maanantai 14. lokakuuta 2013

Ilmasto lämpenee velkarahalla

Lukijani varmasti muistavat, mistä aineesta puut on tehty? Vastaushan on tietenkin sahanpuru, jota pääsee ulos kun puuta kaadetaan.
Hyvinvointivaltion vaikutus lämpötilaan.
Hyvinvointivaltion vaikutus valtionvelkaan.

Wille Rydmanin kirjanen tai pamfletti Unelmasta painajaiseksi - kuinka hyvinvointivaltio syö itsensä sisältää hienon oivalluksen:
Hyvinvointivaltioideologian synnyttämällä sosiaalivaltiolla on taipumus paisua ja käydä lopulta hallitsemattoman suureksi. On kuitenkin eräs aivan erityinen piirre, joka on ollut leimaa-antava laajamittaisen sosiaalivaltion myöhäiselle kehitykselle. Tämä piirre on sosiaalisten tulonsiirtojen ja julkisten palveluiden tarjonnan laajentaminen koskemaan myös muita kuin oman maan kansalaisia.

Alkujaan on pidetty itsestään selvänä, että julkisten hankkeiden rahoittamisen ja niiden hyödyistä nauttimisen välillä vallitsee kohtalaisen vahva yhteys. Julkista sektoria rahoitetaan lähinnä juuri oman maan kansalaisilta verotetuilla varoilla. Verovarojen käytöstä päättävät demokraattisen prosessin kautta maan omat kansalaiset, ja verorahoin rahoitettujen hankkeiden on myös katsottu olevan lähtökohtaisesti oman maan kansalaisten hyödyksi tarkoitettuja. Mutta mitä laajemmalle hyvinvointivaltioideologian innoittama sosiaalivaltio on levinnyt, sitä enemmän yhteys julkisen sektorin rahoittamisen ja sen eduista nauttimisen välillä on hämärtynyt.

Suomessa etenkin ammattiyhdistysliikkeen piiristä löytyy paljon sellaisia ajattelijoita, joiden mielestä aineellista tasa-arvoa tulee tavoitella nimenomaisesti kansallisvaltion sisällä ottamalla kapitalistin kukkarosta vähän aiempaa suurempi osa työläisille. Toisaalta huomattavan moni etenkin nuoremman polven vasemmistoaktiivi näkisi mielellään samanlaista tulontasausta myös globaalisti eri kansakuntien välillä.

Globaalin tulontasauksen aatteet ovat pala palalta hiipineet osaksi myös länsimaista hyvinvointivaltioprojektia. Tämän ajattelun ensimmäinen ilmentymä on ollut sitoutuminen tiettyihin kehitysaputavoitteisiin, joissa sosiaalivaltiot käyttävät osan verovaroin kerätyistä varoista hyväntekeväisyysprojekteihin muissa maissa. Vuonna 2013 Suomi käyttää kehitysapuun peräti 1,12 miljardia euroa, mikä on varsin suuri osa valtion kaikkiaan 54,5 miljardin euron vuosibudjetista – etenkin, kun ottaa huomioon, että budjetti on 7,5 miljardia euroa alijäämäinen.

Kehitysapua nuorempia globaalin tulontasauksen ilmentymiä läntisten sosiaalivaltioiden vuotuisissa menoerissä ovat humanitaarisen maahanmuuton aiheuttamat moninaiset kustannukset. Nämä menoerät eivät välttämättä ole euromääräisesti suuria, mutta ne osoittavat hyvin sitä, kuinka sosiaalivaltio jo kirjaimellisestikin ”tulvii yli äyräidensä”. Yhteiskuntamalli, jonka alkuperäisenä tarkoituksena oli huolehtia oman alueensa vähävaraisista, onkin muodostumassa yhä enemmän globaaliksi sosiaalitoimistoksi. Vaikka sosiaalivaltioiden rahoitus on edelleen paikallista, niiden menoerät kohdistuvat kasvavassa määrin omien rajojen ulkopuolelle.
Kimmoke Rydmanin kirjoitukseen tuli tästä Mediaseurannan nostamasta uutisesta:
Kymmenet Etelä-Euroopassa työskennelleet nigerialaiset prostituoidut ovat tänä vuonna hakeneet apua Suomesta. Viranomaiset eivät tiedä, miksi naiset tulevat juuri Suomeen.

Suomeen on tänä vuonna saapunut kymmeniä nigerialaisia naisia hakemaan apua ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmästä.

Naisia yhdistää se, että he ovat olleet prostituoituina Välimeren maissa, lähinnä Italiassa, Kreikassa tai Espanjassa. Iso osa heistä on raskaana tai tulee Suomeen pienten lasten kanssa.

Nigerialaisnaisten määrä ei ole valtava, mutta silti he ovat nousseet ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän suurimmaksi yksittäiseksi ryhmäksi.
Kuten Rydman tuossa siis huomautti, olipa kyse väkivaltaisesta kommunismista tai demokraattisesta sosialismista, molemmissa on internationalistinen ulottuvuus, joka uskonnollisten lähetysliikkeiden tavoin haluaa laajentaa valtansa kaikkialle. Tosin toisin kuin uskonto, nämä sosialistit yrittävät ostaa mustat miehet rahalla - kirkonmiehet ikuisella elämällä.

¨ Tämän uutisen mukaan suomalaiset veronmaksajat saavat osallistua Italiassa rajavalvontaan. Kuluerä, joka ei millään lailla kuulu suomalaiselle veronmaksajalle, mutta niin vain valtiomme löytää tähänkin jostain rahat. Tämä ongelma on eritrealaisten ja muiden kurjien valtioiden asukkaiden itse ratkottava. Minä ja kaltaiseni voimme - niin halutessamme ja vapaaehtoisesti - auttaa heitä, mutta verovaroin velvoitettu auttaminen ei ensinnäkään ole todellista auttamista, ja toisekseen siitä saa hyvän omantunnon vain se, kuka on päättänyt käyttää minun rahojani afrikkaisten hyväksynnän hankkimiseen sosiaalivaltioprojektilleen.

8 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

Rydmanin pamfletti kannattaa lukaista. Siinä aika selkeästi kerrotaan, miksi sosialismi ei toimi edes siinä demokraattisessa muodossaan.

Anonyymi kirjoitti...

Mistä tuo toisen käppyrän katkoviivalla osoitettu eteneminen on repäisty? Aikamoinen nousu. Perusteluja, tai syy? Ja vakavasti otettuna noiden kai pitäisi verrata toisiaan saman aikajakson sisällä tapahtuvana kohoumana. Toinen loppuu n. 2010, toinen vetää hurjan katkoviivan ilman perusteita. Ja eihän näillä siis ole mitään syy-yhteyttä toisiinsa. Ainoa syy-yhteys on se, että uskot ilmastonlämpenemiseen ja siihen, että ihmisten hyvinvointi hyvinvointivaltion kautta on väistämättä saastuttavaa; kun taas hyvinvointi tai pahoinvointi ilman hyvinvointiyhteiskuntaa ilmeisesti olisi vähemmän saastuttavaa. Tai mitä siis ajat faktuaalisesti takaa?

-U

Anonyymi kirjoitti...

"Ilmastonmuutos on suurempi uhka ihmiskunnalle kuin mikään ihmisoikeuskysymys. Siinä on kyse koko ihmiskunnan selviytymisestä tällä planeetalla."

- Kumi Naidoo -

HS 15.10.2013

Ei kestä kauaa, kun aloitetaan ensimmäiset kansanmurhat ilmastonmuutoksen torjunnan nimissä.

Kumitonttu kirjoitti...

Onpa kieltämättä vahva lausunto! Tähän asti vasemmisto on keskittynyt ihmisoikeuksiin, mutta ilmeisesti suunnitelma bee on sellainen, että voidaan siirtyä suoraan toimintaan, jos ihmisoikeuksien nimellä kulkeva savuverho ei peitä ylikansallista totaalista hallintoa. Olisi hauska ajatusleikki, jos ilmastonmuutos ei jyräisikään ihmisoikeuksia vaan ilmastoprofeetat ainoina menettäisivät ihmisoiketensa. Kuinkahan kauan ve vielä julistaisivat oppiaan?

Miksi aina hyväksytään lähtökohta, että totalitarismin kannattajat saavat määritellä mitä ihmisoikeuksiin luetaan ja kuka ne voi menettää? Sovittaisiin ennemmin niin, että he voisivat määritellä itselleen matalammat oikeudet ilmaston lämpenemisen vuoksi, mutta eivät korkeampia eivätkä varsinkaan muille.

Anonyymi kirjoitti...

Yksilönvapauksien leikkaamista mm. Stranius ja muut höyrypäät ovat vaatineet jo kauan, mutta ihmisoikeuksien kaventaminen on kovempi juttu.

Se tarkoittaa, etteivät he aio pelkästään kieltää meiltä lihansyöntiä ja autolla-ajoa, vaan he aikovat tappaa meidät. Tai ainakin yrittää.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllähän Mengelius jo kertaalleen ideoi ihmisten muokkaamista, lähinnä kai amputaatioilla ja jotenkin pituutta pienentämällä sellaisiksi, että ravinnontarve ja sitä kautta hiilijalanjälki pienenisi.

Kyllä toi on niin kipeä visio, etten ehkä haluakaan muistaa sen tarkemmin mistä siinä oli kyse.

Viherpiireissä päässee profeetaksi sitä helpommin mitä hullumpia ja väkivaltaisempia visioita on tarjota. Kuolemanleirit on siinä porukassa jo so last season.

Kumitonttu kirjoitti...

Tikka, kysehän oli siis tästä artikkelista (Leo Stranius - rodunjalostaja 28.1.2013), jossa Stranius suunnitteli ihmisten jalostamista siten, että he voisivat työskennellä pimeässä ja että heidän fyysistä kokoaan voitaisiin pienentää energiankulutuksen pienentämiseksi.

On se o-i-k-e-a-s-t-i sairas ja vaarallinen ideologia.

Anonyymi kirjoitti...

Sanattomaksi vetää kun miettii että tuo porukka kulkee vapaalla jalalla täällä meidän keskuudessamme.