maanantai 26. toukokuuta 2014

Jussi Jalonen - tutkija vailla tietoa

Jussi Jalonen on pitkän linjan bloggari, joka hämmästyttävää kyllä jaksaa viljellä puheissaan "äärioikeisto"-termiä. Tutkijana ja sotahistorioitsijana miehellä olisi tai tulisi olla parempi tieto "äärioikeistolaisuuden" synnystä ja sen tilasta nykyaikana. Toisin kuitenkin on, joten lienee sitten oikeudenmukaista kutsua häntä samanlaisella epätarkkuudella "stalinistiksi". Jalonen on julkikuvastaan tarkka, ja jossain liberaalien cityvihreiden sivustolla hän tätäkin blogia oli kommentoinut. Olen kirjoittanut Jussi Jalosesta kaiken tarpeellisen (Jussi Jalonen - stalinisti 25.8.2012, Jussi Jalonen - Vihreä liitto 2.2.2013, Juhana Vartiainen ja viides kolonna 17.12.2012), mutta tämä sekava lausahdus miehen kynästä voidaan nostaa esiin:
Lähtökohtiensa vuoksi kovan linjan kansallismieliset puolueet ovat suhtautuneet kielteisesti myös vasemmistoon. Viimeksi tästä nähtiin Suomessa esimerkki toissapäivänä, kun perussuomalaisten Timo Soini pilkkasi vasemmiston Paavo Arhinmäkeä "kommunistiksi". Soinin katkeruus on ymmärrettävää, sillä potkiessaan eurooppalaisen vasemmiston kuolleeksi luultua ruumista ovat oikeistopopulistit onnistuneet vain havahduttamaan sen apatiastaan. Tosiasiassa oikeistopopulistiset puolueet ovat luoneet pohjan vastareaktiota edustavan vasemmiston uudelle nousulle. Näin on käynyt Euroopassa, ja näin on käymässä näissä eurovaaleissa myös Suomessa. Sattumaa ei ole, että vasemmistoliiton ehdokaslistan eräs todennäköinen läpimenijä on Äärioikeisto Suomessa -teoksesta tuttu Li Andersson.
Jalonen on siis tutkija, tiedemies. Hänen tulisi ymmärtää mikä ero on mielipiteillä ja mikä tutkitulla tiedolla. Historiasta miehen myös olettaisi jotain tietävän, mutta ilmeisesti oppi on jo kadonnut, jos sitä koskaan on ollutkaan.

Vasemmiston aktivoituminen ei millään muotoa riipu Soinista tai Perussuomalaisista. Ei myöskään ulkomailla tapahtunut vasemmiston saama julkisuus ole seurausta "äärioikeiston" noususta tai liikehdinnästä. Vasemmisto ei oikeastaan edes ole noussut tai nousussa, vaan vasemmistopuolueissa on tapahtunut sukupolvenvaihdos, ja nuori polvi on lähtenyt kaduille riehumaan ja hakkaamaan sivullisia. Kukaan vasemmistolaiseen ideologiaan perehtynyt ei voi väittää, etteikö nimenomaan siihen kuulu väkivalta (Paavo Arhinmäki - kommunisti 23.5.2014). Kuten hyvin tiedetään, väkivaltainen yksilö, joka ammentaa voimansa väkivaltaisesta ideologiasta, ei kaipaa mitään sytykkeitä riehuakseen. Tekosyitä voidaan käyttää hyödyksi, jotta oma agressio näyttäisi muka jotenkin perustellulta suuren keskiluokan silmissä, mutta mitkään eurooppalaisten lähiöiden etniset mellakat ovat seurausta islamin leviämisestä ennen kovin rauhallisille asuinalueille.

Jossain Ranskassa ja Italiassa on toki noustu kaduille ja barrikadeille vuosikymmeniä, mutta sielläkin osallistujilla oli mukanaan punaiset liput. Edellinen suuri sosialistinen kapinaliike 30-luvulla sytytti suursodan. Sodat yleensä eivät lopu sopuun, eikä tuokaan kerta tehnyt poikkeusta. Sodan jälkeen voittanut osapuoli, diktaattori Josif Stalin, määräsi koko propagandakoneistonsa haukkumaan kansallis-SOSIALISTISTA ideologiaa äärioikeistolaisuudeksi, koska oikeisto oli toiseksi pahin termi. Suomen ja Euroopan vaurastuttua sotien jälkeisessä jäällenrakennuksessa entinen kommunisti ja myöhempi SDP:n kansanedustaja Arvo "Poika" Tuominen ennusti jo 1968, että "kun työmiehellä on kesämökki ja auto, hän ei enää äänestä vasemmistoa".

Ja näin on tapahtunutkin. Kokoomus on noussut virkakoneiston (24% työvoimasta) äänillä pääpuolueeksi. Kuten kaikki valtionhoitajapuolueet, myös Kokoomus haluaa lisätä kannatustaan, koska se kuvittelee että suuri suosio kuvastaa onnistunutta politiikkaa ja parantaa neuvotteluasemaa suhteessa muihin. Tässä kohtaa kokoomuslaisten olisi hyvä muistaa, että Pohjois-Koreassa yhdellä puolueella on sataprosenttinen kannatus, mutta ei se miltään onnelalta näytä. Toisin kuin Jussi Jalonen väittää, vasemmisto ideologiana olisi hiipunut ellei se olisi ehtinyt pelastaa henkiriepuaan avaamalla järjettömän maahanmuuton ja ottanut siirtolaiset rasismin, fasismin, äärioikeiston ja sosiaalisen epäoikeudenmukaisuuden keppihevosiksi. Nyt vasemmistolla on taas uusi köyhälistö - eikä pelkästään taloudellisesti ajateltuna - jonka tueksi se voi levittää verenpunaiset kätensä ja banderollinsa.

11 kommenttia:

IDA kirjoitti...

Jalosen tekstistä tulee mieleen vähän sellainen "kunhan konsensusta ei ravisteltaisi, niin kaikki olisi aina hyvin" - henki.

Kumitonttu kirjoitti...

Jalonen on esimerkki ihmisestä, joka ilmeisesti tajuaa tehneensä nuorempana väärän valinnan, mutta itsetunto ei vaan anna periksi sille, että myöntäisi sen. Suvi-Anne Siimes reilusti myönsi eläneensä harhojen vallassa kun lopetti punavärin tunnustamisen. Samanlaiseen älylliseen rehellisyyteen eivät pääpuolueiden edustajat kykene. On jotenkin se ja sama, että mikä on reaalielämän muutos kunhan omaan tilinauhaan ei tule muutosta.

Millä muulla voi ymmärtää sen, että he eivät pysty uudistumaan? Samaa paskaa mätetään mitä on mätetty 20 vuotta, ja kuvitellaan että kun lapioi lujemmin niin paskakasa pienenisi. Se vain siirtää paikkaa, ei se mitään muuta.

Anonyymi kirjoitti...

Miksi kommunistia sitten olisi pitänyt kutsua? Rauhaa rakastavaksi punikiksi vai?

Kumitonttu kirjoitti...

Kummallista onkin juuri se, miksi nykyvasemmiston tiukan linjan edustajat välttelevät kommunistiksi leimaantumista - ihan kuin he tietäisivät että heidän aatteensa on sairas ja eivät halua tunnustaa sitä.

Vasarahammer kirjoitti...

Mitenkäs se menikään... Satakuntalaisissa yhdistyvät varsinaissuomalaisten ja hämäläisten huonoimmat puolet.

Jalosessa on kaksi puolta eli tutkija ja poliittinen kommentaattori. Jälkimmäinen rooli ei mielestäni sovellu hänelle kovin hyvin. Siinä hämäläisyys ja varsinaissuomalaisuus eivät yhdisty parhaimmalla mahdollisella tavalla.

