torstai 29. maaliskuuta 2012

Muslimitytöille ei vapautusta uimavuoroista

Sveitsin Baselissa islaminuskoista perhettä on sakotettu 1.400 frangilla siitä, että se ei sallinut tyttäriensä osallistua koulun molemmille sukupuolille tarkoitetulle uimatunnille, uutisoi The Local. Perhe yritti välttää sakon sillä perusteella, että pakollinen osallistuminen rikkoo heidän uskonnonvapauttaan.

Vanhempien mielestä he haluavat opettaa lapsilleen Koraanin mukaista häveliäisyyttä lapsilleen. Yhteinen uimatunti rikkoo perheen mielestä rikkoo Koraanin opetusta. Liittovaltion tuomari päätti pitää voimassa rangaistuksen, jonka paikallinen tuomioistuin oli langettanut. Tuomarin mukaan pakollinen uimatunti sukupuolten kesken ei loukkaa perheen uskonnonvapautta.

H/T Tundra Tabloids

Oma arvioni on, että uskonnonvapauteen kuuluu vanhempien oikeus kasvattaa lapsensa omaan uskontoonsa. En ole ollenkaan varma, että Koraanissa kuitenkaan määrätään tyttölapset uimaan erillään pojista, joten vanhempien vaatimus on tavanomainen perinteisiin nojaava uskomus pikemminkin kuin selvästi uskonnollinen vakaumus.

Vanhemmilla pitää toki olla oikeus kasvattaa lapsensa miten haluavat, mutta tässä ongelmana on se, että vanhemmat maksattavat lapsensa koulutuksen yhteiskunnalla vain soveltuvin osin. Järkevämpää voisi olla se, että kyseiset vanhemmat pitävät lapsensa kotiopetuksessa. Verovaroin kustannetussa koulussa tuollainen irtiotto johtaa kaltevalle pinnalle, kuten Helsingin pakollinen kasvisruokapäivä osoittaa, miten uskonnollisia näkemyksiä aletaan heti mahdollisuuksien mukaan syöttää (sic) vääräuskoisille.

Annetaan vanhemmille oikeus kasvattaa lapsensa parhaaksi näkemällään tavalla, mutta pidetään koulu kouluna, jossa yhteiset säännöt koskevat kaikkia. Jos säännöt eivät kelpaa, pitää vanhempien vastata pilttiensä kasvatuksesta itse. Muutoinkin kotikoulun soisi olevan useammin vaihtoehtona.

Ei kommentteja: