tiistai 14. toukokuuta 2013

Kylmä sota ja Suomi

Kansanedustaja Veikko Aleksanteri Heiskanen on jättänyt jälkipolville itsestään mielenkiintoisen henkilökuvan. Heiskanen oli USA:ssa sekä ennen että jälkeen maailmansotien ja loi varsinaisen uransa juuri siellä. Heiskanen loi mm. läheiset suhteet saksalaissyntyiseen Beno Gutengergiin, joka kehitti Charles Richterin kanssa richterin asteikon. Gutenbergin käyttämä postiosoite Helsingin yliopiston fysiikan laitokselle oli Ratakatu 12 - tuleva Suojelupoliisin talo.

Heiskanen jäi CIA:n haaviin 50-luvulla, kun Yhdysvallat seurasi eri maiden yliopistoihin tilattuja lehtiä. Kuten tiedetään, 50-luvulla geofysiikka oli alkutaipaleellaan, mutta erityisesti ohjusten kehittymisen takia oli tarvetta selvittää vetovoimaan ja etäisyyksiin liittyvää tarkkuutta. Amerikkalaiset eivät yleensä luottaneet fyysikoihin, joiden he katsoivat vuotaneen Neuvostoliitolle atomipomminsa salaisia tietoja, vaan pitivät heitä "taipuvaisina kommunismiin". Ja monessa Euroopan maassa näin tosiaan olikin mutta ei pienessä Suomessa, joka oli juuri ja juuri selviytynyt kommunistien tuhoamispyrkimyksiltä.

Heiskasen työkaveri Yhdysvalloissa oli Lauri "Lassi" Kivioja, joka totesi, että vaikka Etelämantereen jäätikkö sulaisi niin merenpinta ei nousisi "kuin" kymenkuntametriä, koska kasvava vesimassa merissä nostaisi maanpintaa vastaavasti ylöspäin. Nykyinen GPS-satelliittipaikannusjärjestelmä on pitkälti näiden suomalaisfyysikoiden työn tulos, koska he käyttivät sateelliitteja mittauksissaan. Kun Neuvostoliitto alkoi atomiajalla tehdä omia ydinkokeitaan, nousi Yhdysvaltain kannalta avainasemaan kyky seurata tehtyjä ydinkokeita. Muutoin kaikki sopimukset ydinaseiden kehittelystä olisivat turhia. Koska Suomi sijaitsi samalla mannerlaatalla Neuvostoliiton kanssa, Yhdysvallat toimitti Suomeen runsaasti tutkimusvälineistöä. Vaikka suomalaistutkijat tiesivät että reaaliaikaiset yhteydet näistä laitoksista amerikkalaispalvelimille eivät olleet tutkimuksen kannalta välttämättömiä, he ymmärsivät yskän ja olivat hiljaa. Niinpä suomalaiset fyysikot täyttivät hyvin amerikkalaisten odotukset kommunisminvastaisesta yhteistyöstä.

Myös Neuvostoimperiumi sai osansa suomalaisfyysikoista, kun Axel Berg päätti ryhtyä kosmopoliittisesta perhetaustastaan huolimatta suurvenäläisen ideologian palvelijaksi. Berg ei ollut mikään turha jäppinen, vaikka moni meistä ei ollutkaan hänestä aikaisemmin kuullut. Hän nimittäin ennusti tekoälyn, internetin, tietokoneet ja paikannusjärjestelmät 60-luvulla. Vuonna 1967 hän jo totesi, että jokaiseen kotiin tulee tietokoneyhteys. Berg loi myös Moskovan ympärille valtavan ohjuspuolustusjärjestelmän, joka sai Reaganin kannattamaan ns. Tähtien sota -ohjelmaa. Väitetään, että Gorbatsov järkyttyi kuultuaan yksityiskohdat pääkaupunkinsa ohjuspuolustusjärjestelmästä ja vakuuttui rauhanomaisen ratkaisun tärkeydestä. Tiedä häntä... Onhan se hauska ajatus että suomalaisfyysikot olisivat olleet mukana kaatamassa kommunismia näinkin merkittävillä tavoilla. Yksityiskohtia lisää kirjasta Paha sektori - atomipommi, kylmä sota ja Suomi (Jukka Rislakki).

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nykyisessä ilmapiirissämme kommunismin kaatamiseen osallistuminen on varmasti rikoksista pahimpia, heti naisrauhan rikkomisen jälkeen.

Eipä silti, en olisi pari vuotta sitten voinut ikinä kuvitella olevani mahdollisesti samaa mieltä Vladimir Putinin luonnehdinnan kanssa, että Neuvostoliiton kaatuminen oli yksi 1900 -luvun suurimpia tragedioita.

Väheksymättä yhtään tässä yhteydessä Neuvostoliiton ja kommunismin uhrien ja heidän läheistensä kärsimyksiä, voin kuitenkin todeta, että vielä kun NL oli pystyssä, eivät kommunistit länsimaissa saaneet sen suurempaa todellista valtaa, koska oli helppo katsoa neukkulaan ja osoittaa sormella heidän systeeminsä erinomaisuutta. Nykyiset nuoret ja toimittajat eivät ilmeisesti tiedä kommunismin reaali-ilmentymistä yhtään mitään, kun niin kovasti niitä haikailevat.

Jos NL olisi vielä pystyssä, pitäisin mahdottomana, että mm. Kokoomuksen johtoon olisi noussut Kataisen kaltainen kommunisti. Muistetaanpa myös, että 30 vuotta sitten 80-luvun alussa, kun kommunismi oli neukkulassa voimissaan, verorasitteemme BKT:sta oli "vain" n. 25% luokkaa. Nyt 20 vuotta kommunismin virallisen kaatumisen jälkeen verorasitteemme BKT:sta on n. 52%.

Taloutemme ja elämämme on jo ylittänyt puolivälin matkalla kohti täydellistä 100% kommunismin utopiaa, jota lähimmäksi lienee päässyt POL POT punakhmereineen Kamputseassa, mm. jossa raha poistettiin, kun ei tarvittu mitään vaihdon välinettä kun minkäänlaista vaihtoa ei sallittu, ja ihmisten nimistä luovuttiin, koska ne olivat liian individualistisia. Mainitsematta nyt sitä pikkuseikkaa, että yli 30% maan väestöstä teloitettiin kommunismin vihollisina.

Hei huomenta Suomi hyvin pyyhkii!

t. Pörri Orava

Kumitonttu kirjoitti...

Naulan kantaan, Pörri. Kommunisti katainen on uskomaton luomus entisen porvaripuolueen johdossa.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kirjoitus.
Orava kiteytti kommentissaan hienosti kävyt kotikoloon. Polpotin tempauksista jäänyt mieleen myös silmälasipäisten teloittaminen kuokalla. Silmälasit nimittäin erottavat ihmisen muista ihmisistä. Sitä kuokalla päähän, joka rillejä tarvitsee.

Vapautta, yksilönvapautta, ne kai eniten vihaavat. Niin olen sen viime aikoina järkeillyt. Autot, silmälasit... mikä vain, mikä jotenkin erottaa yksilön massasta, mahdollistaa oman ajattelun ja valinnan, ja tuo ripauksen erilaisuutta eli vapautta - you name it, they hate it.

Joskus olen miettinyt, onko Katainen jokin roolihahmo, onko se kaveri oikeasti olemassakaan.
Ei se paljoa näistä timoharjakaisista lopulta eroa.

Kumitonttu kirjoitti...

Silmälasista tuli mieleeni lasisilmät, josta Kari Suomalaisen poika Valtteri Suomalainen kirjoittaa aivan uskomattoman tarinan muistelmissaan Kuolet vain kahdesti. Kannattaa lukaista.