lauantai 7. huhtikuuta 2012

Äärioikeisto on - vihreää!!

NPD eli Saksan Kansallisdemokraattinen Puolue kilpailee Saksan ympäristöliikkeen eli paikallisten Vihreiden kanssa samoista äänistä - totalitarismin kannattajista. NPD on Euroopan pelätyin ja kammoksutuin äärioikeistolainen liike, joten sen kytkös ympäristöliikkeeseen on valtava shokki - kaikille niille, joille asia tulee yllätyksenä. Käytän alla olevassa suomennoksessa poikkeuksellisesti äärioikeistoa ilman lainausmerkkejä alkuperäisen lähteen (Spiegel) mukaisesti. Äärioikeisto kun ei ole oikeistoa vaan vasemmistoa - kuten vihreätkin.


Ympäristöliike yhdistetään poliittiseen vasemmistoon. Nyt myös uusnatsit ovat huomanneet luonnon vetovoiman. Luomuelintarvikekaupan ja ympäristöaiheisen aikakauslehden julkaisun lisäksi Saksan äärioikeistolainen NPD-puolue on alkanut kampanjoida luontoarvojen puolesta. Puolueaktiivit käyttävät sitä muuttaakseen NPD:n julkikuvaa sosiaalisesti hyväksytymmäksi.

Jens Lütke vastustaa geenimanipulointia ja tieverkoston laajentamista. Hän protestoi uusien voimaloiden rakentamista ja osallistuu vapaaehtoisena kerran vuodessa pidettävään ympäristöpäivään. ”Minulta kysytään usein, olenko Vihreiden jäsen”, hän kertoo. Mutta hän ei kuulu Vihreisiin, vaan kannattaa äärioikeistolaista Kansallisdemokraattista Puoluetta (NPD). Hän on puolueensa kärkiehdokas toukokuussa pidettävissä Schleswig-Holsteinin osavaltiovaaleissa.

Kun Lütke kerää vapaaehtoisena roskia ympäristöpäivänä, on mahdotonta sanoa, mihin puolueeseen hän kuuluu. ”Emme kanna NPD:n tunnuksia osallistuessamme näkyvään toimintaan”, hän sanoo. Hän ei kuitenkaan ole yksin puolueessaan ympäristöasioiden puolestapuhujana. Puolue hakee hyväksyntää Saksassa ympäristölinjauksillaan. Puolueen äärioikeistolaisia ajatuksia on vaikea huomata pyrkimyksen takaa.

Asia selviää kuitenkin puolueen julkaisemassa Umwelt&Aktiv –lehdessä, joka ensisilmäykseltä näyttää tavalliselta ympäristöasioihin keskittyvältä painotuotteelta. Vaikka lehden kirjoitukset käsittelevät biopolttoaineita, geenimanipulointia, puutarhavinkkejä ja lasten lauluja, tarkempi lukeminen paljastaa yhteyden saksalaisiin myytteihin ja pakanarituaaleihin. Otsikon ”Kotimaan turvallisuus” alla viime vuoden maaliskuulta kerrotaan Saksan kansan menehtyvän biologisesti ja henkisesti, jos he hankkivat lapsia muiden etnisten ryhmien kanssa.

Niin sanottu ympäristölehti hämmentää uskontovastaisuudellaan väittäen, että eläinten teurastus ilman nukutusta on juutalaisten ja muslimien alkukantainen tapa. Lehden tammikuun 2007 numeron mukaan pyrkimys ”kaikkien kulttuurien tapojen tukemiseen”, kuten ympärileikkaus, kuoliaaksi kivittäminen ja raajojen amputoiminen ”itämaiseen tapaan” johtaa samojen tapojen tuomiseen Saksaan.

