tiistai 5. heinäkuuta 2011

Jäävuori edessä - ruori yli vasempaan

Sosialistit ovat vihdoin viimein saaneet ajettua Euroopan velkaorjuuteen. Yhdysvalloissa sama meno jatkuu, kun uuskonservatiivit- ja demokraatti-presidentit vuorotellen ovat paisuttaneet velkasalkkua omien päämääriensä varmistamiseksi. Tällä hetkellä Obaman hallinto lainaa 40% käyttämistään varoista. Amerikkalaisten veroaste on jo sama kuin Suomessa, mutta ostovoima sentään noin 1/4 korkeampi kuin meillä. Amerikassa siis neekerin ostovoima on sama kuin Suomessa keskituloisen...

Melkein tasan vuosi sitten kirjoittelin (Hymykuoppa 27.6.2010), kuinka jälleen kerran joku keksi ikuisuusaiheen, että bruttokansantuote eli BKT on huono mittari kuvaamaan ihmisten onnellisuutta. No totta kai se on, samalla tavalla kuin veden lämpömittari on huono kuvaamaan ihmisten onnellisuutta. BKT:n kasvu mittaa taloudellisen toiminnan seurauksena kertynyttä jaettavaa varallisuutta. Vaihtotase ja BKT:n muutos osoittavat yhdessä, tuottaako valtio jotain sellaista, jota muiden maiden asukkaat haluavat ostaa. Jos tuottaa, tuolla viennillä saadaan hankittua jotain, jonka tuottaminen omassa maassa on kalliimpaa kuin ostaminen ulkomailta, joten elintaso nousee.

Jälleen kerran Ylenanto uutisoi, että:
Hyvinvointimittaristoa tarvitaan, sillä bkt ei yksistään riitä hyvinvointia koskevien päätösten pohjaksi.
Niin pitkälle on sosialismi Suomessa mennyt, että valtio perustaa mittarit, joiden perusteella se säätää uusia kyttäyslakeja!

Minäpä sanon, missä tällaisia mittareita jo on, niin ei tarvita työryhmiä: eduskuntavaaleissa, itsemurhatilastoissa, nuorison työkyvyttömyyseläkkeissä, velkaneuvonnassa, lapsettomuushoidossa jne. Lukijat voivat täydentää listaa kommenttiosiossa. ihmiset ovat tyytyväisempiä mitä vähemmän toiset tunkevat nokkaansa asioihin, jotka eivät heille kuulu.

4 kommenttia:

Igor kirjoitti...

Nuo uudet mittarit ovat tärkeitä. Sopivat täydentämään uuskieltä eli eräänlaisia uusmittareita.

Kun kaikki menee alaspäin ja persiilleen niin ihmisten-fyysinen-läheisyys hyvinvointimittarilla voidaan todistaa miten hyvin he voivat kun kokevat lämpöä kaveristaan. Ennen oli paljon kylmempää kun oltiin kaukana toisista M.O.T.

Kumitonttu kirjoitti...

GPI!!! Todellakin; UUSMITTARI! hehehe... Taas saatiin valtion virkamiehet töihin ja seuraavaksi sitten toteuttamaan niitä. Meno on PÄHKÄHULLUA...

Tiedemies kirjoitti...

Nipotan vähän. BKT oikeastaan mittaa myös talousjärjestelmän puitteissa syntynyttä uutta kulutettavaa, ei vain varallisuutta. Jos minä kokkaan sinulle gourmet-aterian ja sinä hierot minun selkäni (rahasta), niin tässä syntyy BKT:ta, mutta ei oikeastaan varallisuutta.

Kumitonttu kirjoitti...

Kiitos täsmennyksestä. Tarkoitin siis sitä, että sen enempää ei ole jakovaraa kuin mitä BKT näyttää. Se kertoo, kuinka paljon meillä on varaa käyttää "onnellisuus"tutkimuksiin ja - rinnastan nyt populistisesti - koulutukseen tai sairaanhoitoon. Onnellisuusmittari on siitä mukuva, että se ei oikeasti kuvaa mitään. Kansakunnan keskimääräinen onnellisuus on yhtä järkevä käsite kuin Maapallon keskilämpötila.