lauantai 28. helmikuuta 2015

Alkoholimainos

Jääkiekko on miesten laji. Toki naisiakin näkyy katsomossa, mutta he ovatkin tosinaisia, jos ymmärrätte mitä tarkoitan. Blogistinne poistui Kumitontunmäeltä ja ajoi kauniiseen Etelä-Karjalaan viikonlopuksi. Lännestä päin Lappeenrantaa lähestyttäessä matkaa taitetaan kuutostietä pitkin Salpausselkää Lahdesta saakka. Lahden vanhaa oluttahan mainostettiin Salpausselän soraharjujen suodattamasta pohjavedestä pantuna. Kymenlaakson loppuessa Etelä-Karjala alkaa Luumäeltä, josta Kekkonen nousi Novosibirskiin vieneeseen junaan noottikriisiä ratkottaessa. Kuutostien varressa on pieni kylä nimeltä Taavetti, joka sai nimensä vanhasta venäläisestä linnoituksesta ja siellä sijaitsee myös ensimmäisenä Suomessa kuolleen jääkärin Lauri Pelkosen muistopatsas. Nyt kun jääkäriliike on satavuotismerkkipäivänsä vuoksi ns. tapetilla. Punakapinana tunnettu sisällissota myös päättyi Luumäellä, mistä kuutostien varressa on muistomerkki muistutuksena siitäkin.

Salpalinjana tunnettu linnoitus ulottuu Haminasta Taavettiin asti siten, että koko matkalla on bunkkereita niin tiuhaan, että jokaisesta bunkkerista voitiin suojata sitä edeltävän bunkkerin edustaa konekiväärillä. Rauhansopimuksessa Suomi velvoitettiin tuhoamaan Salpalinja, joten bunkkereista purettiin puiset sänkyinä toimineet laverit, minkä katsottiin täyttävän sopimuksen ehdot, eivätkä venäläiset vastustelleet moista tulkintaa, koska Suomessa ei ollut riittävästi dynamiittia räjäyttämään bunkkerit. Suhteessa kansan kokoon, Salpalinjaa on verrattu Kiinanmuurin rakentamiseen vaadittaviin ponnistuksiin. Kuin tulppana kaikelle, Kivijärveeen rakennettiin - nyt jo edesmennyt - pieni kanava Luumäen motellin kohdalle, josta Saimaan vesistöön kuuluva Kivijärvi oli tarkoitus tyhjentää läpimurrossa mahdollisesti onnistuneen puna-armeijan niskaan. Tarinan mukaan tyhjentyvä järvi olisi luonut uomansa läpi soraharjun peruskallioon asti ja vettä olisi tullut niin paljon, että Taavetin juna-aseman lipputangosta olisi vain nuppi jäänyt näkyville.

Taavetissa blogistinne siirtyi kuljettajan paikalta hanttimieheksi ja nautti oluet ravintola Kanuunassa. Ravintolan mykistävän kauniin tarjoilijattaren lisäksi oluttarjonta mykisti myös. Myös ravintolan vessassa - miesten - oli jotain mykistävää: kusirännin yläpuolella pään korkeudella oli pehmuste. Henkilökunnan välittömyyden myötä uskon, että tuskin se on siinä suojatakseen takaapäin tulevia yllättäviä iskuja, vaan rännillä asioivan ei tarvitse pelätä mahdollisessa etukumarassa vahingoittavan toiseksi tärkeitä elintään eli otsalohkoa. Lukuisia kuppiloita elämänsä aikana nähnyt blogistinne suosittelee ravintola Kanuunaa vilpittömästi - eikä mainontaan vaikuta se, että sain lahjaksi ravintolan nimeä kantavan lippalakin. Kanuuna on hyvä osoitus siitä, mitä ketjuravintolan brändistä parhaimmillaan saa irti ammattitaitoisella miehityksellä. Vaikka puitteet ovat ehkä vaatimattomat moneen muuhun paikkaan verrattuna, niin hyvä brändi tekee mahdolliseksi unohtumattoman elämyksen. Kiitos henkilökunnalle, jos joku sattuu tämän lukemaan.

Lappeenrannan kaupungin keskustassa sijaitseva mukava pub Kipparikrouvi tarjosi seuraavana aamuna ns. loiventavaa. Ravintola järjesti vieressä sijaitsevan kilpailijansa, Pikkupete, kanssa tossupallo-ottelun, jonka lopputuloksesta ei allekirjoittaneella ole tietoa. Aloituspallon tiputti Esa "Tiki" Tikkanen. Pelin jälkeen tamperelaislukijoille katkeraa kalkkia juotti Saimaan Pullo.

Täällä Aarne Tanninen, Washington.

4 kommenttia:

Yrjöperskeles kirjoitti...

Ei muuta kuin mukavaa reissua teille. Salpalinjahan on vieläkin käsittääkseni Suomen kaikkien aikojen suurin rakennusurakka. Olen Ylvan kanssa myös käynyt siellä (Miehikkälän puolella) ja se on kyllä varsin vaikuttava paikka.

Täällä Yrjöperskeles, Huitsinnevada.

Moottor Miäs kirjoitti...

Lappeenrannan teekkareilla on kerhotilana vanha bunkkeri. Sopivasti yliopiston takapihalla.

On noissa hommaa ollut rakentaa. Betonisia bunkkereita Wikipedian mukaan lähemmäksi 800. Eikä ne mitään heiveröisiä ole.

Mukavaa lukea välillä matkakertomuksia. Etenkin kun tällä kertaa meikäläisen naapurista.

Anonyymi kirjoitti...

Olin paikalla :) Hyvä meno.

buuri johannesbuurista kirjoitti...

Se on se jääkiekko. Ei täällä semmosta televisiosta näy.

Täällä näkyy tämmöstä:
https://www.youtube.com/watch?v=kvxWySdhw78