Virallinen linja

Vaikka lehden virallinen linja on “puoluepoliittisesti riippumaton”, tällainen inhottava, äärioikeistolainen propaganda kumpuaa esiin joka puolelta. Lehden toimittajien taustojen lähempi tarkastelu paljastaa, kuinka epäilyttävä väite on. Lehden taustalla on Midgard e.V. –yhdistys, jonka jäseniä etelä-saksalainen alioikeus on tuominnut yhteyksistään NPD:hen. Heidän joukossaan on hallituksen jäsen ja kustantaja Christoph Hofer, jolla oli kaksi virallista NPD:n asemaa Baijerissa. Yhdistyksen sihteeri ja lehden päätoimittaja Berthild Haese, jonka aviomies Peter Haese oli Etelä-Baijerin NPD:n alaosaston johtaja ja esiintyy puolueen vaaliehdokkaana, viimeksi liittovaltion vaaleissa 2009.

Nazi-Leaks –sivuston mukaan lehden toimittajat käyttävät keskinäisessä sähköposteissaan NPD:n osoitteita. Lehden kirjoittajiin kuuluu puolueen tukijoita ja virkailijoita, ja lehdessä mainostetaan NPD:n kustantamon Deutsche Stimmen (Saksan Ääni) kirjoja nimeltä ”Rotu, evoluutio ja käyttäytyminen”. Ensimmäisen vuosikerran 2007 kirjoituksia lainataan sellaisenaan NPD:n puolueohjelmaan sanasta sanaan. Yksi kohta kuuluu: ”Saksan maisema on kulttuurinen maisema. Toisin sanoen; ympäristönsuojelua ei voi erottaa kulttuurisesta kehityksestä.” Näillä sanoilla NPD:n ympäristöpolitiikkaa käsittelevä osio alkaa.

Äärioikeistolaiset luonnon ystävät

Baijeri, joka on Umwelt&Aktivin syntypaikka, on äärioikeistolaisen ympäristöliikkeen ydinaluetta, mutta muissakin osavaltioissa esiintyy vihreitä natseja. NPD on erityisen aktiivinen ympäristöasioissa Mecklenburg-Etu-Pommerin alueella. Jo vuonna 2007 eräs maanviljelijä ja NPD:n jäsen kampanjoi geenimuuntelua vastaan. Udo Pastörs, osavaltion kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja, tunnetaan ympäristönsuojelijana.

Jopa puolueeseen kuulumattomia äärioikeistolaisia ympäristönsuojelijoita on pohjoisissa osavaltioissa, Güstrowin ja Teterowin alueella Etu-Pommerissa. Jo 90-luvulla maanviljelijät tukivat Artamanin liittoa, jonka 20-luvun”verta ja multaa” –tunnuslause liittyi läheisesti natseihin. Liitto on levinnyt ympäri maata NPD:tä arvostelevan ”Rotuopin raivaajan työryhmän” asiantuntijan mukaan. Monet aktiiveista ovat mukana kunnallispolitiikassa ja vaikuttavat opetuslautakunnissa ja lastenhoidossa, sanoo nimettömänä pysyttelevä virkamies. Moni aktiivi tuottaa ja myy luomutuotteita.

Vaalikampanja

NPD on pitkään ajanut ympäristöasioilla saavuttaakseen äänestäjien suosion. Puolue on jo vuoden 1973 Düsseldorfin julistuksessaan, joka määritteli ympäristönsuojelun yleisen hyvinvoinnin tukemiseksi, korostanut ympäristöasioita. Mutta vasta viime vuosina puolueen ammattimaistumisen myötä ympäristöteemat ovat nousseet eturiviin puolueohjelmassa.

Nykyisessä puolueohjelmassaan NPD vastustaa sekä geenimuuntelua että teollista karjankasvatusta vaatien myös suurisuuntaista valtion tukiohjelmaa vaihtoehtoisten energianlähteiden ja maatalouden omavaraisuuden turvaamiseksi. Maataloustukien kasvattaminen on puolueen mielestä tärkeää.

Mecklenburg-Etu-Pommerissa NPD on painattanut julisteita, joissa lukee “Umweltschutz = Heimatschutz” eli Ympäristönsuojelu = Kotimaan suojelu. Myös Jens Lütke aikoo ratsastaa osavaltiovaaleissa ympäristöteemoilla, vaikka hänen arvostelunsa terävin kärki kohdistuukin yhteisvaluutta euroon. ”Emme halua jättää ympäristönsuojelua Vihreiden haltuun”, hän toteaa.

Umwelt&Aktiv tiivistää ensimmäisen numeronsa viimeisellä sivulla vuonna 2007 toimintansa suuntaviivat: ”Ympäristönsuojelu ei ole vihreyttä”.

9 kommenttia:

IDA kirjoitti...

Olihan perinteinen natsismikin erittäin luonnonsuojelullista.

Kumitonttu kirjoitti...

Niin oli.

Valkea kirjoitti...

En tiedä NPD:stä riittävästi sanoakseni millainen puolue se on, enkä luota Spiegelin kuvauksiin NPD:n jäsenistä natseina, ellei sille saada jostain riippumatonta ja neutraalia vahvistusta, samalla tavalla kuin en luota Helsingin Sanomien propagandaan perussuomalaisista. Esim. tämä kohta:

"Niin sanottu ympäristölehti hämmentää uskontovastaisuudellaan väittäen, että eläinten teurastus ilman nukutusta on juutalaisten ja muslimien alkukantainen tapa. Lehden tammikuun 2007 numeron mukaan pyrkimys ”kaikkien kulttuurien tapojen tukemiseen”, kuten ympärileikkaus, kuoliaaksi kivittäminen ja raajojen amputoiminen ”itämaiseen tapaan” johtaa samojen tapojen tuomiseen Saksaan."

Se, että vastustaa esim. rituaaliteurastusta ei ole uskonnonvastaisuutta, ja toisaalta liberaalit ovat kulissien takana uskonnonvastaisempia kuin mikään muu ryhmä; tosin se kohdistuu lähes pelkästään kantaväestön uskontoihin.

Artikkelin rivien välistä voi lukea, että puolue kannattaa paikallisen tuotannon ja omavaraisuuden lisäämistä, joka on hyvä asia, eikä se todennäköisesti ole vasemmistolaista.

Se, että etniset ryhmät alkavat monietnisissä valtioissa eriytyä toisistaan on väistämätöntä ja suotavaa (Geoffrey Miller, 2009).

Kumitonttu kirjoitti...

enkä luota Spiegelin kuvauksiin NPD:n jäsenistä natseina

En minäkään. Kovasti tuo vaikuttaa SKDL:n kaltaiselta, mutta internationalismin sijaan on valittu nationalistinen suuntaus. Sairasta sakkia molemmat, mutta en minäkään luota Spiegelin artikkelin antamaan kuvaukseen.

Se, että vastustaa esim. rituaaliteurastusta ei ole uskonnonvastaisuutta

Ei välttämättä ole, mutta kuten totesit itsekin, liberaaleille rituaaliteurastuksen vaatimus oli tärkeää niin kauan, kun Euroopan ainoat kosherit olivat juutalaislähtöisiä. Nyt muslimien myötä liberaalit (siis vasmmisto) alkaa nähdä asiassa "suvaitsemattomuutta".

Artikkelin rivien välistä voi lukea, että puolue kannattaa paikallisen tuotannon ja omavaraisuuden lisäämistä, joka on hyvä asia, eikä se todennäköisesti ole vasemmistolaista.

Omavaraisuus on hyvä asia, olen samaa mieltä. Paikallisen tuotannon tukeminen on puhtaasti arvovalinta nykyaikana. Minä en näe "paikallisessa" tuotannossa maitotuotteita lukuunottamatta kauheasti merkitystä. Siis nyt tarkoitan lähiruoalla alle 100 km matkalla tuotettua ruokaa. Sillä perusteella suomalaisen ruokavalio jäisi kovin vajavaiseksi...

Anonyymi kirjoitti...

Taas näkyy tilanne jossa äärioikeisto-termin kanssa läträtään valtamediassa. Sille onko jokin henkilö, ryhmä ja sen ideologia äärioikeistolainen, voidaan tehdä lakmus-testi: kannattaako se ultravapaata kapitalismia/markkinataloutta? Jos se kannattaa, niin silloin se on äärioikeistolainen. Jos se ei kannata niin silloin ei ole äärioikeistolainen. Mutta valtamedia ei älyä tuota.

Omavaraisuus on mahdollista tiettyjen lajikkeiden suhteen. Sen sijaan täydellinen omavaraisuus ei ole mahdollista joka asian suhteen. Sääolosuhteiden takia joka paikassa ei voida kasvattaa aivan kaikkea, ei edes kasvinjalostuksen tai eläinjalostuksen avulla. Voiko jotain persikoita tai teetä kasvattaa täällä tai edes Baijerissa? Jos ei voida tuotaa jotain tuotetta, kuten teetä, se voidaan sitten ostaa toisaalta. Tavallista kaupankäyntiä.

Hitlerin natsipuolue perusti luonnonsuojelualueita ja suosi luomuviljelyä. Se perustui varmaan siihen että natseilla oli viehtymystä muinaiseen pakanagermaaniseen aikaan ja sen mytologiaan. Toisaalta natsit rakennuttivat moottoriteitä ja ottivat käyttöön lapsilisät, ja suosivat perinteisiä perhearvoja. Jokaiselle arjalaiselle oli tarjolla jotakin kivaa, mutta juutalaisille pelkkä hengenmeno.

Anonyymi kirjoitti...

Alan kohta paistamaan suomalaista karitsan potkaa jonka ostin pakasteena kauppahallista. Paketissa ei lue halal, joten se ei sitä varmaan ole. Siinä syy miksi ostin sen. Periaatteessa joltain kasvattajalta olisi voinut myös hakea maatilalta mutta tähän hätään en ehtinyt. Eilen pistin sen marinadiluokseen. Netissä olevien ohjeiden mukaan potka varmaan kannattaisi paistaa ensin pannulla ja sitten pistää uuniin 125 asteesen 3-4 tunniksi hautumaan.

Makeina syötävinä on pashaa ja semmoista rahka-persikka-kirsikka-leivosta.

Hyvää pääsiäistä!

Anonyymi kirjoitti...

Tekstissä mainitut voimalat varmaan tarkoittavat ydinvoimaloita, vai onko kyseessä muutkin sähkövoimalat. Jos Saksa meinaa huonontaa sähköntarjontaansa, niin tällöin Suomi voisi myydä sille sitten sitä ydinsähköä. Olen pitemmän aikaa ollut sillä kannalla, että sähköä tulisi tehdä koko ajan yli oman tarpeen, jolloin ylijäämäsähkön voi pistää myyntiin muualle kuten Saksaan.

Arvelen, että Saksa tekee "ruotsit", eli ei sulje voimaloita, vaan jatkaa käyttöä ja lisää niiden tehoja.

Valkea kirjoitti...

Kumitonttu,

paikallisesta tuotannosta tulee useimmille mieleen tomaatin ja perunoiden tuotanto, koska media on pitänyt aiheen pois julkisuudesta lukuunottamatta pittoreskia romantiikkaa, mutta paikallisessa tuotannossa ja toiminnassa voidaan käyttää uusinta teknologiaa lähes minkä tahansa tuottamiseen, esimerkiksi autojen:

http://www.local-motors.com/

http://forge.local-motors.com/pages/home.php#hash_projects

John Robb esittelee sivuillaan uusinta teknologiaa, jota voidaan käyttää paikallisessa tuotannossa tai toiminnassa:

http://globalguerrillas.typepad.com/

John Robb itse on johtanut monia projekteja ja yrityksiä, joissa käytetään mm. paikallisia ja open source -tuotantometodeja:

http://globalguerrillas.typepad.com/about.html

Kumitonttu kirjoitti...

No nyt Vieras sai veden kielelle... Median huoleton asenne äärioikeisto-termin käyttöön on johdonmukaista sille vasemmistolaiselle merkitysten kääntelylle, joka kielenkäyttöön on pesiytynyt laajemminkin. Vastenmielisimpiä ovat suvaitsevaisuus ja monikulttuurisuus.

Valkealle kiitoksia linkeistä. Enpä ollut tsekään ajatellut, että paikallinen tuotanto on noin monipuolisesti käsitettävissä.