perjantai 6. joulukuuta 2013

Tosielämän agenttitarinaSuomessakin riittää kommentoitavaa yhdelle blogistille enemmän kuin riittävästi, joten valitettavasti olen laiminlyönyt ulkomaiden seurantaa. Viikko sitten kommentoin lyhyesti (Iran, ydinaseet ja Obama 26.11.2013) Genevessä allekirjoitettua sopimusta, jolla Yhdysvaltain presidentti Barack Obama käytännössä hajotti maansa Lähi-idän politiikan pitkään jatkuneen liittolaissuhteen sekä Israelin että Saudi-Arabian kanssa. Sopimuksella Yhdysvallat hyväksyi Iranin ydinasevaltioksi ja lopetti kauppasaarron, jota kansainvälisen politiikan asiantuntijat pitivät erittäin onnistuneena, jos sellaisena pidetään maan hallinnon joutumista kotimaassaan kovan arvostelun kohteeksi. Suomalainen IAEA:n entinen johtaja Olli Heinonen on kovin sanoin arvostellut Yhdysvaltoja siitä, että se romutti pitkään harjoitellut luottamukseen perustuvat kauppasaarrot, joita on tämän jälkeen vaikea ketään vaatia kunnioittamaan.

Obaman hinku saada Iranista uusi liittolainen Lähi-itään on sikäli hyvin erikoinen, että Iranilla ei ole diplomaattisuhteita Yhdysvaltoihin ja maata johtaa avoimesti Israelin tuhoamista julistava uskonnollinen klikki. Maa on ainoa shiia-enemmistöinen valtio koko maailmassa ja siten jatkuvasti poikkiteloin naapurimaidensa kanssa. Iran on pysyvässä uskonsodassa naapuriensa kanssa samalla tavalla, joka muistuttaa Pohjois-Irlannin sisällissotaa 1900-luvulla. Iranin liittolainen on Libanonissa toimiva Hizbollah, jonka kakkosmies Hassan Hollo al-Laqqis sai surmansa äskettäin. Hassania, joka oli järjestönsä aseellisen siiven johtaja, ammuttiin kotinsa yksityisessä parkkihallissa viidesti päähän. Hassan murhattiin vain vähän sen jälkeen kun hän oli esiintynyt televisiohaastattelussa poikkeuksellisen uhmakkaana Saudien ja Israelin suuntaan. Hän totesi Geneven sopimuksen "päättäneen Yhdysvaltojen valtakauden Lähi-idässä" ja ilmiselvästi puhui Iranin puolesta. Murha oli käytännönläheinen osoitus Israelin ja Saudi-Arabian yhteistyöstä yhteisen vihollisensa Iranin valta-aseman heikentämiseksi.

Iran kosti murhan vuotamalla yksityiskohtaisia tietoja Saudien tiedustelujärjestön GIP:n johtajan prinssi Bandar Bin Sultanin ja Israelin Mossadin Tamir Pardon tapaamisesta Wienissä marraskuun 24. päivänä, eli samaan aikaan kun Geneven sopimus allekirjoitettiin. Tiedusteluyhteistyön tavoitteena on iranilaisten mukaan saastuttaa Iranin ydinaseohjelma Stuxnetia tehokkaammalla ohjelmistolla ja ottaa aloite omiin käsiin tässä kyber-sodassa. Iranin paljastuksen taustalla oli halu toisaalta kertoa hallinnon tukijoille, että vääräuskoiset käyvät sotaa shiioja vastaan ja toisaalta paljastaa oppositiolle, että sillä on Yhdysvaltojen tuki puolellaan. Luonnollisesti Iran ei myöskään ole pahoillaan siitä, että Saudi-Arabian epävakaassa sisäpoliittisessa tilanteessa vallanvaihtoa havittelevien prinssien silmissä Pardonin toiminta voi näyttää liialliselta veljeilyltä Israelin - vääräuskoisista vaarallisimman - kanssa.

Ei kommentteja: