perjantai 29. heinäkuuta 2011

Kuka ennustaa lottonumerot?

Aina se vaan jaksaa samalla tavalla vääntää suupieliä ylöspäin, kun kuulee katastrofaalisen ihmisen aiheuttaman ilmaston lämpenemisen olevan aiheetonta liioittelua. Varmaan teillä arvon lukijat on sama tunne, vai mitä. Onhan se nyt hemmetin hienoa, jos paljastuu että me emme palakaan pohjaan vaan voimme jatkaa elämistämme nauttien ennennäkemättömän korkeasta elintasosta.

Heartland Instituten (libertarians) James M Taylor kirjoittaa Forbesin (The capitalist tool) blogissaan:

Vuosien 2000-2011 NASA:n satelliittimittaukset osoittavat, että ilmakehä vapauttaa lämpöä avaruuteen paljon enemmän kuin ilmastotutkijoiden tähän astisten tietokoneohjelmien alkuoletuksina on pidetty, todetaan uudessa tiedelehti Remote Sensingin julkaisemassa vertaisarvioidussa tutkimuksessa. YK:n tietokonelaskelmien ennusteiden vastaisesti Maa lämpenee paljon vähemmän, ja tutkimus tukee aiempia arvioita siitä, että ilmakehän hiilidioksidilla ei ole niin voimakasta lämmittävää vaikutusta kuin aiemmin on luultu.

Sen lisäksi, että ilmastontutkijoiden mallit siis ennustavat hiilidioksidin sitovan lämpöä paljon todellisuutta enemmän, NASA:n mittauksista voi havaita lämpösäteilyn kasvavan paljon aiemmin kuin mitä tietokoneohjelmissa on arvioitu.

Eri alojen tiedemiehet ovat yleisellä tasolla yhtä mieltä siitä, kuinka paljon ihmisen aiheuttama hiilidioksidi lämmittää Maata (vastauksen tiedetään olevan "vain vähän"). Ilmaston lämpenemisen osalta tärkein yksittäinen asia on "palautekytkennät", joissa hiilidioksidi aiheuttaa epäsuorasti lämpenemistä lisäten ilmakehän kosteutta ja cirrus-pilvien määrää. Kerättyjen havaintojen mukaan pitkän aikavälin kuluessa hiilidioksidi ei aiheuta niin paljoa ilmakehän kosteuden lisääntymistä tai cirrus-pilvien muodostumista kuin mitä pelottelijat ovat käyttänet tietokoneohjelmissaan oletuksena.

NASA:n Terra-satelliitin mittaustulokset ovat yhdenmukaisia NOAA:n ja NASA:n muiden havaintojen kanssa, joiden mukaan kosteus ja pilvisyys eivät muistuta ilmastomallien ennakko-oletuksia. Terran aineisto tukee NASA:n ERBS-satelliitin mittauksia avaruuteen suuntautuvan pitkätaajuuksisen säteilyn (siis lämmön) paljon ilmastotutkijoiden arvioita suuremmasta määrästä vuosina 1985-1999. Yhdessä NASA:n ERBS- ja Terra-satelliittien keräämä havaintoaineisto osoittaa, että 25 vuoden aikana hiilidioksidipäästöt ovat suoraan ja epäsuorasti lämmittäneet Maata paljon tietokoneohjelmien ennusteita vähemmän.

Lyhyesti sanottuna, ilmaston lämpenemistä ennustavan teorian takana oleva keskeinen oletus on, että CO2 suoraan ja välillisesti estää tietyn määrän lämpöä karkaamasta avaruuteen aiheuttaen ilmakehän lämpenemistä. Tehdyt mittaukset todellisuudessa osoittavat kuitenkin paljon vähäisempää lämpenemistä ja suurempaa säteilyä avaruuteen kuin mitä ohjelmissa on käytetty oletuksena.

Ilmastotutkijoiden, poliitikkojen ja median olisi syytä miettiä tiedon, jonka mukaan tehdyt pitkän aikavälin mittaukset ja tietokoneohjelmat eroavat toisistaan näinkin oleellisti, vaikutusta toimiinsa. Tapahtuupa näin tai ei, se kuvaa hyvin sitä, kuinka rehellisiä he ovat suhteessaan ilmaston lämpenemiseen.

Lubos Motl puolestaan viittaa AP:n uutiseen, jonka mukaan ilmastonmuutoksen symbolin - hukkuva jääkarhu - luonutta Charles Monnettia epäillään petoksesta. Monnett julkaisi vertaisarvioidun (kyllä!) tutkimuksen vuoden 2004 matkaansa napa-alueelle, että ensimmäiset merkit ilmaston lämpenemisen vaikutuksesta jääkarhujen kuolemisiin on saatu (National Post: Polar bear numbers up, but rescue continues). Jäätikön sulamisen takia jääkarhujen elinolot tukaloituvat, ja hellyyttävän näköisistä valkoisista nallekarhuista tuli oitis median suosikeita. Al Gore otti "tutkimuksen" mukaansa elokuvaansa (jota Matti Vanhanen muuten kehui parhaaksi koskaan näkemäkseen elokuvaksi) ja Yhdysvallat julisti jääkarhun uhanalaiseksi lajiksi.

Ei kommentteja: