keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Kivikasvoiset ylipapit

Iltalehti uutisoi, että Alpeilla Trentinossa on paljastunut ensimmäisen maailmasodan aikainen valtava ammusvarasto noin 3.000 metrin korkeudessa, kuten blogikollega Mikko Mäkinen jo kommentoikin. Aluehan on perinteistä saksankielistä Tirolia, jonka Itävalta-Unkari menetti sodan jälkeen Italialle. Jäämies Ötzi on kotoisin samoilta nurkilta myöskin aiemmin (eli noin 5.000 vuotta sitten) sulana olleelta alueelta.

Tämähän on tietenkin voimakas merkki ja ilmiselvä todiste ilmaston lämpenemisestä, että aiemmin sulina olleet paikat sulavat uudestaan. Noissa korkeuksissa sulamista kiihdyttävä lämpeneminen on hyvin maltillista, koska lämpötila pysyy valtaosan ajasta alle nollan, ja lumiraja on juuri kolmen kilometrin hujakoilla. Jäätikön vetäytyminen johtuu valtaosin sademäärien vähenemisessä, johin vaikuttaa yhtäältä globaalit tapahtumat syklittäisinä tapahtumina, kuten tämä uutinen maya-kulttuurin tuhosta vihjaa, ja osin paikalliset maankäyttöön liittyvät tapahtumat.

Ilmasto on muuttunut ennenkin, kuten nuo esimerkit osoittavat. Panteistiset äiti-Gaian nykyprofeetat antavat ymmärtää omaavansa sellaisia tietoja, joilla he pelastavat uhriverta vuodattavan rahvaan syntisiltä elämäntavoiltaan. Tärkeää tietenkin on, että rahvas saadaan oikeasti kokemaan häpeää hedonistisista tottumuksistaan. Yhtenä keskeisenä vihervasemmiston perusteluna elinympäristönsä ja ekologisen lokeronsa tuhonneesta ihmiskunnasta käytetään Pääsiäissaarten tuhoa. Jared Diamondin tulkinta on saanut vakavan haastajan Terry Huntin esittämästä teoriasta. Veikkaanpa, että Huntin teoria lytätään perusteellisesti kasaan, koska se kyseenalaistaa eko-uskonnon keskeisen väitteen ihmiskunnan perisynnistä ympäristönsä herkeämättömänä tuhoajana:
– Diamondin esittämä ekotuhotarina on houkutteleva metafora, kun miettii planeettamme tilaa, mutta näyttö viittaa ihan erilaiseen tapahtumien kulkuun, Terry Hunt vastaa.

Ei kommentteja: