja naisten seksuaalisuutta pelätään, voi olla ihmisellekään hyvä? Mutta ei kai sellaista kulttuuria missään ole olemassa...

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Suomen sana norsu on vanha variaatio sanasta mursu.

Anonyymi kirjoitti...

Kumitonttu, minkä takia poistat Tomin kommentit silloinkin kun ne ovat täysin asiallisia?