lauantai 3. toukokuuta 2014

Auta armias

Top Gear -ohjelman juontajaa Jeremy Clarksonia uhkaavat potkut hänen lausuttuaan vanhan runon, jossa vilahtaa sana neekeri. Siis vähän sama kuin joku nauraisi ääneen lukiessaan Tinttiä Afrikassa tai laulaisi Hottentotti-laulun televisiossa. Englannin työväenpuolueen varapuheenjohtaja raivoaa, että
- Jokaisella, joka käyttää n-sanaa julkisesti tai yksityisesti missä tahansa yhteydessä, ei ole sijaa BBC:ssä.
Siis miettikääpä - varapuheenjohtaja ei voi sanoa sanaa "neekeri", vaan joutuu käyttämään amerikklaista kiertoilmaisua "n-sana". Jos asia ei olisi vakava, juttu naurattaisi. Onhan tänään kuitenkin sananvapauspäivä (Hesari), mutta näemmä sananvapautta on vain yhdenlaista - poliittisesti korrektia. 1990-luvun lamassa Suomessa oli myös yksi kielletty sana. Muistatteko - d-sana. Iiro Viinanen narutettiin suorassa tv-lähetyksessä vetoon, ettei Suomi käytä devalvaatiota. Ja kuten poliitikoilta odottaa sopii, d-lääke maistui kuin maistuikin.

Tapio Tuuri muuten huomasi, että ilmeisesti Helsingin Totuus on luopunut kaikessa hiljaisuudessaan "maksumuuristaan" (Likainen tilasto 19.11.2012). Noin bisnesmielessä ajateltuna en koskaan ymmärtänytkään maksumuurin logiikkaa. Jos ihmiset eivät maksa paperilla painetusta propagandasta, miksi he maksaisivat internetissä propagandasta? Ja ehkä vielä selvemmin - lehtitalon ainoa tulonlähde ovat mainokset, joista pystyy laskuttamaan sitä enemmän, mitä useampi silmäpari mainoksen näkee (profiloidusta lukijaryhmästä). Maksumuurin takanahan oli Mikael Pentikäinen, joka joutuikin lähtemään yhtiöstä. Uglystatin tilastojen mukaan lukijamäärä on säilynyt 285.000:ssa joten maksumuuri ei enää karkottanut lukijoita mutta eipä myöskään tuonut lisää lukijoita. Ainakaan siinä suhteessa missä mainostajat kaikkosivat.

Talouden matalalento se vaan jatkuu. Suomessa saneerataan ja tehostetaan eli irtisanotaan. Mitään loppua kehitykselle ei ole näkymässä. Poliittiset johtajamme ovat entisiä koulukiusaajia tai alaikäisiä kännissä hakkaavia koviksia. Mantran lailla he hokevat "vastuun kantamista", mutta katsokaapa jostain valokuvia Suomen sodanjohdosta loppukesästä 1944. Kenraalit kulkivat kumarassa posket lommolla. Jopa päämajoitusmestari Aksel Airo (46-v) oli harmaa kuin haamun nähnyt.


Kaikkein huvittavin on Ilta=Sanomien pääkirjoitus, jossa varoitetaan korkojen noususta. Euroahan on markkinoitu euroskeptikoille mm. sillä, että se on pitänyt korot matalina. Nytkö euron edut loppuvat kun korko nousee? Ota näistä poliitikoista selvää. Oleellista on silti muistaa, että korko on kansantalouden "kuumemittari". Kun korko nousee, talous käy kuumana. Kun korko on matala, se tarkoittaa ettei kukaan ole keksinyt mitään järkevää investointikohdetta.

On myös toinen tekijä, joka nostaa korkoja. Se on inflaatio. Kun valtio jakaa enemmän kuin tienaa eli velkaantuu, taloutta elvytetään keynesiläisittäin painamalla rahaa. Mitään muuta elvytyksen muotoahan ei ole. Kasvava terve talous ei elvytystä kaipaa. Kun rahaa painetaan, käynnistyy inflaatio. Ja lopulta sitten "äärioikeisto" ja "populistit" nousevat valtaan toistaen samaa kaavaa kuin Saksassa 30-luvulla nostaen valtionjohtoon erilaisia "rotutohtoreita", "fasisteja" ja "kansanryhmää vastaan kiihottajia". Sillä ei väliä, että tuleva pääkanisteri on vetänyt kännipäissään turpiin teinipoikaa, mutta se että joku uskaltaa käyttää n-sanaa, j-sanaa ja d-lääkettä... Auta armias.

9 kommenttia:

DuPont kirjoitti...

Jeremy Clarkson on pelle, sitä hänen roolihahmonsa Top Gearissa on. Miksi kaikkien tulisi olla pc-kyllästettyjä, maailmahan tarvitsee ihmisiä, jotka sanovat epämiellyttäviä asioita ääneen. Vähän kuten lapsi, joka huomasi kuninkaan olevan alasti.

Tuskinpa Clarksonin kommenteista kukaan muu on loukkaantunut, paitsi tietyt vasuritoimittaja, vähän kuten Halla-ahon tapauksessa. Heidän vaikutusvaltansa vaan on ikävän suurta.

Kari kirjoitti...

Kyllä Halla-ahon Hommaforumiltakin tulee lähtö, jos siellä alkaa "n"-sanoja viljelemään. "PDF"-sanasta tosin voi saada pinnoja.

Pöyristymisteollisuuden lonkerot ovat paljon laajemmalle levinneitä kuin vain mediaan.
Poliisi sisäministerin johdolla pyytelee juuri anteeksi "pamppu" ja "astalo"-sanojaan.

Imulippo kirjoitti...

Minusta Jeremy vain mumisee jotain siinä kohdassa, en todellakaan erota nigger-sanaa. Mutta kaipa hän sitten niin sanoi kun kerran anteeksi pyytelee. Olisi mielummin lähtenyt tyylillä ja heittänyt vielä neekeri-vitsin perään kuin häntä koipien välissä anteeksi pyydellen.

Imulippo kirjoitti...

Kysehän taitaa olla kuitenkin siitä, että vaikka Jeremy ei sanonut neekeri-sanaa, hänen päätään vaaditaan kuitenkin pölkylle, koska alkuperäinen loru sisältää nigger-sanan ja näin herättää ihmisissä assosiaation rasssismiin. Hirveä kausti kaiken kaikkiaan. Itse ainakin tunnen tarvitsevani kriisiapua kuultuani tuon.

Kumitonttu kirjoitti...

Ihmettelin tuota pdf-sanaa mutta tulihan se mieleen. Hehheh...

Juu Imulippo, karmiaa on tää raZZismi. Tuo ihan mieleen NaZZit.

Tero kirjoitti...

Clarkson sanoo seuraavaa:

"Eeny-meeny-miny-moe. Mm-m-mm-m-m-mmm. If he squeals, let him go. Eeny-meeny-miny-moe."

Ainoastaan lorun rasistisessa versiossa on loppu "If he squeals...", joten lorun tuntenut henkilö voi siitä tulkata mitä Clarkson mumisi ja nostaa asiasta hirveän metelin.

Ja vitsihän oli tietysti juuri siinä että loru oli rasistinen, mutta jopa sen tajuaminen että kyseessä yleensäkin oli vitsi, vaati sisäpiirin tietoutta. Monet parhaat vitsit ovat nimenomaan sellaisia.

Esimerkiksi Terry Pratchett käyttää kirjoissaan hyvin pitkälti huumoria, jossa vitsi alustetaan satoja sivuja aikaisemmin ja sitten kun vitsi kerrotaan, lukija saa vielä tyydytyksen siitä kun tajusi "sisäpiirin" vitsin.

Esimerkkinä vaikka Small Gods -kirjan vitsi, joka pohjustetaan kertomalla että on tärkeää osata kiljua eri kielillä oikein. Joillain kansoilla "Aargh!" kun tarkoittaa "vaimosi on lihava virtahepo" ja jotkin kansat ovat saaneet aivan tarpeettomasti julman maineen, koska heidän kielessään "Aargh!" tarkoittaa "Kyllä, kaatakaa lisää kiehuvaa öljyä päälleni!"

Sitten paljon myöhemmin joukko barbaareja yhyttää pahisjoukon ja tapahtumista kerrotaan vain yhden barbaarin toteama: "Mutta eihän minulla edes ole vaimoa..."

Hulvatonta, koska lukija ymmärtää aiemmin lukemansa perusteella mitä on tapahtunut, ilman että sitä alleviivattiin.

Palatakseni Top Geariin, syy miksi asiasta nousi kohu oli koska sarja on harvoja (ainoa?) laajalti katsottu ohjelma, joka on häpeämättömän oikeistolainen, eikä edes yritä nöyristellä vasemmistolaisten kotkotuksia.

Tämä on se syy miksi ohjelmaa yritetään saada pois ruudusta. Vasemmistolaisuus ei siedä yhtään eriävää mielipidettä, vaan se yrittää (ja on nykyään jo hyvin pitkälle onnistunutkin) monopolisoimaan poliittisen keskustelun tietyille itselleen edullisille rintamalinjoille. Se pyrkii ja on onnistunutkin luomaan kyseenalaistamattomia tabuja, joiden kritiikitön hyväksyminen on vaatimus minkäänlaiselle dialogille vasemmistolaisten kanssa.

Clarkson ei kuitenkaan nöyristele ja pelaa heidän säännöillään, vaan tekee heistä pilaa ja rikkoo heidän tabujaan pelkästään piruuttaan. Hän on jopa ilmastonmuutosskeptikko!

DuPont kirjoitti...

Saanko olla mies, joka sanoo julkisesti sanat "neekeri", "nekru" tai "negro" ja "nigger"?

En minä tuolla mitään tarkoita, piti vaan sanoa, koska noita sanoja ei saisi sanoa.

Sanathan eivät miestä pahenna, siksi niitä ei tulisi pelätäkään.

Kari kirjoitti...

Entisissä orja-, tai kolonialismi maissa internationaalisen sosialismin suhtautuminen rotu-kysymyksiin on aika hysteeristä, kuten brittien, Obaman ja Ranskan mustien ja muslimien suosiminen osoittaa. Tämä tulee tietysti huonon omastatunnon seurauksena ideologiaan lisätystä syyllisyyspykälästä.

Juutalaisten huono kohtelu oli onneksi kansallisen sosialismin syntejä, joten he voivat puhtaalla omallatunnolla lyödä juutalaisia ja Israelia kuin vierasta sikaa.

L.K. Nelson kirjoitti...

Antavatkohan ne, jotka nyt Clarksonin eroa vaativat, lastensa katsoa Nalle Puhia vaikka Tiikeri eli Tigger on yksi rasistisimmista hahmoista koskaan.