maanantai 19. joulukuuta 2011

Moskeijan kautta vankilaan

Australiassa tuomittiin terroristisoluun kuulumisesta miehet nimeltä Wissam Mahmoud Fattal ja Nayef el Sayed. Molemmat herrasmiehet olivat asuneet pääosan aikuiselämästään Australiassa, saaneet sen kansalaisuuden ja olivat kaikilla tavoilla hienosti kotoutuneet uuteen kotimaahansa. Molempia miehiä luonnehdittiin maltillisiksi mutta hartaiksi muslimeiksi - erotukseksi fanaattisista islamisteista.

Sitten, Tanskan Muhammed-pilakuvien jälkeen Fattalin päässä naksahti. Hän oli lomailemassa vanhassa kotimaassaan, kun kuvista nousi raivo, ja Fattalkin tuomittiin kolmeksi kuukaudeksi tiilenpäitä lukemaan hänen riehuttuaan Tanskan suurlähetystössä Beirutissa. Palattuaan down under, Fattal lopetti menestyksekkään potkunyrkkeilyuransa suoraan huipulta, sillä hänen suhtautumisensa urheiluun muuttui. Fattal alkoi pitää Australian osallistumista Afganistanin sotaan todistuksena uuden kotimaansa osallisuudesta muslimien vastaiseen taisteluun. Fattal päätti tappaa itsemurhaiskussa niin monta australialaista kuin pystyisi.

Hän alkoi käydä moskeijassa aktiivisesti ja löysi sieltä hengenheimolaisiaan. Saney Aweys, 27-vuotias somali, joka oli saanut jo teini-ikäisenä Australian kansalaisuuden, johti somalialaisen terroristiryhmän Al Shabaabin rahankeräystä Melbournessa. Tässä vaiheessa poliisi alkoi varjostaa miehiä, jotka päättivät iskeä Sydneyn lähistöllä olevaan armeijan tukikohtaan. Miehet yrittivät turhaan saada iskulleen myös fatwan.

MIehet kieltäytyivät tunnustamasta maallista tuomioistuinta oikeutetuksi, ja tuomionluvun jälkeen raivosivat huutaen, että Allah on heidän tuomarinsa. Molemmille napsahti toistakymmentä vuotta kakkua, joten vapautuessaan heille jää hyvin aikaa suunnitella uusi isku huolellisemmin. Yleensä länsimaissa on tapahtuu uskoontulo vasta vankilassa, mutta näillä miehillä uskoontulo edelsi vankilareissua.

Ja ihan oikeasti siis: kaikki vain pilakuvien tähden.

Ei kommentteja: