tiistai 26. heinäkuuta 2011

Norja ja avoimen keskustelun puute - loppupuheenvuoro

Nimimerkki Paavo kommentoi terävästi tuoden uuden näkökulman Oslon joukkomurhiin. Breivik ei toiminut uskonnollisessa hurmoksessa ja hänen uhreiksiin valikoitui ennalta päätetyt kohteet. Breivikin isku muistuttaa siis enemmän separatistien tai oikeutta eläimille -tyylisten järjestöjen toimintaa kuin islamilaista jihadia, jossa tekijä tavoittelee itselleen taivaspaikkaa. Minusta tuo ero on tärkeä ymmärtää, jotta pystymme keskustelemaan tapahtumaan johtavista syistä, mikä on edellytys vastaavanlaisen tapahtuman toistumisen estämiseksi.

Kaksi näkemystä haluan vielä nostaa esiin. Ensimmäinen on Reutersin kolumni "Norjan joukkomurha paljastaa maahanmuuttokeskustelun vaikeuden". Mohammed Abbas kirjoittaa:
"Jos Norjan tapahtumat eivät nosta maahanmuuton vastustajien - joskus jopa varsinaisina vihapuheina pidettäviä - väittämiä rehelliseen keskusteluun, tämän tapahtuman seurauksena jyrkimmin asiaan suhtautuvat ääriryhmät voivat järjestää lisää samanlaisia iskuja" sanoo IHS Global Insightin Euroopan analyytikko Lilit Gevorgyan. "Tämä ei koske vain Norjaa, vaan läpi koko Euroopan on paljon ihmisiä, jotka ovat kyllästyneitä avoimen keskustelun puuttumiseen."

Englannin pääministeri David Cameron, Saksan Angela Merkel ja Ranskan Nicolas Sarkozy ovat tunnustaneet monikulttuurisuuden epäonnistuneen puheissaan, jotka muutoin tunnustivat avoimesti siirtolaisten tuoman hyödyn mailleen. Arvostelijoiden mielestä moiset puheet uhkaavat siirtolaisten asemaa. "Puheet ovat aiheuttaneet hämmennystä ja mielipahaa. Ryhmittely maltillisiin ja radikaaleihin muslimeihin, monikulttuurisuuteen ja sopeutumiseen vain kiihdyttää yhteiskunnallista kahtiajakautumista" sanoo City University Londonin uskonnon ja kansainvälisen politiikan opettajana toimiva Sara Silvestri.
Toinen on Lubos Motlin näkemys on myös hyvä hänen todetessaan, että jos Breivikin tapaus jotain muutti, niin jatkossa sosialistipoliitikkojen hiljainen hyväksyntä luonnonsuojelun nimissä tehdyille väkivaltaisille iskuille joutuu uudenlaiseen valoon, mikäli poliittiseen kulttuuriin nyt todella tuodaan se ajattelutapa, että hommaforumit ja jussihalla-ahot ovat minkäänlaisessa (edes pienen pienessä) vastuussa Breivikin teoista.

PS Myös Markus Jansson on tehnyt hyvän huomion, kun media puhuu Breivikin "äärioikeistolaisuudesta":
Hänen tykkäyksensä mm. Winston Churchillistä ja Max Manuksesta (jotka olivat molemmat antifasisteja!) on poistettu [Facebookista] kokonaan. Myöskin hänen kannatuksensa Israelille on yritetty hävittää, koska se ei arvatenkaan sovi "äärioikeistolaisen kiihkoilijan" profiiliin, jota medialle hänestä syötetään. Hän lainasi myöskin huomattavia osia "manifestistään" vasemmistolaiselta Unabomberilta...luulisi vaikkapa Hitlerin "Taisteluni" olevan hänelle paremmin sopivaa materiaalia, eikö totta?

PS2 Glenn Beck - Norjan työväenpuolueen nuoret olivat kuin Hitler-Jugend:
"There was a shooting at a political camp, which sounds a little like, you know, the Hitler youth. I mean, who does a camp for kids that's all about politics? Disturbing."

Ei kommentteja: