lauantai 25. toukokuuta 2013

Hyvinvointivaltio ei toimi

Seurasin tarkkaan Lontoon mellakoista käytyä keskustelua. Arviot Tukholman rähinöiden syistä ovat olleet samansuuntaisia. Kysymys ei ole vain maahanmuuttopolitiikan epäonnistumisesta vaan yleisemmin yhteiskuntapolitiikan epäonnistumisesta.
Paavo Arhinmäki

Ällistyttävää kyllä, hyvinvointivaltion kirkasäänisimmät puolestapuhujat ovat Suomessa kansandemokraatteja, ja Arhinmäen tunnustus on merkittävä. Eurooppalaisen hyvinvointivaltion tunnusmerkit - kansallisvaltioiden korporatiivinen konsensuspolitiikka (KKK) - ovat kolhuilla, kun monikulttuurisuus haastaa virkakoneiston harjoittaman sääntelyn. Monikulttuurisuus ja globaalit markkinat ovat myrkkyä keskusjohtoiselle kyttäämiselle. Maailman ainoa oikeasti monikulttuurinen ja vapaa maa on Israel, joka on suvaitsevaisen vasemmiston keskeisin vihollinen. Valtio, joka sallii asukkaittensa erilaiset uskonnolliset ja kulttuuriset tavat virkakoneiston niitä ahdistelematta, herättää vihaa ja inhoa niissä konservatiiveissa, jotka eivät siedä ajatusta ihmisten vapaudesta.

Hyvinvointivaltio ei ole rakentunut sattumalta, vaan se on systemaattinen vuosikymmenten konsensuspolitiikan lopputulos. Siinä missä suuryritykset ovat lobanneet sääntelyn puolesta käytännönläheisistä syistään, on poliittinen vasemmisto kannattanut sääntelyn lisäämistä omista ideologisista lähtökohdistaan. Myös kirkko on lähtenyt mukaan politiikkaan hyvin avoimesti. Tampereen piispa Eelis Gulin kirjoitti konsensuspolitiikan ruumiillistumalle, presidentti Urho Kekkoselle kirjeen, jossa hän kertoi rukoilevansa joka päivä, että Neuvostoliiton päämies Nikita Hrustsev olisi kristitty. Arkkipiispa Ilmari Salomies puolestaan tunnusti Kekkoselle, että YYA-sopimus on Jumalan antama lahja "kansojen rauhanomaiselle rinnakkaiselolle". Ei kovin kummallista, että kirkko on tätä nykyä ehkä instituuioista näkyvin islamin puolustaja Suomessa.

Vuonna 1972 silloinen Vasemmistoliitto eli SKDL teki lakialoitteen, jossa edellytettiin hallitusta estämään "vihamielisen propagandan levittämistä". Vihamielinen oli tietenkin eliitin suojeluksessa ollut Neuvostoliittoon kohdistuva arvostelu. "Ennakkoluulojen ja vihan lietsonta ovat ristiriidassa yya-sopimuksen kanssa". Yya-sopimushan oli oman aikansa "ihmisoikeudet".

Ei kommentteja: