lauantai 14. joulukuuta 2013

Kyllä pään sekaisin saa

Protonin ja elektronin välisen sähköisen vetovoiman voimakkuuden suhde gravitaatiovetovoimaan on suuruusluokkaa 10^40. Maailmankaikkeuden säteen suhde protonin Comptonin aallonpituuteen on myös suuruusluokkaa 10^40. Maailmankaikkeuden iän ja ytimen luonteenomaisten aikojen suhteeksi saadaan suuruusluokkaa 10^40 oleva luku. Maailmankaikkeuden hiukkasten arvioitu lukumäärä on 10^78 joka on lähellä tuon suhdeluvun neliötä. Onko tämä sattumaa vai elintärkeä tosiasia? Sitä ei tiedetä, mutta monet fyysikot kuten Arthur Eddington epäilevät, että niillä on merkitystä.
Brian K. Ridley - Aika, avaruus ja asiat. (Wiki)

Jottei mene turhan raskaaksi, niin tässä ote huomisaamusta:
Mulla olo nyt on, josta kukkaan ei naati. Mulla päässäni on niin helevetin kova jäläkitaati. Minä illalla olin, sitä kavu nyt en tässä, Pielaveella iltaa viettämässä.

Oli pöyvvässä marjamehua ja votkoo, Oli suolaa, lahnoo ja sian potkoo. Myö naatittiin monenlaista sekotusta, Vähän muutakkii ku kansalaisluottamusta.

Mulla kiinni mäni siellä räppänä, Rahapussi on nyt kämpillä kärpäsenläppänä. Myö tanssittiin valssit ja polkat niin rippeet, Sitä varten on piälliset, myössii sivut kippeet.

Tänä aamuna mehua hedelmistä tein, voe saakeli, Niin kiireellä että lingosta palo laakeri. Kun heräsin, mua janotti niin kovasti, että Kylän kaivolta Pirkko ajo vesjkelkalla vettä.

Koko uamupäivän köllöttelin kylymä kiäre otalla, Vähän väliä piti pistäätyä potalla. No Pirkkokkii jo kyseli, jotta "Missä se on oikeen käynnä, Ku päivä ei oo ies puolessa ja potta on täännä?"

Tänä uamuna en oo vielä ottana yhtään tuikkua, Pirkko kävi Partaselta hallista ostamaan suolamuikkua. Partaselta hallista helekutin hyviä muikkuja saa. Niitä ku syöpi, niin iltapäivällä alakaa janottaa. Tuas uuvestaan. Aeku ihanaa. Nähhään pupilla.

1 kommentti:

Tomi kirjoitti...

Eddigton oli vahvasti uskovainen, joten tietenkin näillä suhteilla oli hänelle merkitystä.

Suhteet ovat ehkä parhaiten selitettävissä antrooppisella periaatteella. Jos suhteet olisivat jotain muuta, niin hyvin todennäköisesti emme olisi möllistelemässä täällä.