keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Rasismia jääkiekossa


Jääkiekkoilija ja Jokerien kapteeni Ossi Väänänen on saanut rangaistuksen "rasismista". Väänänen oli kutsunut muutenkin melko tunteikkaaksi muuttuneessa European Trophy-turnauksessa vastustajaansa Siim Liivikiä, Helsingin IFK, "ryssäksi". Rangaistuksen antoi SM-liigan kurinpitoryhmä. Annettu rangaistus on linjassa nykyisen poliittisesti korrektin monikulttuurisen ideologian kanssa. On silti syytä huomata, että tuo ideologia on syntynyt poliittista valtaa pitävän ryhmän toiminnan (ajattelu lienee liian voimakas termi tässä yhteydessä käytettäväksi) tuloksena.

Ihan alkuun on syytä määritellä rasismi:
Rasismi eli rotusyrjintä tai rotusorto on aate tai toiminta, jossa ihmisten rotuluonteen ja siihen liittyvien fyysisten sekä henkisten piirteiden erilaisuudella perustellaan eriarvoista kohtelua eli syrjintää.

Rotusyrjintä on määritelty tiettyyn rotuun tai etniseen ryhmään kuuluvien suosimiseksi tai johonkin tiettyyn rotuun tai etniseen ryhmään kuuluvien syrjinnäksi esimerkiksi työelämässä, oikeudenkäytössä, julkisissa palveluissa tai asunnonvuokrauksessa.

Kielto ei kuitenkaan koske viranomaisten harjoittamaa ulkomaan kansalaisten erityiskohtelua silloin, kun se on lakiin perustuvaa, eikä se yleensä koske myöskään yksityisten henkilöiden välisiä suhteita työelämää lukuun ottamatta.
Kyseessä on työelämässä tapahtunut "teko". Kyseessä sen sijaan ei ole TEKO eikä missään tapauksessa SYRJINTÄ. Sana ei ole teko paitsi yllytys, josta saa saman rangaistuksen kuin itse teosta. Väänänen ei ole yllyttänyt ketään syrjimään Siim Liivikiä eikä itse ole syrjinyt Siim Liivikiä. Rangaistus on melkein täydellinen esimerkki ajatusrikoksesta.

Toisekseen on syytä määritellä, onko Väänänen rasisti. Minä en tunne Väänästä enkä ole hänen kanssaan keskustellut, joten joudun nojaamaan hiukan yleistyksiin seuraavaksi. Väänänen on nähnyt maailmaa enemmän kuin 99% suomalaisista tai oikeastaan koko ihmiskunnasta, mikäli "nähdä maailmaa" tarkoittaa elämistä ja asumista työtä tekemällä tai turistina vierailemalla toisessa maassa ja kulttuuripiirissä. Väänäsen työkavereina on ollut enemmän ulkomaisia kuin 99%:lla palkollisista koskaan on. Väänänen on esimiehenä ulkomaalaisille, mikä myös on hyvin poikkeuksellista kaikista palkansaajista. Väänästä voi siis hyvällä syyllä pitää hyvin kansainvälistyneenä huippuosaajana, jos jätetään sarkasmi sanan uudesta merkityksestä sivuun.

Jääkiekko, kuten kaikki suositut palloilulajit, ovat ns. rahvaan huvia. Kyseisten pelien parhaimmisto on melkein poikkeuksetta alinta sosiaaliluokkaa alkuperältään. Erityisesti jalkapallo ja koripallo ovat todellisia katujen kasvattien lajeja, kun taas jääkiekko, baseball ja amerikkalainen jalkapallo ovat selvästi keskiluokkaisempia taustoiltaan. Autourheilussa rahasta on kiistämättä etua, ja moni huippukuljettaja on kautta aikain ollut ylempää keskiluokkaa tai jopa yläluokkaa (varsinkin autourheilun alkuaikoina).

Työväenluokan kielenkäyttö poikkeaa keskiluokan ja yläluokan vastaavasta niin sanastoltaan kuin ilmiasultaan. Siinä missä kansanedustaja kavaltaa johtamastaan säätiöstä kymmeniä tuhansia rahaa, alimmissa sosiaaliluokissa kiroillaan ja pilkataan järkyttäen yläluokan edustajia. On vaikea kuvitella esimerkiksi oopperassa tai teatterissa vastaavaa kielenkäyttöä tavoitellakseen yleisön suosiota. Toisin kuin ooppera, jääkiekko ei edes saa julkista tukea.

Ossi Väänänen on huippupelaaja, joka on työskennellyt eri kansallisuuksia edustavien pelaajien kanssa, pelannut eri maissa ja ollut esikuvana ulkomaalaisille pelaajille. Kaikkinensa tilanne näyttää mielestäni aika selvältä: Väänänen tietää, että kansallisuudesta ja rodusta riippumatta huippupelaaja on aina huippupelaaja. Hän on itse omin silmin nähnyt, että ryssät ovat maailman parhaita pelimiehiä - sanahan on lähes arvonimi!

Vaihtoaitiosta kuulemma huudettiin "Hakkaa se kusipää" ohjeeksi Semir Ben-Amorille. "Kusipäähän" se Peltonen on - huutohan oli ihan rehellinen. Ei tuolle tasolle nousta maitoparralla. Ja jos rehellisiä ollaan, niin ei kukaan IFK:n kannattaja olisi erityisen ylpeä, jos joukkueen kapteeni olisi pehmo.

4 kommenttia:

Igor kirjoitti...

En minäkään ymmärrä, että olisi kyse rasismista. Jotenkin alkaa tympiä, kun tämä rasismi-leimakirves on käytössä mitä ihmeellisimmissä asiayhteyksissä.

Mutta kyllä minä eestiläisenä kokisin loukkaavana, ja ihan oikeutetusti tuollaisen ryssittelyn.

Olisi sanonut vaikka 'perkeleen virolaiseksi' :) olisikin ainakin kansallisuus ollut oikein.

Selittelysi jostain työväenluokan kielenkäytöstä ja muusta vastaavasta on aika aika kaukaa haettuja.

Et voi olla tosissasi, että pitäisit tuollaista käytöstä sopivana urheilijoiden kesken heidän keskinäisessä kommunikaatiossaan!

Reilu kilpailu ilman nimittelyjä.

Kumitonttu kirjoitti...

Sinulla olisi tietysti oikeus loukkaantua sirolaisena, jos sinua haukuttaisiin ryssäksi, mutta emme onneksi voi lähteä siitä, että kaikki mikä on loukkaavaa on kiellettävä.

Työväenluokan kielenkäyttö on varsin erilaista verrattuna keski- tai yläluokkaan. En minä selittele, kun totean, että työväenluokan kielenkäyttö on paljon karskimpaa tai jopa vulgääriä. Se on tosiasia, joka helposti unohtuu tämänkaltaisissa yhteyksissä. Siksi alleviivasin, että tärkeämpää kuin Väänäsen sanavalinnat ovat hänen tekonsa. Ne osoittavat hänen menestyneen hienosti joukkueissa, joissa pelaa ulkomaalaisia. Ja jopa ryssiä - pelasihan hän vuoden Venäjän KHL-liigassa.

Kuvitteleeko joku, että hän olisi hammasta purren viettänyt siellä vuoden miettien, että on nää ryssät hulluja - voi kun pääsis nopeasti pois. Ja otteluissa antanut vähän mailasta jokaiselle vastaantulevalle ryssälle. Ei hemmetti sentään, järki käteen nyt.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo rangaistushan ei varsinaisesti ole mikään poliittisen ajojahdin ilmentymä, vaan selkeästi jääkiekon kansainvälisen sääntökirjan mukainen rangaistus. Kaikki "rasistinen tai syrjivä kielenkäyttö" on yksiselitteisesti kiellettyä samoin kuin haistattelu ja rivot eleet. näistä kaikista on ainoa mahdollinen rangaistus ottelurangistus (pelirangaistus+pelikielto).

nimim. erotuomari

Kumitonttu kirjoitti...

Pitää paikkansa. En tiedä koska sääntökirjaan ovat nuo lisäykset tulleet. Tuskin ne ovat kauhean kauaa siellä olleet.

Kuten kaikki markkinointia tuntevat ymmärtävät, tuollaiset kikkailut ovat puhtaasti myynnillisiä. On hankala myydä mainostilaa yrityksille, jos sääntökirja ei puhua pukahda mitään kaikkein keskeisimmästä poliittisesta ideologiasta.

Mutta kuten totesin, tuossa ei ollut kyse mistään "rasistisesta kielenkäytöstä". En edes ymmärrä mitä se on. Rasismi on tekoja tai yllyttämistä tekoon. Jonkun kutsuminen neekeriksi tai ryssäksi on vain huonoa käytöstä.