torstai 25. lokakuuta 2012

Ilmastotalkoot

Fennovoima on kuulemma lirissä, kun suuri saksalainen energiayhtiö E.On aikoo seurata kotimaansa hallituksen vihreätä linjaa ja vetäytyä ydinvoimalla tuotetusta sähköstä. Jos tuollaisen voimalan rakennuskustannukset ovat esimerkiksi viisi miljardia ja E.Onin osuus kolmanne, niin puhutaan noin 1,5 miljardista eurosta, joka yhtiön täytyy nyt kerätä markkinoilta. Jos Suomessa on kotitalouksia kolme miljoonaa, niin tasaisesti jaettuna se tekisi 500 euroa. Sitten saisi ostaa itselleen ydinsähköä omakustannushintaan. Minä ilmoittaudun mukaan.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Fennovoima voisi myydä osakkeita kotitalouksille ja saada sillä kasaan puuttuvat rahat. Sitten se myisi noille kotitalouksille sähköä.

Jos Fennovoima onnistuu tekemään sähköä niin paljon että siitä kertyy ylijäämä niin tuon ylijäään voisi myydä Saksaan. On Saksa koko ajan ostanut ydinsähköä naapurimaista mutta on sen verran pelkuri ettei itse viitsi tehdä sitä.

Saksa on onnistunut säilyttämään teollisuuden osuuden BKT:stä ja työvoimastakin kohtuullisella tasolla. Mutta tuo hysteerinen pyrkimys luopua ydinvoimasta hankaloittaa tätä.

Kumitonttu kirjoitti...

Saksan päätös luopua ydinsähköstä Japanin tsunamin takia on populismia puhtaimmillaan. Silti missään mediassa ei arvostella, että vihreä aate olisi luonteeltaan populistinen. Se sana on varattu vain "äärioikeistolle" ja äärivasemmistolle.

Miltton Friidman kirjoitti...

Vihervasureilla on myös yksi kätketty syy olla ydinvoimaa vastaan.

Kun kansalaiset saavat halpaa sähköä, niin riippuvaisuus valtiosta ja julkisesta vallasta alenee.

Siten repressiivisen julkisvallan ollessa kyseessä on parempi, mitä enemmän kansalaiset joutuvat hankkimaan julkisen sektorin kautta tai mitä kalliimpaa jokin tuote on.

Sitä enemmän on siis sosiaaliturvalle yms. kysyntää ja sitä enemmän julkispuoli paisuu.

Anonyymi kirjoitti...

Niin olisin minäkin valmis sijoittamaan tuon 500 €. Sijoitus maksaisi itsensä takaisin mutta... todennäköisesti tuolle sijoitukselle keksittäisiin
"uraanin säilytysvero", ydinsähkövero tai jokin muu vastaava vero, joten "Ikaroksen lento" päättyi ennen kuin se alkoikaan!

Habahoo kirjoitti...

Ja eikös suuresti arvostamamme EU kiellä tavaran myymisen osakkaille omakustannushintaan. Tästä oli jotain esimerkkejä jo täälläkin. Oliko puhelinosakkeissa tai vastaavissa? Viisaammat kaivelkoon esiin.

Kumitonttu kirjoitti...

Habahoo viitannee HPY:n vanhaan toimintatapaan, jossa osakkaan kuukausimaksu oli matalampi kuin vuokraliittymän haltijan. Tilanne korjattiin maksamalla osakkaalle osinko, joka oli suunnilleen yhtä iso kuin tuo markkamääräinen ero, joka oli muistaakseni kympin kuussa tai sitä luokkaa. En kyllä vieläkään ymmärrä miksi moinen tulkinta tehtiin, koska nykyisin Plussa-kortilla saa ostaa jonkun tuotteen halvemmalla kuin ilman Plussa-korttia.