sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Suomen euroaika valuu tiimalasissa

Totuuden uutisen mukaan euromaiden puheenjohtaja Jean Claude Van Damme Juncker suuttui Itävallan valtionvarainministeri Maria Hefner Fekterille. Junckerin kokouksessa oli päätetty, että euromaiden kansalaisilta voidaan ryöstää 700 miljardia, jotta Välimerenmaiden poliitikot voivat pitää valtansa. Fekter meni kertomaan tämän uutisen toimittajille ennen Junckeria, koska päätös ei tietenkään voinut olla salainen. Juncker poistui raivoten paikalta, kun hänen hetkensä parrasvalossa oli pilattu. Käyttäytyminen on näin maksajan kannalta katsottuna ylimielisyydessään ja herkkähipiäisyydessään kuvottavaa. Mieleen tulee joku Brezhnev tai faarao.

Ja päivänselvää on, että pääkanisteri Jyrki OW Katainen ei salannut tyytyväisyyttään siitä, että maamme on juntattu taas kymmenen senttiä syvemmälle suonsilmään. Konsulttiyhtiö Growth and Strategy Economicsin laskelmien mukaan Suomen vienti vetäisi nyt 15% paremmin. Käytännössä se tarkoittaa, että markka olisi devalvoitunut kymmenisen prosenttia vuoden 2008 jälkeen. Se tarkoittaa puolestaan sitä, että kaikki tuontihyödykkeet olisivat 10% nykyistä kalliimpia, mutta vastaavasti valtiontalouden paikkaamiseen ei olisi tarvittu veronkorotuksia. Todenäköisesti valtio lyhentäisi velkaa joka vuosi pienellä summalla, ja työttömyysaste olisi viitisen prosenttia. Sen alle se ei nyky-Suomessa enää laske, kun erilaiset etuudet ovat pyyhkineet kaikkein huonoiten tuottavimmat työpaikat Kelan tiskin alle.

Mitä Suomessa sen sijaan tehdään? Suomen historian kokemattomin ja huonoin kaksikko - Katainen ja Wallin - työntää maatamme kohti 90-luvun lamaa muistuttavaa romahdusta. Suomalainen yhteiskunta eli pohjoismainen hyvinvontivaltio eli liberaali fascismi perustuu ajattelutapaan, että erilaiset korporaatiot suunnittelevat talouden raamit. Suljettujen rahamarkkinoiden aikaan järjestelmä toimi, koska korporaatioiden vaikutusvallan ulkopuolella olevat asiat pystyttiin pitämään maan rajojen ulkopuolella. Vapailla rahamarkkinoilla työn tuottavuus ratkaisee ansiotason. Suomesta on sirtynyt huomattava määrä tuotannollista työtä ulkomaille, koska energiaverot ovat poistaneet vientiteollisuudelta sen kilpailuedun, minkä se hankalien kulkuyhteyksien vuoksi on menettänyt. Suomi on siis suomeksi sanottuna ajettu nurkkaan.

Mitä tästä seuraa, on mielenkiintoinen ajatusleikki. Teollisuuden hintakilpailukyky ei palaudu, koska palkkoja ei korporaatioiden hallitsemassa maassa pystytä laskemaan sen poliittisen hinnan takia. Energiaveroja ei varmasti lasketa, koska Vihreillä on ensimmäistä kertaa ikinä oma työkalu, jolla he pääsevät valtaan. Muut puolueet ovat aina valmiita kasvattamaan valtion verotuloja vihreiden ekoverojen nimissä. Vihreistä ei onneksi muodostu uutta RKP:n kaltaista ikuista "vastuunkantajaa" hallitukseen, koska ilmaston lämpenemisen suuri huijaus on paljastumaisillaan. Julkisen sektorin leikkaaminen on mahdollista, mutta se tapahtuu vain samaan aikaan kuin yksityinen sektori romahtaa. Julkista sektoria ei poliittisen hinnan takia kyetä pienentämään ensin, koska siellä istuvat poliittisten puolueiden hermoradat, sydän ja verisuonet. Vain hiukan liioittelua on väittää, että puolueet ovat virkamiesten omia ammattaijärjestöjä.

Kun mikään kännykän kaltainen ihmekeksintökään ei Suomea suosta pois nosta, on lähivuosien ennakointi itseasiassa aika suoraviivaista. Vaihtotaseen alijäämä syvenee, yksityinen kulutus kääntyy laskuun ja sitä seuraa julkisen sektorin rahoituspohjan romahdus. Siinä tilanteessa Suomi ei tule saamaan euromailta tukea - annettuaan nyt ensin poskettomat lainatakuut muille euromaille. Ainoa vaihtoehto on erota eurosta, ottaa markka käyttöön (samalla vaihtokurssilla euron kanssa) ja devalvoida se heti kättelyssä 30-50%. Toki Suomen antamat lainatakuut kasvavat samassa suhteessa, mutta toivotaan, että niitä ei tarvitse lunastaa. Tosi asia kuitenkin on, että ei mikään kansa osaansa enempää pysty maksamaan, vaikka velkojia se kuinka kiukuttaisi. Mutta köyhiksi Katainen, Wallin ja Urpilainen (KWU) suomalaiset ajavat.

Olisi tietysti kiva ajatella, että oikeus tapahtuisi, ja KWU saataisiin romahdusta seuraavana aikana tuomiolle. Todennäköistä kuitenkin on, että he istuvat pönäkästi jossain palkkiovirassa, poliitikkojen taivaassa, jonne jokainen ikäluokka sen hetkisiä poliitikkoja unelmoi pääsevänsä. Sieltä ei haeta maalliseen tuomioistuimeen ketään takaisin tuomion lukuun juuri siksi, että vääriä päätöksiä pelkäämättömät poliitikot tietävät voivansa joutua kapuamaan sinne itsekin turvaan.

4 kommenttia:

Miltton Friidman kirjoitti...

Kirjoitin aikoinani, että EU:n suunnitelma on velkaannuttaa kansallistaloudet insolvenssin partaalle ja sitten käyttää tätä heikkouden hetkeä hyväkseen yhdistääkseen EU:n yhdeksi federaatioksi.

Tähän suuntaan ollaan menossa hyvin vahvasti.

Kumitonttu kirjoitti...

En usko, että se on suunnitelma, vaan vasemmistolaisen politiikan lopputulema. Liittovaltiokehitys on asia, jota en oikein millään voi ymmärtää. Kaikki esimerkit esimerkiksi siirtomaa-ajan jälkeisestä Afrikasta osoittavat, että mielivaltaiset rajat ja monia esi kansoja käsittävät liittovaltiot eivät toimi eivätkä pysy kasassa ilman väkivaltaa. Miksi ihmeessä kukaan haluaa sellaista kehitystä tänne?

intrigööri kirjoitti...

Velkaannuttamallahan sitä liittovaltiota kai yritetään ja siinä samalla pelastetaan suurten ja terveesti itsekkäiden (eikä muka-vastuullisten) euromaiden huijaripankkeja. Voi olla, että todellisuudessa kysymys on vain jälkimmäisestä? Euroopan liittovaltiosta ei todellakaan tule ikinä toimivaa, jos se väännetään väkisin, siitä tulee irtiottoja. Se mikä toimii USA:ssa ja Saksassa, ei onnistu 27 kovin erilaisessa Euroopan maassa.

Kumitonttu kirjoitti...

Edellenkään en usko, että velkaannuttaminen on työkalu liittovaltiokehityksen toteuttamiseksi, vaan ne ovat elimellinen osa nykyistä sosialistista politiikkaa. Ei vasemmisto koskaan ole kavahtanut valtion velkaannuttamista, ja toisaalta se on aina tukenut ylikansallisia epädemokraattisia valtioita. Eli kyseessä on saman poliittisen linjan kaksi erilaista olomuotoa.