Kari kirjoitti...

Ajoin tänään Suomen päästä päähän radion ollessa auki. Äärioikeisto-sana on tullut varmaan satoja kertoja YLEn toimittajien ja "asiantuntijoiden" kommentoidessa EU-vaaleja.

Euroopasta on vaikea löytää oikeistoa, saati sitten äärioikeistoa. Vasemmistosta ja äärivasemmistosta ei sensijaan ole pulaa PS:n, vihreiden ja jopa NSDAP:n kaltaisten puolueiden kuuluessa aidosti mieluummin sinne.

Natseja sosialistit hylkivät ei sisäsiisteinä vielä enemmän kuin kommunisteja, vaikka kaikki kuuluvat samaan suureen sosialistiperheeseen.


Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Heh: "kuuluvat samaan suureen sosialistiperheeseen" - perheen sisäiset vihanpidot ne ovat kaikkein katkerimpia. Jos joku hiukan eri punaisen sävyn sosialisti ei miellytä, hänhän on aivan päivänselvästi äärioikeistoa!

Kumitonttu kirjoitti...

Vasara, eikös se mennyt sillä tavalla että kun ajetaan Porista etelään, niin Luvialla puut muuttuvat kaksin- ja ihmiset yksinkertaisiksi.

Kari - mitä masokismia! Itse en kuuntele Yleä juuri koskaan. Radio Suomipopin aamulähetyksen Jaajo on poliittisesti epäkorrekti, mutta en jaksa ko. ohjelmaa kun siinä on joku uusi heppu nykyisin, jonka jutut ovat varsin puuduttavia.

Turkkulaane - niinhän se on, että perheriidat ovat verisimmät. Toisinajattelijat ovat kerettiläisiä, harhaoppisia. Heidät tulee oikeistolaisessa ilmapiirissä haastaa sananvapauden avulla. Vasemmistolaisessa ilmapiirissä haastaminen toteutetaan astaloin ja asein - mitä turhaa haaskaamaan aikaa edistyksellisen yhteiskunnan toteuttamiseksi.

Anonyymi kirjoitti...

Zeizei kirjoittelee nimimerkillä "Trollface-mies" Punk in Finland -foorumilla kun tykkää siitä, että fanipoikalauma komppailee kritiikittömästi kaikkea mitä JJ persuista tai "äärioikeistosta" kirjoittaa.

Kumitonttu kirjoitti...

Ihanko totta? Vaikea käsittää, miten kellään on aikaa ja ennen kaikkea halua istuksia Punk in Finland -sivustolla. Olen pidempään säälinyt jotain Marko Fobba Forsiakin, että mies joutuu tuntikausia vuosi toisensa jälkeen seuraamaan nettikeskusteluita. Mahtaa oikeasti olla ihan älyttömän tylsä duuni. Ehkä vanha totuus ei palakaan tulessa, kun ennen väitettiin poliisien liikkuvan aina pareittain, kun toinen osaa lukea ja toinen kirjoittaa. Fors näyttää osaavan kirjoittaa. Lukemisesta en ole varma, niin typerä oli hänen tekemänsä rikosilmoitus Markus Janssonista.

Vaikea hahmottaa muutenkaan, miten Jalonen hyötyy ammatillisesti millään lailla siitä, että notkuu fanilaumansa ympäröimänä. Kriittisen tutkijan luulisi pikemminkin hakevan älyllistä haastetta itselleen.

Anonyymi kirjoitti...

Siis onhan toi Jalonen aika surullinen hahmo. Kepulainen konservatiivi kerää nuoleskulua vasemmistoa äänestäneiltä, jotka samalla pilkkaavat hänen omia arvojaan.

No,jos on jäänyt Halla-ahon varjoon eikä muualtakaan huomioita saa niin kai se on otettava mitä saa. Siitäkin huolimatta, että toinen käi näyttää samalla keskisormea.