tiistai 3. joulukuuta 2013

Talvi 2013-14 ennätyskylmä - kö?Eihän tässä ehtinyt mennä kuukauttakaan kun viimeksi kirjoitin, että talvesta 2013-14 tulee ennätyslämmin (Talvi 2013-14 ennätyslämmin - kö? 13.11.2013). Tuolloin Iltalehti uutisoi "hallitustenvälisen sääntutkimuslaitoksen" ECMWF:n ennustaneen, että 90%:n varmuudella Suomeen tulee "tavanomaista lämpimämpää".

Vaan nytpä jo pukkaa uutta ennustetta, kun tutkijat ovat saaneet aseteltua kahvinporonsa uudelleen. Tällä kertaa luvassa onkin ennätyskylmää Pohjois-Atlantin matalapaineen vaikutuspiirissä oleville alueille kuten Englantiin, Norjaan ja Ruotsiin. Express-lehden siteeraamien ennusteiden mukaan odotettavissa on pisin talvi 60 vuoteen. Koska ilmaston lämpenemisen muutoksen takia sähkön hinta on vuosikymmenen aikana kaksinkertaistunut, englantilaiset pelkäävät vähävaraisten ihmisten jäävän kahden asunnon loukun sijaan sähköttömyyden loukkuun, eikä kuolonuhreilta voida välttyä.

Kaikki ne miljardit joita jo parinkymmenen vuoden ajan on syydetty ilmastotutkijoille, joiden tutkimuslaitokset ovat kasvaneet vielä nopeammalla tahdilla kuin sähkön hinta, näyttävät menneen kankkulan kaivoon. Kun tutkijoiden pasmat ovat täydellisen sekaisin jo tässä vaiheessa, minusta olisi oikeudenmukaista lopettaa yletön rahan haaskaaminen erilaisten tietokonepelien luomiseen. Varmasti niitä on mukavampi tuottaa lämpöisissä toimistotaloissa, mutta kun kukaan ei oikeasti tarvitse tuollaisia ennustuksia, joiden luotettavuus ei ole tarot-kortteja kummempi. Jos joku haluaa ehdottomasti niitä tuottaa, maksakoon omat harrastuksensa itse. Supercellin omistajat laskuttivat miljardin myydessään elämäntyönsä - paljonko sinä olisit valmis maksamaan (toimimattomasta) ilmaston lämpenemisen pelialustasta?

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Iltalehti on uutisoinut ainakin edelliset 4 vuotta joka marraskuu, että talvesta tulee ennätyslämmin.

Sähkön hinta lienee noussut "uusiutuvien" energianlähteiden tukemisen ja edullisen energian kieltämisen vuoksi, sekä ihan suoraan vaan korotettujen verojen vuoksi.

Kun ihmisiä alkaa kuolemaan veronkorotusten vuoksi paleltumisesta tai "altistumisesta" (exposure) johtuen, mielestäni ihmisillä on oikeus saattaa veronkorottajat henkilökohtaiseen vastuuseen teoistaan.

Pörri

Becker kirjoitti...

"Henkilökohtaiseen vastuuseen" no joo niinhän ne joutuivatkin kumpikin, Katainen sekä Urpilainen. Kummatkin palkittiin Valoisen Ruusun kunniamerkillä, tosin Käteisen lätkä oli arvossaan suurempi. No toki, enemmän tuhoa hän onkin saanut aikaan.
Jos mun pihapihlajaan on luottamista.
niin noin vähillä marjoilla talvesta tulee täällä normaali eli lämmin.
Eikä maksa mitään.

Kumitonttu kirjoitti...

Tapasin muutaman norjalaisen äsken ja he kertoivat että siellä oli ollu vuosikymmeniin huonoin kesä. Vaikka se on tuossa kivenheiton päässä, niin meillä tuo äiti-Venäjä luo ihan erilaiset kelit.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288631032705.html