torstai 11. lokakuuta 2012

Paavo Arhinmäki ja islamilainen jihad

Nelosen Hyvät ja huonot uutiset sai vasemmiston arvovaltaisimman vieraan heti Osmo Soininvaaran jälkeen eilisessä lähetyksessään. Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki toi arvokkaan olemuksensa ohjelmaan politisoiden sen ottamalla kantaa ajankohtaisen taideinstallaation puolesta. Vinkki: katsokaa miehen T-paidassa olevaa logoa. Eikö näytäkin tutulta?

Logon on suunnitellut taiteilija Jani Leinonen, josta kirjoitin viimeksi vain pari viikkoa sitten (Islamilainen lähetyssaarnaaja 23.9.2012) ja vain pari viikkoa sitä ennen (Vihreät ja suomalaisuus 6.9.2012). Taiteilija Leinonen varasti pari vuotta sitten Suomen McDonald'sin pääkonttorista Helsingissä Ronald McDonald-patsaan ja teloitti sen islamilaiseen pyhän sodan eli jihadin tyyliin. Nukke oli huputettuna, taustalla islamistisena tunnuksena Saudi-Arabian lippua muistuttava lakana muka-arabiankielisellä tekstillä. Miekan allahan siis lukee tyylitellysti ylösalaisin Mäkkärin slogan "I'm loving it".

Pidän parhaana mahdollisena lähtökohtana sitä, että normaalioloissa kaikilla ihmisillä - myös korkeissa asemissa olevilla poliitikoilla - on oikeus ja jopa velvollisuus laajaan sananvapauteen. Arvostan sitä, että poliitikot kertovat avoimesti omasta maailmankuvastaan ja arvomaailmastaan. En siis paheksu Arhinmäen julkista esintymistä terrorismia ihailevalla paidallaan, vaikka pidän itse moista arvomaailmaa erittäin vaarallisena ja moraalisesti aivan ala-arvoisena.

Kyse ei ole siis siitä, että saako Arhinmäki esiintyä kyseisessä paidassa, joka selvästi ottaa kantaa islamilaisen väkivaltaisen terrorin oikeutuksen puolesta (onhan hän esittänyt antisemitistisiä näkemyksiään julkisuudessa). Kyseessä on vähän samanlainen muka-huumori kuin Che Guevaran tai edesmenneen Neuvostoliiton CCCP-paitoihin pukeutuneiden rastatukkien tapauksessa. Kuten toisaalta hyvin tiedämme, Hitlerin tai hakaristin julkinen esittäminen johtaa vakavampiin seurauksiin kuin pilvipöllyssä saatuihin aivovaurioihin.

Oleellisinta Arhinmäen esiintymisessä on anarkismin tukeminen. Toki hän haluaa osoittaa kannattajilleen olevansa ns. kova jätkä, joka vähät välittää siitä, mitä muut ajattelevat (mikä on mielestäni ihan oikein). Mutta tapa jolla hän sen tekee on vaarallinen. Hän vihjaa poliittisille vastustajilleen, että hän on valmis väkivaltaankin puolustaakseen omia aatteitaan. Vihjaus tehdään niin hienovaraisesti, että siitä huomauttaminen voidaan ohittaa "ylireagointina" tai "en tajunnut että joku voisi ymmärtää asian niin" -lausahduksilla. Todellisuudessa moottoripyöräjengien liivit tai vaikkapa skinien pilottitakit ja maiharit ovat vastaavanlaisia epäsuoria uhkauksia väkivallalla.

Arhinmäen merkittävin virhe tässä oli kuitenkin osoittaa epäsuoraa tukea islamilaiselle jihadille, jota logo myötäilee. Antikapitalistinen ja -amerikkalainen kulutusvastaisuus yhdistettynä patologiseen uskontovihaan on toki helppo - sanoisin ehkä jopa populistinen - tapa kerätä ääniä. Arhinmäen kannattajien arvomaailmasta kertoo hyvin paljon se, että kukaan heistä ei uskalla arvostella johtajaansa, Il Duceaan ja Isä Aurinkoistaan.

Tundra Tabloids

Lisäys 15.10.2012
Paavo Arhinmäki esiintyi televisiossa anarkistitaiteilijan paidassa

10 kommenttia:

Coskar North kirjoitti...

On se kyllä uskomatonta, että meillä voi pyöriä avoimesti terrorismia ja poliisimurhaajaa ihaileva kaveri kulttuuri- ja urheiluministerinä. Ei tässä nyt sinänsä mitään. Mutta se, että tämä ei tunnu häiritsevän oikeastaan ketään.

Tunnen paljon Vasemmistoliiton äänestäjiä. Joitakin ihan fiksujakin. Monet heistäkin ovat pettyneitä Arhinmäkeen ja pitävät tätä lähinnä isona lapsena jolle ei olisi ikinä pitänyt antaa rivijäsentä korkeampaa asemaa puolueessa. Milloin Arhinmäki muuten on esittänyt antisemitistisiä ajatuksia? Minulla on mennyt ihan ohi.

Kumitonttu kirjoitti...

Milloin Arhinmäki muuten on esittänyt antisemitistisiä ajatuksia?

Pressiklubissa hän väitti Israelin syyllistyneen kansanmurhaan.

buuri johannesbuurista kirjoitti...

Tästä blokista on minulle tullut viimeaikoina joka-aamuinen lukuelämys.

Tiukkaa asiatietoa lyhyessä formaatissa.

Nöyrä kiitos!

- buuri johannesbuurista -

Kumitonttu kirjoitti...

Kiitos itsellesi, blogihan on lukijoittensa näköinen. Olen itsekin huomannut kommenttejasi tässä vuosien saatossa muilla sivustoilla ja pitänyt niitä arvossaan, joten mukavaa että viihdyt täälläkin.

Anonyymi kirjoitti...

Arhinmäki ei ole anarkisti vaan lähinnä trotskilainen. Trotskilainen Sosialistiliitto tapasi osallistua Arhinmäen vaalikampanjoihin ja sen puhiksen vaimo Pia Lohikoski oli peräti Arhinmäen hallitusneuvottelijana.

Sosialistiliitto näyttää suunnilleen lopettaneen toimintansa sen jälkeen kun Arhinmäki pääsi eduskuntaan, ilmeisesti sille ei ole enää käyttöä.

Kumitonttu kirjoitti...

Kiitos hyvästä vinkistä anonyymille. Kuvaavaa sinänsä, että Suomen trotskilaiset julkaisivat lehteä nimeltä Sarastus, joka taas on sangen lähellä kreikkalaista "uusnatsi"puoluetta Kultainen sarastus!

Suomen trotskilaisuuden reitit väkivaltaisista feministiliikkeistä ja isien insestiepäilyistä johtavat Espoon kirjastoon, mikä taas asettaa Ruotsin kirjastoissa syntyneen Tintti Kongossa -sarjakuvakohun raameihinsa. Samaa taustaa on Euroopan Vihreiden Ska Keller, joka varmaan vaan sattumalta ajaa Euroopan parlamentissa maahanmuuttoasioita.

Pyrrhos kirjoitti...

Minusta on ihmeellistä että Arhinmäen puolueella on vielä noinkin paljon kannatusta. Jotenkin kuvittelin että ne tyypit johon tuollainen retoriikka uppoaa olisi aika marginaaliporukkaa. Mahtaakohan moni vanhan koulukunnan änkyräproletaari äänestää vanhasta tottumuksesta

Kumitonttu kirjoitti...

Vasureiden ytimen muodostavat varmaan nykyään nuo nuoret citykommarit. En oikein jaksa uskoa jonkun Lapin olevan kovin vahvasti vasureiden hallussa. Luulisi että ne äänestävät Persuja tai eivät ketään.

Anonyymi kirjoitti...

en koskaan äänestä näitä vihervasurianarkisteja

Kumitonttu kirjoitti...

Anonyymi piti kiitettävän tiivistetyn puheenvuoron :)