torstai 5. huhtikuuta 2012

Rallia saa pihalla

Katsoin A-Studion lähetyksen ensimmäistä kertaa alusta loppuun Halosen kauden alettua. Kepun puoluesihteeri Timo Laaninen, Sekoomuksen Ben Zyskovicz, demarien Maria Matthesin mies Mikael Jungner ja Perussuomalaisten Timo Soini keskustelivat itse asiassa aika hyvin, jos vaan malttoi lukea viestiä rivien välistä. Soini vinoili ja kettuili Suomen euroalueen takauksista tavalla, jolle muu porukka pääasiassa nyökki vakavailmeisinä.

Kuten meille tavallisille sukankuluttajille on muistettu kertoa sodista alkaen, Hitlerin valtaannousu oli seurausta hyperinflaatiosta. Samalla syyllä Suomea aikoinaan vietiin euroon, eli että sitten korkotaso on matalampi ja valuutta vakaampi. Noh, näinhän ei tule enää kovin pitkään tilanne säilymään, mutta Suomellahan onkin satavuotinen kokemus noin 20 vuoden välein tapahtuvista devalvaatioista. Ja nyt kello käy kovaa vauhtia, kuten Rooman klubin oil peak -ennusteissa jo vuodesta 1970.

A-Studio on nähtävillä 30 päivää Areenalla, ja erityisesti kehotan katsomaan 38 minuutin kohdalla alkavan Jungnerin selityksen. Jungner on aivan satavarmasti vasemmistopuolueiden terävimmän talousosaamisen timantinkovaa ydintä. Hän on mies, joka kerta kaikkiaan tietää ja ymmärtää jotain taloudenpidosta saneerattuaan Puolueen Näköradion kuntoon. Jungner on elävä esimerkki siitä, mitä ja mihin sosiaalidemokraattinen taloudenpito perustuu. Alla suora lainaus:

Ja sit on tällaisia asioita, joista Suomessa ei hirveästi puhuta, esimerkiksi Euroopan Keskuspankki on tehnyt juuri niin kuin pitääkin. Se on laittanut tuhansia miljardeja liikkeelle. Ja tämä elvyttää vahvasti. Esimerkiksi Suomessa tällä hetkellä, kukaan ei olisi uskonut viisi vuotta sitten, että korkotaso on alempi ku inflaatio. Se on. Siis tää vahvasti elvyttävä rahapolitiikka tarkoittaa kahta miljardia euroa joka vuosi pienempinä lainanhoitokuluina suomalaisille. Eli tää kokonaisuus on huomattavasti ruusuisempi.

Niin... Korko muodostuu rahan kysynnän ja tarjonnan suhteessa. Kysyntä on tuottavien, taloudellisten investointien tarvetta, ja tarjonta on kansantalouden luoman ylijäämän (säästämisen) summa. Eli, jos ei ole tuottavia investointikohteita, ei ole kysyntää. Ja vastaavasti, jos kansalaiset kuluttavat vähemmän kuin tuottavat, rahaa jää tarjottavaksi sijoittajille investoitavaksi.

Euro ei ole syynä valtioiden ylivelkaantumiseen vaan sosiaalidemokraattinen jakopolitiikka. Suomessa jokainen puolue on nykyisin vasemmistolainen, joten valtion velkaantuminen on suoraa seurausta sosiaalidemokratiasta, joka on vain ja ainoastaan kiillotettua kommunismia. Suomi on nidottu hyvinvointiyhteiskuntaa puolustavien puolueiden kautta samaan kurimukseen Kreikan kanssa. Koska poliitikot eivät siihen kykene, markkinat sulkevat velkahanat. Ainoa keino maksaa velat pois on tuttu jo antiikin Roomasta ja kullan laimentamisesta. Tässä mielessä kultakantaan halajavat libertaarit ovat oikeassa, vaikka muuten en heidän ajatusta taloudenpidosta jaa.

Lyhyesti: markkinat korjaavat sen, minkä Jungner tiivisti osuvasti:
kukaan ei olisi uskonut viisi vuotta sitten, että korkotaso on alempi ku inflaatio

Aika moni uskoi, mutta ei todellakaan toivonut.

Se vain kuvaa sitä, että tuottavia investointikohteita ei ole, ja leipää ja sirkushuveja varten lisäarvoa tuottavilta otettu velka maksetaan pois heikentämällä rahan arvoa eli inflaatiolla. Gammauros Jungner iski alfanaaras Marian velkarahalla.

Ei kommentteja: