perjantai 1. huhtikuuta 2011

Tasapeli

Eilisessä Ylen vaalikeskustelussa Sekoomuksen Jyrki Käteinen sössötti, että kuntia pitää yhdistää, jotta byrokratia vähenee. Meikätonttu - kun joutuu miettimään näitä asioita ihan työkseen - haluaa todeta, että vähentäminen kannattaa kohdistaa siihen, minkä halutaan vähenevän. Eli jos byrokratia on ongelma, byrokratiaa pitää vähentää. Ja noin kansalaisyhteiskunnan kautta jos asiaa ajattelee, niin sitä virkakuntaa, joka on lähimpänä veronmaksajia ei kannata vähentää vaan sitä, joka on kauimpana veronmaksajista. Tahtoo sanoa valtion virkamiehiä. Toki siellä on paljon tärkeitä valtion hommia kuten vaikkapa kapiaiset, mutta sitten siellä on näitä pirfjnvpfribnv-virastoja, joiden hyötyä on mahdotonta selvittää. Jos joku on mahdotonta, siihen ei kannata kaataa rahaa.

Käteinen halusi kaataa rahaa lisää asiansa sössineille Etelä-Euroopan maille lisäämällä Suomen takauksia euron vakuusrahastoon. 90-luvulla Saksa tuki Suomen Pankkia käteisellä (sic) rahalla, kun Suomesta loppui raha. Saksalaiset toki tajusivat, että saavat rahansa pois - sodasta ei ollut kulunut edes 50 vuotta. Itse en luota Kreikan ja Portugalin maksuhalukkuuteen, joten niiden velkojen takaaminen on kovan luokan riskipeliä. Euroalue hajoaa joka tapauksessa seuraavan vaalikauden aikana.

Kun pankki saa 8,5% koron Portugalin valtion velkakirjoista, luulisi jokaisen ymmärtävän, että korkea korko kuvaa korkeaa riskiä. Pankki ei saa samaa tuottoa miltään yritykseltä, jotka kuitenkin toimivat riskisillä markkinoilla. Ja nyt ihan rautalangasta: euron vakuusrahaston tehtävä on ELIMINOIDA tuo riski, eli taata ylivelkaantuneille maille lisää velkaa lupaamalla pankeille, että ne saavat velkansa täysmääräisesti takaisin. Euron vakuusrahaston tehtävä on tukea pankkien omistajia. Ei tässä tilanteessa voi syyttää pankkiireita holtittomasta lainanannosta, kun kaikki valtiot kiivaasti haluavat niiden lainaavan rahaa valtioille. Ajatelkaa nyt; persaukinen Espanja lainaa rahaa konkurssikypsälle Portugalille ja sitten pyytää takauksia ylivelkaantuneelta Suomelta. FAK!

Koomista eilisessä keskustelussa oli myös se, että vaalien haastaja eli Soini löi pöytään kovimmat säästöluvut (2 jaardia) - ja vieläpä ilman vasuripuolueiden perinteistä "leikataan puolustusmäärärahoista" -korttia. Kyllä on poliittiset jakolinjat hämärtyneet. Ehkä todella on niin, että Vihreät eivät ole vasemmalla tai oikealla vaan edessä rinnakkain Sekoomuksen, Kepun ja Urpilaisen kanssa. Tekemättömän paikan edessä. Mikä vaan vituttaa on se, että 10 vuoden kuluttua Käteinen, Urpilainen ja Kiviniemi ovat jossain valtion virastossa maleksimassa.

Veikkaan, että Soini veti oikeasta narusta liimautuessaan kiinni ei-vakuusrahastolle -linjaansa. Se nostaa Perussuomalaiset maan suurimmaksi puolueeksi - hyvä tai ei.

Pisteet asteikolla yhdestä kymmeneen:
8 pistettä Timo Soini. Jaksoi olla hermostumatta kolmen idiootin keskellä.

1 piste Mari Kiviniemi. Kuka uskoisi laihaa kokkia?

0 pistettä Jyrki Katainen. Ei sanomaa, ei sisältöä, ei tietoa.

7 pistettä Jutta Urpilainen. Hiihti kauniisti pitkin parfyymilatua.

Miehet 8 - Naiset 8

Ei kommentteja: