perjantai 5. heinäkuuta 2013

Maailma amerikkalaisten mukaan

Yleistäminen on hauska tapa osoittaa, miten suuret lukumäärät toimivat arkielämässä. Vanhaa esimerkkiä käyttääkseni, mikään fysiikan laki ei estä vesilasissa olevia mustehiukkasia kerääntymästä yhdeksi pisaraksi keskelle lasia, mutta niin vaan ei tapahdu, koska sen tilastollinen todennäköisyys on olemattomasta seuraava. Yleistämällä joukko ihmisiä jakaa saman tuntemuksen jonkun asian suhteen. Uskonnot ovat kansan yleistyksiä siitä, miten maailma on syntynyt ja miten ihmiset toimivat eri tilanteissa. Tämän seurauksena meillä on moraalikoodisto, joka on kirjoitettu kokoelma näitä havaintoja, kuten raamattu.

Nykyisessä kulttuurissamme ollaan haluttomia hyväksymään näitä yleistyksiä, koska monet niistä ovat loukkaavia, vaikka olisivatkin oikeita tai ainakin oikeansuuntaisia. Yksi tällainen yleistys on mustan huumorin varjolla esitetty kysymys "Miksi olympialaisissa ampujat ovat valkoisia ja juoksijat mustia?". Naurava ihminen on vallanpitäjille vaarallinen, koska nauravaa ihmistä ei voi hallita. Siksi huumori tuomitaan erittäin herkästi "mauttomaksi" tai "huonoksi". Kuitenkin meitä nyt naurattavat eri asiat kuin ihmisiä sata vuotta sitten. Katsokaapa vaikka vanhoja mykkäkomedioita, joissa ei naurata enää muu kuin yrittäminen.

Maailman kaikista kolkista Pohjoismaat ovat melkein sata vuotta toteuttaneet sosialistista unelmaa, jossa tasa-arvo on kaikkein ylin tavoite. Varusmiesliitto esittää tuoreessa kannanotossaan, että kutsunnat tulisi ulottaa myös naisiin. Liitto ei perustele asiaa tasa-arvon nimissä, joten se ei tule saamaan poliittista kannatusta:
Puolustuskyvyn ylläpitämiseksi tarvittava reservin koko jatkaa pienentymistään. Jo nyt vain 30% ikäluokasta suorittaa palveluksen loppuun. Varusmiesliitto ei kannata asevelvollisuuden laajentamista koko ikäluokkaan, vain kutsuntavelvollisuuden. Asevelvollisuuden päämääränä on puolustuskyky, ei tasa-arvo.
Liiton näkemys on erittäin harvinainen nykyajan hyvinvointiyhteiskunnassa, jossa harvemmin mietitään päämääriä vaan mieluummin keskitytään keinoihin. Edistyksellisyys eli progressiivisuus ei osaa esittää, mitä päämääriä se ajaa. Se haluaa lisätä sääntelyä, mutta se ei koskaan kerro, mikä määrä sääntelyä on riittävästi, koska se ei tiedä omaa päämääräänsä.

Meille suomalaisille on oman arkipäiväisen kokemukseni perusteella vaikeaa tai jopa mahdotonta myöntää, että olemme luoneet sosialistisen yhteiskunnan. Kuitenkin meidän ulkopuoleltamme katsottuna asiassa ei ole mitään suurempaa epäselvyyttä. Mainio yleistys näkyy tässä Mapping Stereotypesin kartassa. Jokainen lukijani varmaan kehottamattakin katsoo, mitä Suomen päällä lukee...

4 kommenttia:

Ironmistress kirjoitti...

Katsopa, mitä Venäjän päällä lukee. Sen jälkeen katso, mitä Ranskan ja Saksan päällä lukee.

Kyseessä on nimenomaan Atlas of Prejudice. Skandinavia näyttäisi olevan sieltä vähemmän pahasta päästä.

Kumitonttu kirjoitti...

Kyse ei ole pahuudesta. Sinänsä hauskaa että jos naapurimailla ja kansoilla on mitään vaikutusta toisiinsa, miten ihmeessä suomalaiset ovat voineet säilyä immuuneina vuosikymmeniä bolsevismin naapurissa.

Tuskin kukaan kieltää Ruotsin sosiaalidemokraattien ajaneen juuri sosialismia, ja meidän sukupolvemme koko nuoruus meni siinä kun Kalevi Sorsa toisti miten on tärkeää ottaa oppia länsinaapurista.

Stereotypia on hyvä keino kun halutaan saada joku asia naurunalaiseksi. Se miten reagoit tähän amerikkalaisten ennakkoluuloon muistuttaa sitä vanhaa viisautta kalikan kalahtamisesta.

Anonyymi kirjoitti...

Se seikka tekeen tällaisista stereotyypeistä erityisen hauskoja, että vaikka esim. tässä kartassa luonnehdinnat saattavat vaikuttaa mielipuolisilta, pohjimmiltaan ne kuitenkin ovat 90-100% totta, ts. perustuvat todellisten ihmisten todellisiin havaintoihin.

RM, eivät ne mitenkään voi olla ennakkoluuloja, ts. luuloja, jotka eivät perustu tietoon tai kokemukseen, kun ne kerran osuvat joka kohdassa niin lähelle ainakin osatotuutta. Vaikka tämä on huumoripläjäys. Vai ovatko amerikkalaiset meedioita ja selvännäkijöitä?

t. Pörri Orava, Tukholma

Kumitonttu kirjoitti...

Yleistäminen on ihan asiallista jos keskustelijat ymmärtävät, että jokainen joukon jäsen ei ole keskenään samanlainen. Jos tätä ei ymmärrä, yleistäminen voi tuntua loukkaavalta - ihmisethän eivät halua tulla luokitelluiksi kovin mielellään.

Vasemmisto käyttää juuri tätä tahallista väärinymmärrystä keinona vaientaa keskustelu, mutta siinä nyt ei ole mitään uutta.