maanantai 27. toukokuuta 2013

Kreikka-vakuudet ovat huttua

Kirjoitin tasan viikko sitten (Taka-taka taka-taka takaapäin 20.5.2013) että Suomen valtion niin sanotut vakuudet Kreikalta eivät ole reaalivakuuksia vaan ne perustuva erittäin riskipitoiseen TRS-sopimukseen, joka on todellinen veronkiertäjän ihanneinstrumentti. Oikeus pakotti Valtiovarainministeriön julkistamaan sopimukset, joita hallitus yritti salata liikesalaisuuksiin perustuen, ja venkulointi jatkui jopa tuomioistuimen päätöksen jälkeenkin. Jos Halla-aho moitti saamaansa tuomiota "vain parin henkilön mielipiteeksi" ja oli siinä jopa ihan oikeassakin, niin Hetemäki ja VM:n virkamiehet eivät joudu mihinkään vastuuseen virkavirheestään, jos wanhat merkot pitävät kutinsa.

TRS-sopimus on siis vedonlyönti, jossa Suomen valtio on ottanut markkinoilla näkemyksen, että Kreikan valtio ajautuu maksukyvyöömäksi. Tämä on sitä paljon haukuttua spekulointia, jolla mm. George Soros aikoinaan teki omaisuuden lyömällä markkinoilla vetoa, että Englannin ja Suomen keskuspankit eivät pysty puolustamaan valuuttansa keinotekoisen korkeata vaihtokurssia. Tunnetuin seurauksin. Nyt siis demariministeri Urpilaisen johdosta Suomi on ottanut spekulatiivisen kannan sen puolesta, että Kreikka ajautuu konkurssiin. Tragikoomista tässä on se, että vedon vastapuolena ovat neljä kreikkalaista pankkia. En tunne Kreikan tilannetta yksityiskohtaisesti mutta lienee turvallista väittää, että mikäli Kreikka todella ajautuu konkurssiin, niin myös nuo Suomen kanssa sopimuksen tehnyttä pankkia ajautuvat konkurssiin. Suomella ei siis ole mitään vakuutta tosipaikan tullen.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Vedonlyönnistä(kään) en tiedä mitään, mutta en veikkaisi puujalkaisen hevosen puolesta!
Mutta jospa tässä on onkin Troijan hevonen, jonka puolesta Jutta ja se toinen... no se jolta kusi valui suusta tuoppiin?
Tosin tämä vaikuttaa enemmän sellaiselta troijalaiselta, joka tuhoaa Suomen talouden "virusmaisesti"?
Eivät tuosta joudu kukaan vastuuseen, siis ei nykyisestä hallituksesta eikä vm:n virkamiehistä. Korkeintaan koko juttu saadaan jonkun sihteerin tai jopa siivoojan syyksi - tavalla taikka toisella.
Uljuusmitalit pitäisi ottaa käyttöön meilläkin ja palkita nämä vakuussopimuksen tekijät ja antaa palkintomatka - Siperiaan...