maanantai 10. syyskuuta 2012

Miksi ateisteja vältellään?

Scientific American -lehdessä kirjoitetaan syistä, miksi ateismi epäilyttää niin monia ihmisiä. Tutkijat järjestivät kokeen, jossa henkilö osui autollaan parkkipaikalla toiseen autoon ja pakeni paikalta jättämättä yhteystietojaan. Koehenkilöiden tuli veikata, oliko syyllinen ateisti, raiskaaja, muslimi vai kristitty. Arvioiden mukaan hän oli yhtä todennäköisesti joko ateisti tai raiskaaja - mutta ei muslimi tai kristitty.

Puolet amerikkalaisista ei voi kuvitella äänestävänsä ateistia presidentiksi ja vähiten toivottu puoliso omalle lapselle olisi ateisti. Oman lapsen päiväkotiin ei haluta ateisteja, mutta tarjoilijan tehtävässä uskonnolla ei tutkimuksen mukaan ole merkitystä, sillä se ei edellytä asiakkaan luottamusta asiakaspalvelijaan.

Kun koehenkilöille näytettiin poliisipäällikön puhetta rikollisuuden kehittymisestä, heidän ennakkoluulonsa ateisteja kohtaan selvästi rauhoittui. Tutkijoiden mukaan viranomaisilla on samanlainen vaikutus kuin Jumalalla: kun ihmiset kokevat olevansa turvassa, heidän luottamuksensa toisiin kasvaa. Kun ihmisiä muistutetaan toistuvasti poliisista tai Jumalasta, heidän halunsa sitoutua yhteisön normeihin vahvistui.

Pohjoismainen ei-uskonnollinen yhteiskunta on poikkeus maailmalla. Pohjoismaiden hallintomalli on sellainen, että ihmiset luottavat yhteiskuntajärjestykseen, minkä takia heillä ei ole samanlaista tarvetta kristinuskoon ja sen tarjoamaan selitykseen kuolemasta (kannattaa katsoa linkin video). Ihmiset pystyvät siis elämään moraalisesti aivan samalla tavalla ilman uskoa Jumalaan kuin jos uskoisivat. Olen aiemmin vastustanut oksymoronina pitämäni "tiedeuskonto"-sanan käyttöä, mutta aika selvältähän tuo vaikuttaa, että liberaalin fascismin perustana oleva sosialismi on ja toimii kuten uskonto.

Luottamus hallinnon kykyyn turvata kansalaisten turvallisuus näyttäisi olevan keskeisessä asemassa, kun selvitetään uskonnon merkitystä yhteisön jäsenille. Kun koehenkilöille annettiin luettavaksi kirjoitus, joka kuvaili valtionhallinnon ratkaisuehdotuksia ajankohtaisiin ongelmiin, he tunnustivat uskoaan yliluonnolliseen vähemmän kuin verrokkiryhmän jäsenet, jotka saivat luettavakseen kirjoituksen, jossa peloteltiin että asiat eivät todellakaan ole ns. hallituksen hyppysissä. Tutkijat esittävätkin, että ennakkolulot ateisteja kohtaan hälvenevät, kun tieto ateistien harjoittamasta hyväntekeväisyystoiminnasta ja varainkeräyksistä avustusjärjestöille leviää.

Tämä vastaa jotakuinkin omaa arviotani ihmisen luonteesta nisäkkäänä muiden lajien joukossa. Erilaiset epämiellyttävät asiat määritellään tabuiksi ja niitä kartetaan. Lapsuutensa yhdessä kasvaneet eivät kiinny seksuaalisesti toisiinsa, mikä esimerkiksi Israelin kibbutseissa havaittiin. Westermarck-ilmiö parinvalinnasta osoittaa melko kiistatta, että ihmisen toimintaa ohjaa alitajuntamme, jolle järjeksi tai "minuudeksi" kutsuttu ominaisuutemme toimii lähinnä suojamekanismina estäen meitä vahingoittamasta itseämme.

9 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

Kuuntelin sunnuntaiaamuna lyhyen aikaa Ylen kanavilta, kuinka noin 60-vuotias naishenkilö pohti omaa hiilijalanjälkeään ja pyrkimyksiään vähentää sitä.

Vihreä uskonto muistuttaa monin tavoin kristinuskoa. Jumala ja Jeesuksen sovitustyö on tosin syrjäytetty. Vihreässä uskonnossa sovitus saavutetaan vähentämällä hiilijalanjälkeä. Näin vähennetään syyllisyyttä omasta kulutuksesta (=synti) ja synnit annetaan anteeksi jo tässä maailmassa.


Igor kirjoitti...

Katsoin sen videon 'selitys kuolemasta'. Se oli aika erikoinen, mutta sitten sen vakavuus haihtui kun lopussa videolla vilahti viittaus 'The Onion' nimiseen jenkkiläiseen pilalehteen. Menitkö lankaan?
http://www.theonion.com/
Kannattaa käydä lukemassa jos haluaa lukea hulvatonta piruilua. Suosittelen.

Kumitonttu kirjoitti...

Vihreä uskonto on erityisen häiritsevä, koska sen palvojat kiistävät oman ideologiansa uskonnollisen perusluonteen, vaikka se näkyy kaikille muille niin selvästi läpi. Erityisesti näiden vanhojen (entisten vasemmistolaisten) ihmisten kritiikittömyys ihmetyttää. Ymmärrän että jos joku leostranius hurahtaa kierrätykseen, mutta kyllä 60-vuotiaiden pitäisi muistaa historiaa.

Igor, joo kyllä mä ihmettelin mielessäni sitä, että miten en ollut koskaan ennen asiasta kuullut, mutta en jaksanut selvittää taustoja tarkemmin. Pahoittelen laiskuuttani ja siitä aiheutunutta hämmennystä ja kiitän sinua tarkkuudestasi.

Vasarahammer kirjoitti...

Se Ylen ohjelma oli nimeltään Aamusydämellä ja on katsottavissa Yle Areenassa.

Igor kirjoitti...

KT: Älä välitä. Kun ensimmäisen kerran sain käsiini painetun The Onion'in luin sen melkein puoleen väliin ennen kuin älysin että sehän on aivan hulvatonta mutta huipputaitavaa piruilua koko lehti.

Et ole alkuunkaan ainoa joka on langennut loveen.

Minäkin otin tuon Gorilla jutun tosissani hämmästelleen kunnes havaitsi videon lopussa nopeasti välähtävän viittauksen The Onion'iin. Jos en olisi noin 6-8 vuotta sitten törmännyt jenkkilässä kyseiseen lehteen olisi pila mennyt minuunkin ihan täydestä.

Kumitonttu kirjoitti...

Kiitos linkistä Vasara.

GPI, olen tuskaisen tietoinen omista vajavaisuuksistani ja siitä, että jatkuvasti teen virheitä. Ehkä se on niinkin, että jos ei tee virheitä, ei saa koskaan nauraa itselleen. Ja siitä ne parhaat naurut nykyisin tulee, kun ei muille kehtaa hekottaa päin naamaa.

IDA kirjoitti...

Aivan loistavaa. Paras linkkiupotus aikoihin :D

Anonyymi kirjoitti...

Tämä "hiilijalanjälkitouhu" on viety jo opetussuunnitelmiin ja odotan innolla sitä päivää, jolloin siitä tulee jonkin veron peruste! Esimerkiksi ruisleivän syönti lauantaimakkaralla aiheuttaa x-määrän hiilijalanjälkeä, maksaa x euroa. (Toivottavasti ministeri Kyllönen ei lue tätä blogia!)

Tähän ilmastouskoon on kyllä kirkkokin hurahtanut, eikö sitä soitettu kirkkojen kelloja ilmastonmuutoksen estämiseksi taannoin?
Muistaakseni jossain virressä on kohta; hän säät ja ilmat säätää? Onko Suomessa loppunut usko "säänhaltijaan" vai kääntyykö el.lut vihreään uskontoon?

Kumitonttu kirjoitti...

Kiitos Ida - nauru pidentää ikää :)

Kyl, opetussuunnitelmista voi arvioida, mihin suuntaan nykypäättäjämme Suomea haluavat viedä. Ja se suunta on tietenkin ilmastoalttarille.

Kirkon nöyristely tuon ilmastouskon edessä on karmeaa katseltavaa. Jotenkin kuvittelisi, että jos pääsee papiksi, niin täytyy ymmärtää perusasioita kulttuurihistoriasta. Alkuun nyt vaikkapa oman palkanmaksajansa osalta.

Hyvä oivallus tuo säät ja ilmat säätää, todellakin!!! Nyt säät ja ilmat säätää CO2. Se kuulostaakin muuten vähän Tähtien Sodan R2D2-robotilta.