lauantai 4. toukokuuta 2013

Oletko valmis?

Uusi Suomi linkittää amerikkalaisen vasemmistolaisen (eli itseään "edistyksellisenä" pitämänsä) verkkolehti The Raw Storyn uutiseen, jonka mukaan uskovaiset ihmiseet ovat taipuvaisempia epäilemään teoriaa ihmisen aiheuttaman hiilidioksidin katastrofaalisesta lämmittävästä vaikutuksesta. Uutinen on yhtä huvittava kuin tämä Wikipedian artikkeli siitä, miten 72% japanilaisista vessoista toimii ilman vessapaperia pelkällä tarkasti suunnatulla vesisuihkulla ja lämpimällä puhalluksella.

Uskonnollisilla ihmisillä on erilainen aivojen kognitiivinen toiminta kuin ei-uskovilla. Uskovalle pyhien kirjoitusten ristiriitaiset väitteet eivät luo samanlaista läpipääsemätöntä sulkua kuin ei-uskovalle, jonka aivot - Ilkka Pyysiäisen sanoin - merkitsevät nämä arkikokemuksen vastaiset väitteet "keltaisilla PostIt-lapuilla". Ei-uskovaisia voi tietenkin höynäyttää ihan samalla tavalla kuin uskovaisiakin, ja olenkin pitkään arvellut, että todennäköisesti ei-uskovaisia voi olla jopa helpompikin viilata linssiin. Se että ihminen vakaavsti uskoo Jumalaan ei tietenkään tarkoita että hän olisi "oikeassa", mutta se vaikuttaa suojelevan erilaisilta "muotivillityksiltä", jollaiseksi sosialismin eri haarakkeet voi lukea. Jumala tai ei, kukaan normaali ihminen ei laita rahojaan esimerkiksi WinCapitaan, jos hänen arkikokemuksensa osoittaa, että sen lupaamia valtavia tuottoja ei pitkäjänteisesti ole mahdollista saada. Jos ihmiseltä sen sijaan puuttuu tuo arkikokemus, hänet voi saada mukaan huijaukseen.

Aivan samalla tavalla, valtaosalla ihmisiä ei ole tieteellistä peruskoulutusta ja/tai kykyä ymmärtää tieteellisen menetelmän keskeisiä toimintatapoja. Olipa ihminen uskonnollinen tai ei, niin tämä tosiasia läpäisee kansan syvät kerrokset kuin lasersäde Tähtien Sodassa. Arvioiden mukaan vain noin 5-15% ihmisistä uskaltaa vastustaa auktoriteetteja, koska evoluutio ei tue niitä yksilöitä, jotka hakeutuvat vaikeuksiin ja mahdolliseen karkotukseen sosiaalisesta ympäristöstä - luolamiesten aikana jopa konkreettista karkotusta pois lauman suojista. Näin ollen on melko turvallista väittää, että "todellisia" skeptikkoja on vain tuo 5-15% loppujen uskoessa kuka mihinkin - jumaliin, paholaisiin, panteistisiin aitigaioihin tai jopa yksittäisiin pyhällä viisaudella täytettyihin henkilöihin.

En nyt ota kantaan CAGW-teoriaan vaan haluan osoittaa, kuinka tässäkin uutisessa on pohjimmiltaan kyse eri uskontojen keskinäisestä valtataistelusta, jossa on hyödyllistä leimata vastustajien jumalat vääriksi ja naurettaviksi.

Ei kommentteja: