perjantai 15. huhtikuuta 2011

Pitäkää kiinni teollisuudesta

Suomen vaalit kiinnostavat ulkomailla. Keskusteltuani itävaltalaisen ystäväni kanssa, kuulin siellä toivottavan Suomen opposition voittoa. Heidän parlamentissaan vakuusrahaston takauksien kasvataus tarvitsee 2/3 enemmistön hyväksynnän, eli käytännössä paikallisten vihreiden avun hallituspuolueille. Näin ei kuulemma ole välttämättä käymässä, joten suomalaispoliitikkojen pelottelu, että Suomi voi ajaa EU:n lamaan on puhdasta paskaa. Suomen talouden on ajanut kuilun partaalle vihreä maailmanparannus, ja muiden puolueiden liittyminen ilmastojesuiitoiksi.

Kahden viikon takaisessa Talouselämä-lehdessä on Matti Kankareen julkaisema arvio Etlan tutkijan Timo Nikinmaan kirjasta "Antaa valojen palaa. Teollisuutta tarvitaan".
Länsimaiden teollisuuden siirtyminen Aasiaan on johtunut niiden teollisuudelle antamista verohelpotuksista, investointituista ja tuontitulleista - siis elinkeinopolitiikasta. Markkinavoimat ovat reagoineet niille tarjottuihin etuuksiin juuri siten, kun markkinataloudessa toimitaan. Nikinmaa saa miettimään uudella tavalla, miksi Suomen ei kannata luopua jäljellä olevasta teollisuudestaan, kuten USA teki.

Alhaiset palkkakustannukset ovat etu, mutta 40 vuoteen niillä ei ole ollut vaikutusta yritysten sijoittumiseen. Se, miten me verotamme, tuemme ja koulutamme ihmisiä ja yrityksiä merkitsee enemmän kuin se, onko jossain maassa halvempaa työvoimaa kuin Suomessa. Metsä- ja metalliteollisuuden voi yhä pitää Suomessa, jos niin halutaan. Valmistuksen siirtäminen ulkomaille heikentää kotimaan kauppa- ja vaihtotasetta ja pienentää kansainvälisille markkinoille tuotettua arvonlisäystä. Kun teollisuuden osuus kansantuotteesta on pieni, kuten Yhdysvalloissa, vaihtotase on alijäämäinen. Kun osuus on korkea, kuten Saksassa, vaihtotase on ylijäämäinen.

Pelkkä palveluyhteiskunta ei luo riittävästi varallisuutta kansalle. Yhdysvallat on menettänyt 5,4 miljoonaa teollisuustyöpaikkaa vuosien 1992-2010 aikana. Uusia työpaikkoja on syntynyt tilalle, mutta niistä 80% on aloilla, joiden palkka on pienempi kuin teollisuudessa.

Ei kommentteja: