torstai 15. toukokuuta 2014

Eteenpäin Antti Rinteen viitoittamalla tiellä

Vasarahammer kirjoitti, että brittiläinen eurovaaliehdokas Paul Weston pidätettiin hänen luettuaan Winston Churchillin muistelmia sotilaspalveluksestaan Afrikassa 1899. Tuohon maailman aikaan oli vielä sallittua sanoa, että islam luo kannattajistaan väkivaltaisia fanaatikkoja, mikä estää islamilaisen yhteiskunnan kehityksen kohti luonnonoikeutta. Poliitikot hankkivat ansionsa erilaisissa ammateissa ja ryhtyivät luottamustoimiin vasta kerättyään kokemusta muissa tehtävissä. Valveutuneina ikäihmisinä maan johto ymmärsi kansalaisten edut ja uhkakuvat terävämmin kuin nykyiset huippupoliitikkomme, jotka ovat valtaan päästessään vasta alle viisikymppisiä.

Tuo yllä oleva Yleisradion linkki SDP:n ahdingosta on mukavaa luettavaa. Penaali Susanna Turunen kirjoittaa fascismin puolesta niin antaumuksella kuin vain ihminen kykenee. Susannan mukaan
Europarlamentin sosiaalidemokraatit haluavat uudistaa Euroopan talouden. He kutsuvat mallia ”Edistykselliseksi talousaloitteeksi”.

Yhdysvallat perusti demokraattipresidentti Rooseveltin johdolla 1930-luvun laman lääkkeeksi Julkisten töiden hallinnon (PWA), joka järjesti valtion rahoitusta mittaville rakennushankkeille ympäri maata. Maataloustuotantoa säädeltiin hintojen nostamiseksi.

Molempia keinoja on Euroopassa purettu viimeiset 15 vuotta oikeiston valtakaudella. Maataloustuista on lähes luovuttu ja investoinnit on viety Euroopan ulkopuolelle halpatyömaihin tai kohdennettu Euroopassa työvoimaniukkoihin, mutta tuottaviin yrityksiin.
1900-luvun alussa sosialistit pitivät ideologiaan "edistyksellisenä", mistä muistona Helsingissäkin oli Edistyksellinen Osuuskunta eli E-liike, joka tunnetaan nykyisin nimellä Elanto. Aivan vastaavalla tavalla Amerikan nykyinen presidentti Obama piti vaalikampanjassaan näkyvästi esillä sanaa "Progressive". Edistyksellisyydellä Obama tarkoittaa aseenkanto-oikeuden rajoittamista ja laittoman siirtolaisuuden sallimista. Aivan samat teemat vilisevät Suomessa edistyksellisinä itseään pitävien puheissa.

1930-luvulla sosialismi nautti laajaa kannatusta. Time-lehti valitsi Adolf Hitlerin Vuoden mieheksi vuonna 1938! Yhdysvaltain presidentti Roosevelt kirjoitti päiväkirjassaan kadehtivansa Saksan diktaattorin laajoja valtaoikeuksia. Fascismissa ei nähty mitään moitittavaa, päin vastoin sen piti olla vastamyrkkyä kommunismille. Benito Mussolini oli nykyisen sosiaalidemokratian ensimmäinen ruumiillistuma. Hänen näkemyksensä mukaan individualistiset ihmiset olivat kuin heikkoja varpuja, mutta yhdessä se muodosti voimakkaan vitsakimpun, fascion. Niinpä jokaisen yksilön tuli alistua yhteiskunnan edulle ja hyväksyä omien luonnonoikeuksiensa rajoitukset osana suurempaa kokonaisuutta. Neuvostoliitossa fascismi meni bolsevikkien johdolla kommunismiin saakka. Kommunismissa vankileireille tuomitut ihmiset eivät tuominneet rangaistuksia tai yhteiskuntaa sinänsä vaan sen, että juuri heidät oli täysin virheellisesti otettu kohteeksi. Jos kohde paremman yhteiskunnan rakentamiseksi olisi ollut joku muu, he eivät olisi valittaneet. Kuten Solzenitsyn sanoi, ihmisten on kuviteltava tekevänsä oikein tehdäkseen vääryyttä.

Paul Westonin pidätykseen johtavat sanat kirjoitettiin siis jo yli sata vuotta sitten. Aivan samalla tavalla sata vuotta sitten kirjoittivat fascismin kannattajat omia ajatuksiaan, joita SDP:n nykyinen puheenjohtaja Antti Rinne kaivaa esiin. Miksi tästä ei tule pidätetyksi, vaikka fascismin jäljet ovat vielä tuhoisammat kuin Churchillin konsanaan? Rinne on Ylen uutisen mukaan kaivamassa naftaliinista Rooseveltin New Dealin, joka on todellakin myös saanut kutsumanimen "Edistyksellinen talousaloite".

Susanna Turunen oikein alleviivaa, että 2010-luvun liberaali fascismi olisi vastaus "15 vuotta kestäneelle oikeiston valtakaudelle", jona aikana maataloustuista on luovuttu ja investoinnit on tehty vain taloudellisesti kannattaviin yrityksiin". Luin Turusen kirjoituksen pariin otteeseen, ja ilmeisesti penaali Turunen tosiaan uskoo sosialismin voimaan. Se hänelle suotakoon, mutta vaarallista on, että monet lukijat ovat täysin lähdekritiikkiä vailla ja uskovat Turusen vaalimainoksen sanomaan. Tuleehan se oikein veronmaksajien varoilla toimitetusta Yleisradiosta, joka on objektiivinen ja vailla ennakkoluulojen rasitteita. Ihmisten olisi hyvä tietää, että he antavat äänensä fascisteille äänestäessään sosiaalidemokraatteja. Fascismi on vain yksi poliittinen aate muiden ohella, mutta olisi älyllisesti rehellistä sosiaalidemokraateiltakin myöntää historialliset tosiasiat ja käyttää oikeita termejä.





Lisäys klo 8:15
Sosiaalidemokraatit tunnustavat tässä Ilta=Sanoman uutisessa, että Kokoomus on viime vuosikymmeninä luisunut Sosiaalidemokraattien kylkeen, ja Kokoomusjohtajien ehdotus ay-jäsenmaksun verovähennysoikeuden poistamisesta on "paluuta suurkapitalismiin". Kornia ettei Sekoomuksessa itsessään osata katsoa peruutuspeiliin.

6 kommenttia:

Kari kirjoitti...

EU on Lipposfasismin näyttävin New Deal projekti.

Toivottavasti ei tällä kertaa lopahda New World Wariin.

Miltton Friidman kirjoitti...

@ KT

Ihailen kykyäsi nivoa yhteen SDP:n Antti Rinne, fascismi, ja Rooseveltin tekoset.

Itse yleensä käsittelen blogiaiheeni asiakokonaisuus kerrallaan.

---

Rinteestä.

Ei ole varmaan liioiteltua, jos Suomen luottoluokitukseen tehdään tarkistuksia Rinteen valinnan myötä.

Jos Urpilainen oli etatisti-demari, Rinne on selkeästi ay-demari.

Ja siellähän se Rinne heilui puoluekokouksessa valintansa jälkeen sosialistien nyrkkitervehdyksellä.

---

Oma kirjoitukseni Rinteestä, ennen hänen valintaansa SDP:n puheenjohtajaksi:

Suuta suppeammalle, Pron Antti Rinne!

Huomaa kyllä, ettei Rinne kovin paljon arvosta yrittäjien panosta Suomen ja suomalaisten hyväksi.

Miltton Friidman kirjoitti...

Toivottavasti ei tällä kertaa lopahda New World Wariin.

EU:sta tulee vasemmiston ja oikeiston leikkikenttä ja taistelutanner.

Lopputuloksena EU:n talous saadaan paskaksi. Miten? PIIGS-maiden toistuvilla apupaketeilla, ja lopulta sillä, että EU:n laajuinen ay-liike synkronoi EU-maiden palkat.

Nationalistit jäävät määrälliseen paitsioon vasemmiston ja oikeiston väliin.

Kumitonttu kirjoitti...

Ihailen kykyäsi nivoa yhteen SDP:n Antti Rinne, fascismi, ja Rooseveltin tekoset.

Minun ei tarvinnut edes nivoa mitään. Siinä se seistä jökötti heti penaali Turusen kirjoituksen otsikossa:

Antti Rinne haastoi Jutta Urpilaisen sekä kotimaan- että Eurooppa-politiikassa ja voitti, mutta vain 14 äänellä. Lääkettä etsitään presidentti Rooseveltin lama-apteekista.

Kuten taas blogini vakiolukijat tietävät, New Deal oli aatteellisesti vastaava Italian fascismin kanssa. Wikipedia:

Fasismissa autoritaarinen äärinationalismi yhdistyi korporatistiseen talousjärjestelmään, joka oli ammattiliittopohjainen ”kolmas asema sosialismin ja kapitalismin välillä”. Fasistit vastustivat sekä liberaalidemokratioita että kommunismia.

En ymmärrä miltä osin tässä on sekoitettu "eri aiheita" yhteen ja samaan kirjoitukseen.

Kari kirjoitti...

On hyvä käsitellä suurempiakin asiakokonaisuuksia, sekä niiden yhteyksiä.

On aivan liian helppoa piilottaa piru pikkusilppuun.

Miltton Friidman kirjoitti...

Itse asiassa sosialismin edistyksellistä retoriikkaa voi kuulla jopa Nesteen mainoksessa, jossa astronautti Armstrong toteaa, että "the only way is forward!".

https://www.youtube.com/watch?v=IJNGlyZfBfM