keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Aurinko armas kuivas satehen

Säitä pitelee, sano...

Helsingin Totuuden penaali Heli Saavalainen kirjoitti eilen, että "Ilmastonmuutos näkyy jo Suomen luonnossa". Väite on niin monella tasolla harhaanjohtava, etten käy kaikkien versojen kimppuun vaan keskityn keksityn tarinan ytimeen - ihmisen aiheuttamaan ilmaston lämpenemiseen. Ei muutokseen, kuten nämä häviölle jääneet politrukit yrittävät kikkailla samoin kuin 1990-luvun sosialistit, jotka kiistivät Neuvostoliiton olleen sosialistinen yhteiskunta.

Edesmennyt Timo Niroma kirjoitti vuosia sitten laajan artikkelin auringon magneettikentän vaikutuksesta maapallon magneettikenttään ja pilvisyyteen. Ajatus myötäilee Svensmarkin teoriaa, että kosmiset säteet muodostavat ilmakehässä olevan vesihöyryn avulla pilviä, jotka viilentävät ilmastoa. Teorialla on vahvaa näyttöä esimerkiksi Afrikan jokien virtaamiin, joiden on todellakin havaittu seuraavan muutoksia auringonpilkkujen määrässä.

Tässä linkissä on havainnollistava kuvasarja, joka esittää planeettojen vetovoiman vaikutuksen Auringon kulkurataan avaruudessa. Aurinko huojuu kulkuradallaan massakeskipisteen sijainnin muutoksista johtuen kuin putkessa, jonka halkaisija on Auringon halkaisijan luokkaa (1,4 milj. km). Huojunta aiheuttaa valtavia kiihdytyksiä, jotka saavat Auringon tiiviin ytimen värisemään, mikä puolestaan heijastuu mm. auringonpilkkujen määrään. Koska planeettojen liikeradat voidaan helposti laskea, myös massakeskipisteen sijainti voidaan helposti simuloida kauas sekä menneisyyteen että tulevaisuuteen.

Seuraavat 150 vuotta Auringon aktiivisuus laskee ja muistuttaa 1600-luvun ns. Maunderin minimiä, kuten tässä linkissä havainnollistetaan. Nykyinen auringonpilkkujakso on numero 24, joka arvion mukaan on poikkeuksellisen vähäpilkkuinen. Vielä jakson alkaessa enemmistö tutkijoista uskoi sen olevan poikkeuksellisen aktiivinen kausi, mutta toisin siis kävi. Auringon inertia (liikevoiman vastustus) aiheuttaa Auringon kulkuradassa tiettyjä säännönmukaisuuksia, jotka siis vaikuttavat maapallon ilmastoon, jonka tsekkiläinen Invanka Charvatova hyvin osoittaa. Hänen mukaansa viime vuosisadalla noin 50 vuoden ajan massakeskipiste piirsi kolmiapilaa muistuttavan kuvion Auringon kulkuradan suuntaan katsottuna. Nyt olemme siirtyneet noin 150-vuoden kauteen, jolloin massakeskipisteen kulku heiluttaa Aurinkoa täysin satunnaisen näköisesti, ja viimeksi sellainen havaittiin Maunderin minimiä ennen. Hän ei kuitenkaan ennusta mitään pikkujääkautta, koska auringonpilkkujen lisäksi muutkin tekijät vaikuttavat auringon aktiivisuuteen.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Yksi väite tuossa jutussa on merenpinnan nousu! Onko Suomen pinta-alan kasvu nyt sitten totaalisesti pysähtynyt?
Onko ruoppaajilla kenties edessä ankeat ajat?
Onneksi talomme yli 60 metriä merenpinnan yläpuolella, ettei tarvitse jollaa suurempaa alkaa hankkimaa!

Kumitonttu kirjoitti...

Tuo Hesarin uutinen on oikeasti rasittavan huono. Edellinen näin suora viittaus ilmastonmuutokseen oli kolme vuotta sitten kun nuo pikkustallarit hiihtivät lumettomalla Aleksanterinkadulla.

Voihan se olla niinkin, että kun mediataloissa käydään jatkuvia yt-neuvotteluita, niin toimittajiin on iskenyt maailmanlopun meininki.

GM kirjoitti...

Myös muilla planeetoilla lämpötila on seuranta-ajanjakson aikana noussut, vaikka sinne ei ole tuprutettu grammaakaan hiilidioksidia. Oheinen juttu vuodelta 2007.

http://news.nationalgeographic.com/news/2007/02/070228-mars-warming.html

Anonyymi kirjoitti...

Osaat varmaan selittää, miksi ilmastonmuutosta perustellaan mm. koralliriuttojen kuolemisella (oli kuulemma ollut hengissä n. 50 vai oliko se 80 vuotta sitten) ja sillä, että Japanissa jotkin eläinlajit ehtivät tekemään entisen yhden sijaan kaksi poikuetta vuodessa?

Kumitonttu kirjoitti...

Joo osaan kyllä: evoluutio.

Anonyymi kirjoitti...

Evoluutio ei ole ihan noin nopea.
Ongelma onkin juuri muutoksen nopeus. Koska evoluutio on yleensä hidas, niin lajit eivät ehdi sopeutua muuttuneeseen ympäristöön.

Fossiililöydöistä tiedämme, että muutokset ovat aiheuttaneet aina joukkosukupuuttoja.

Nyt on menossa yksi maapallon historian suurimmista joukkotuhoista ja sen aiheuttaja on ihminen. Arvioitu sukupuuttonopeus on suurempaa kuin koskaan ennen.