tiistai 18. syyskuuta 2012

Vitsiä pukkaa - osa II

Kaksi vuotta sitten aloittelevana blogistina kirjasin ylös tiedon, jonka mukaan Suomen talvet kylmenevät (Vitsiä pukkaa 3.12.2010). Viittasin uutiseen, jonka mukaan Suomen talvet kylmenevät, jos pohjoisen Jäämeren jäätikkö sulaa kesäisin kovin pieneksi tai vaikkapa kokonaan. Tällöin ilmastontutkijat laskeskelevat, että kalotin ns. suihkuvirtaus heikkenee ja siirtyy kohti pohjoista. Nyt sama uutinen on kaivettu naftaliinista esiin (Ilta=Sanomat). Harmi vaan, etteivät huomanneet kaivaa myös tätä Ilmatieteenlaitoksen uutista esiin: Kylmät talvet käyvät harvinaisiksi Suomessa.

Jos Suomen talvet siis kylmenevät, niin silloinhan Suomen keskilämpötila joko laskee tai pysyy ennallaan jos kesät vastaavasti lämpenevät. Sitä ei kylläkään uutisoitu, joten siltä osin tutkijoiden tietokonelaskelmissa täytyy olla joku puute, joka tietenkin korjaantuu lisäämällä tutkimukseen käytettäviä verovaroja. Kun suomalaisia on nyt verotettu niin maan perusteellisesti pelottelemalla lämpenemisellä, niin lämpenemisen huippuvuoden 1998 jäädessä yhä kauemmas, aletaan pelotella kylmenemisellä. Tätä vaihtoehtoa ei ole siinä alkuperäisessä ihmisen aiheuttaman katastrofaalisen lämpenemisen (CAGW) teoriassa, joten ihan hukkaan eivät nuo verovarat ole vuosien saatossa menneet.

Suomen yli kulkeva suihkuvirtaus ei ole sellainen samanlainen vakaana pysyttelevä ilmavirtaus kuin golf-virtaa allaan työntävä tai vaikkapa kausittainen monsuuni- ja pasaatituuli. Suihkuvirtaus mutkittelee kuin pyörimistään lopetteleva hyrrä, ja se esiintyy hyvin korkealla mannertenvälisten lentojen ulottuvilla. Lisäksi tuulen nopeus olisi maassa ollessaan hirmumyrskyn tasoa. Virtaus voi myös kulkea etelä-pohjois-suunnassa ulottaen siten reittinsä aina Keski-Euroopan korkeuksille asti. Tämän virtauksen pohjoispuolella oleva arktinen ilmamassa on kylmää Pohjoisnavan ilmaa ja sen eteläpuolella on puolestaan lämmin ilmamassa.

Kun suihkuvirtaus pysyttelee pitkään samalla reitillä, niin maanpinnan tasolla säätyyppi on melko vakaa. Tällaisia tilanteita on lähivuosina ollut muutamia, joista muistamme ehkä parhaiten pari edellisen talven pitkää pakkasjaksoa ja kesien pitkät hellesäät. Jos nyt otetaan siis annettuna sellainen tilanne, että Jäämeren kesän takia suihkuvirtaus muuttaa reittinsä pohjoisemmaksi, niin silloinhan Suomen talvet lämpenevät.

Kun ilmamassa siirtyy Tyyneltä mereltä Amerikan mantereelle, se painuu hieman kasaan mm. Kalliovuorten takia ja kiertyy etelää kohti. Palattuaan suunnilleen Floridan korkeuksilla takaisin avomeren päälle se alkaa kiertyä kohti pohjoista kuljettaen siis Golf-virtaa mukanaan. Pohjois-Atlantilla muodostuvat matalapaineet saapuvat lopulta sateina Suomeen, jota kutsutaankin matalapaineiden hautuumaaksi. Venäjän valtavilla aroilla syntyy puolestaan kuivat ja kuumat kesähelteet ja talven paukkupakkaset. Suomen lämpimin kolkka on Kaakkois-Suomen Utti, jos helteiden määrää pidetään mittarina. Vastaavasti Etelä-Suomen paksuin lumipeite sataa Etelä-Karjalaan.

Mikäli suihkuvirtaus siis siirtyy pohjoisemmas, Suomea talvisin lämmittävät matalapaineet pääsevät tänne entistä esteettömämmin, mikä minun ymmärtääkseni pitäisi näkyä leudompina talvina. Jos joku minua paremmin sääasioita tunteva osaa selittää, miten ilmatieteenlaitoksen tietokoneohjelmat on tässä uudessa tilanteessa säädetty laskemaan, niin otan ilolla selitykset vastaan.

[Lisäys: Pekka Pouta tyrmää väitten]

Ei kommentteja: