torstai 10. lokakuuta 2013

Mä katseen luon ylös

Helsingin Totuuden koomikko Ville Similä kirjoittaa kolumnissaan, että Israelin pääministerin Netanyahun mielestä asiat ovat Iranissa päin takalistoa, koska iranilaiset eivät voi käyttää farkkuja. Ville naureskelee pääministerin tyhmyydelle, koska kaikkihan nyt sen tietävät, että amerikkalaiset työmiehen housut ovat levinneet ympäri maailman - jopa Pohjois-Koreaan asti.

Similä kirjoittaa, että kylmän sodan aikaisessa Itä-Euroopassa farkut symboloivat rahaa ja länsimaista vapautta. Iranissa asiat ovat toisin, eivätkä iranilaiset koe mitenkään olevansa eurooppalaisia alempia:
Kommunistisessa Itä-Euroopassa janottiin farkkuja, koska niitä siihen aikaan eurooppalaisessa maissa käytettiin – ja sosialistimaathan olivat eurooppalaisia maita.

Olisi hölmöä kuvitella, että Iranissa katsottaisiin länsimaita samalla tavalla ihaillen ylöspäin.
Nyt herää kysymys, että kuinka hölmöinä pidämme itseämme, kun uskottelemme, että Iranista, Irakista, Afganista ja muista muslimimaista tulevat pakolaiset haluavat sopeutua tavoillemme, jos he eivät pidä tapojamme omiaan parempina? Jos haluamme tänne monikulttuurisuutta, niin sitten

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä käsittääkseni monelle iranilaiselle on kelvannut kerrostalo, auto ja Iphone luolan, kamelin ja paskakuoriaisen sijaan. Ehkä villekin osaisi arvata kumpi satsi on iranilaista ja kumpi länsimaista perua.

Iranissahan ilmeisesti oli suhteellisen normaalia meininkiä vielä 60 ja 70 luvuilla ennen islamilaista vallankumousta. Tuon aikaisissa valokuvissa Teheranista katunäkymässä ei ole yhtään Jawaa (= puhuvaa, mustaa jätesäkkiä tai pyyhepäistä lakanalassea) vaan lyhyitä hameita oli naisilla yllä ja miehillä länsimaiset puvut.

t. Pörri