tiistai 22. lokakuuta 2013

Jalasjärvi ja jalasmökki

Jalasjärven kunta kusetti valtiota ammattikorkeakoulun opiskelijakohtaisissa tuissa vuosina 2005-2009. Lopulta oikeuden päätöksen mukaan Jalasjärvi joutuu palauttamaan 35 miljoonaa euroa väärin perustein nostettuja tukia. Entinen pääministeri (2010-2011) Mari Kiviniemi on Jalasjärveltä lähtöisin. Summa on 8.000 asukasta kohti reilut 4.000 euroa, ja veronmaksajaa kohti noin 10.000 euroa. Jos kunnan suurimmat työnantajat nähdään nettoveronsaajina, niitä harvoja lisäarvoa tuottavia kunnassa veroa maksavia henkilöitä kohti hinta nousee lähelle pääkaupunkiseuden yksiötä. Vanhemmat ikäluokat muistavat Paavo Väyrysen jalasmökin - uudet tulevat muistamaan Urpilaisen ja Jalasjärven.

Nykyinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen on Iltalehden mukaan luvannut, että tuet sovitellaan kohtuullisiksi, mikäli kunta liittyy naapuriensa kanssa yhteen. On tietenkin ymmärrettävää ja hyväksyttävää, että valtio eli ministerit käyttävät tämänkaltaisissa ratkaisuissa sitä valtaa joka heillä asian suhteen on. Vaikka siis oikeudessa kunnan toiminta todettiin laittomaksi, kukaan ei saanut rangaistusta, mikä tuntuu maallikon silmiin omituiselta. Yksityisessä yhtiössä 35 miljoonan euron valheelliset tukihakemukset toisivat vuosikymmenen linnakeikan - valtioltahan ei varasteta. Mutta kun koulun saama tuki on jo ikään kuin valtion omaa rahaa - eli siis verotettu pois kansalta ja kerätty kirstuun - niin sen hankkiminen vilunkipelillä ei ole niin kovin rikollista verrattuna pyrkimykseen estää valtiota ottamasta tuota rahaa itselleen. Tai siis jakamasta omille instanseilleen.

Jotta kuntien liitoksissa olisi mitään mieltä, niiden pitäisi tapahtua tietenkin säästöjen saavuttamiseksi. Nyt ainoa säästö osuu jalasjärveläisille, jotka eivät joudu maksamaan poliittisten johtajiensa sikailusta mitään - mikä on vain vaivoin moraalisesti oikein. Oikeampaa olisi, että jalasjärveläiset laittaisivat kunnanjohtajansa vastuuseen, koska vain sillä tavalla poliittinen järjestelmä voi muuttua, kuten Italian esimerkki Berlusconin tapauksesta osoittaa. Jos jalasjärveläiset eivät saa velkaansa maksettua, he voivat liittyä naapurikuntiinsa, mutta liitos olisi petos niiden asukkaita kohtaan. Kolmanneksi, kunta voi hakeutua konkurssiin (paitse ettei Suomessa voi) ja jättää koko paskan ministereiden syliin.

Jos minä olisin jalasjärveläinen, vastustaisin Urpilaisen ajamaa kuntaliitosta, josta ei ole jalasjärveläisille mitään hyötyä. Nyt jo Iltalehtikin kutsuu Kataista "päättämättömäksi", joten koko Suomi seisoo Kataisen päättämättömän esikunnan edessä myrskyn kasvaessa. Urpilaisen hallitus saa siis ehkä yhden kuntaliitoksen aikaiseksi, kun tavoite hallitusohjelmassa oli muokata koko kuntakenttä sellaiseksi, että 50-100 kuntaa pyörittäisi terveydenhuoltoa. Nyt terveydenhuolto tulee uudistumaan "raha seuraa potilasta ei palveluntuottajaa" -tyyliseksi jo vuoden 2014 alusta, mutta sekään ei tapahdu hallituksen vaan EU:n määräyksestä. Ja karmeinta on, että jo nyt THL:n mielestä valtion esitys Kela-korvauksesta vuodelle 2014 tulee 99%:n varmuudella kaatumaan ja kansalaiset joutuvat hakemaan korvauksiaan EU:n tuomioistuimilta. Sama soppa minkä Tulli on jalostanut taiteenlajikseen niin alkoholin kuin tuontiautojenkin osalta.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Iltalehdessä käytettiin 35 miljoonan euron kusetuksesta nimitystä aikuiskoulutuskeskuksen "rahasotku". Vrt. "Vaalirahasotku".

Uskon pikkuhiljaa alkavani ymmärtää vaikkapa viroilaisten tuntemuksia Neuvostomiehityksen aikana heidän lukiessa Pravadasta näitä juttuja.

Saman päivänä Rajamäki (sdp) vaati kai perustettavaksi jotain veropetoksista tuomittujen julkista rekisteriä, jossa olisi kuvat ja osoitteet myös.

Naispuoliset demarit ovat kyllä eteviä sovittelemaan toveriensa vahingonkorvaustuomioita, jos eivät missään muussa asiassa olisikaan.

Jos semmoisia olisi Suomessa olemassa, joku tutkiva journalisti voisi selvittää Mari Kiviniemen kytkökset asiaan. Mutta meillä journalismia edustavat Reetta Räty, Katja Martelius, Anu Silfverberg (oli nuorena ihan hyvän näköinen, seukkasi kaverini kanssa lukiossa) ja pari muuta angstista, kitkerää entistä tyttöä.

Nyt ei voi taas muuta todeta kuin että nej skyygynkyygyn, joka on kaverini mukaan muinaisnorjaa, ja tarkoittaa suurin piirtein "ei saatana!"

t. Pörri

Kumitonttu kirjoitti...

Sotkupa hyvinkin, saatana.

Jos kuulin oikein radiosta tänään, niin julkisen sektorin osuus on nyt 57%. Kuulemma suurempi kuin 90-luvun lamassa tai edes sotavuosina.

Toisaalta, liberaali fascismihan on sodassa, koska sillä voidaan perustella keskitettyä ohjausta ja suunnitelma(lue: sota)taloutta. On sotaa terroria, tupakkaa, alkoholia, veronkiertoa, rasismia, islamofobiaa, sananvapausrikollisuutta jne jne vastaan.

Arbeit macht frei...

Anonyymi kirjoitti...

Uudellamaalla toiminut Adulta teki yli 40 miljoonan huijauksen, eikä niistä rahoista saada senttiäkään takaisin, koska oppilaitos oli yhtiöity. Jalasjärveläiset maksavat joka tapauksessa lähes kaiken takaisin. Näyttää olevan todellakin niin, että Vetelä-Suomessa hallitaan suuren luokan huijaaminen. Esim. pääkaupunkiseutu on heti Kainuun ja Lapin jälkeen asukasta kohti suurin valtion verotulojen syöppö, absoluuttisesta osuudesta puhumattakaan. Propagandamylly (kuinka moni edes jonkinlaisen valtakunnallisen merkityksen omaava media toimii muualla kuin kehä III:n sisällä?) jauhaa silti, kuinka Helsinki elättää, hah.

Sinänsä tuo takuus-Jutan lausunto on aivan uskomatonta kiristystä ja kertoo kuinka epätoivoinen hallitus on rakenneuudistuksensa kanssa.

Kumitonttu kirjoitti...

Juu, kukaan ei ole tässä blogissa väittänyt, että Hesa elättää muuta Suomea. Asia on poikkeuksellisen selvä lukijoilleni.

Enpä muistanutkaan tuota Keski-Uudenmaan Adultan kusetusta. Se oli aika lahjakas temppu.

chevy-z28 kirjoitti...

Kuinkahan tää jalasjärven tapaus on loppupeleissä, viranomaisen huonoa ohjeistusta tms? Lasse hautala (yök) ehdotti että kunta haastais valtion tästä oikeuteen, koska taustalla on virkamiesten huono ohjeistus. Rahathan on käytetty koulutukseen eikä niitä kukaan suinkaan ole liiveihin käärinyt. Onko nyt että viranomainen ei voi olla väärässä case? Tyypillistä tapauksissa jossa ei oo omat rahat kysees.. Harvemmin näitä real bisness maailmas tapahtuu.

Kumitonttu kirjoitti...

Vaikuttaa samanlaiselta tapaukselta kuin turvapaikanhakijoiden majoitus. Rangaistavaa ei ole jo kerättyjen verovarojen holtiton jakaminen (himas-case) vaan verojen keräämisen vaikeuttaminen.

Voi Suomi parkaa.