torstai 1. heinäkuuta 2010

Me edistykselliset

Helsingin Sanomien vaikea suhde Perussuomalaisiin on huvittava. Tämä aamun pääkirjoituksessa analysoidaan Hesarin uutta mielipidetutkimusta, jossa kyseltiin ihmisten mielikuvaa eri puolueiden onnistumisesta. Hesarihan oli Janne Virkkusen aikaan tunnetusti ydinvoima-, Nato- ja EU-myönteinen. Saa nähdä aikooko uusi päätoimittaja Mikael Pentikäinen muuttaa lehden linjaa. Sanomillahan ei ollut Tampereen "punaisen" yliopiston toimittajakoulusta valmistuneita toimittajia ennen vuotta 1991 Neuvostoliiton romahdettua, jolloin Antti Blåfield aloitti. Antin poika Ville on taas Hesarin NYT-liitteen esimies, ja hyvähän se vain on ettei homoja sorreta.

Suhtautuminen ydinvoimaan saattaa olla yksi syy, miksi kokoomus on
kansalaisten mielestä pärjännyt niin paljon paremmin kuin hallituskumppaninsa

Esimerkiksi vihreiden arvosanan lasku voi johtua siitä, että huolimatta hallituksessa olostaan puolue ei ole saanut jarrutettua ydinvoimapäätöstä.

Keskustan vaatimattomaan suosioon saattaa ydinvoimakannan lisäksi olla lukuisia syitä

Tässä näkyy hyvin, kuinka lehden oma myönteinen suhtautuminen ydinvoimaan toimii suodattimena, jota käytetään puolueiden politiikan arvostelussa. Koska Vihreät kuitenkin on Sanomatalon suuressa suojeluksessa, Vihreitä ei sinänsä lyödä, vaan annetaan ymmärtää, että erilaisia mielipiteitä tarvitaan. Keskusta sen sijaan ei saa samaa ymmärrystä, huomaatteko?

Perussuomalaisten hyvälle arvosanalle löytyy yksiselitteisempi perustelu.
Puolue – tai siis sen puheenjohtaja Timo Soini – on vain ollut uskottavampi kuin
esimerkiksi Sdp tai vasemmistoliitto.

Siitä vilpitön arvonanto, että ovat vihdoin lopettelemassa "äärioikeisto"-nimityksellä leimaamista ja ovat asettaneet Perussuomalaiset samaan ryhmään muiden vasemmistopuolueiden kanssa.

Pitkään vaisuna ollut Sdp alkaa sekin toki piristyä, mistä myös gallupin arviot kertovat. Eivät perussuomalaisetkaan ole saaneet aikaan mitään muutoksia, mutta pinnalle nousseet aiheet ovat olleet otollisia puolueen retoriikalle. Ensin ryöpsähti valloilleen keskustelu maahanmuutosta...

Keskusteluhan ei siis mitenkään ryöpsähtänyt valloilleen, vaan Perussuomalaisissa pari poliitikkoa, Jussi Halla-aho merkittävimpänä, ajoi määrätietoisesti julkisuuteen sitä epäkohtaa, joka arkadianmäelle ei näy. Eduskunnassa ollaan kiireisempiä oman palkakorotuksen hoitamisessa ja virkanimitysten turvaamisessa omalle puolueelle. Koska media vaikeni täysin ja edelleen yrittää ohjata keskustelua "äärioikeistokammossaan", vaatisi munaa myöntää oma virhe, mutta sitähän on turha odottaa.

Sosiaalidemokraatit alkoivat keväällä matkia perussuomalaisia
maahanmuuttokysymyksessä, mutta liikkeen vaikutus Sdp:n suosioon on yhä
epävarma. Miksi ostaa kopiota, kun tarjolla on alkuperäinen versio
maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvasta puolueesta?
Kaikki puolueet myyvät kopiota vihreydestään äänestäjille, mutta se ei ole lehden mukaan paha asia. Sen sijaan demarien huoli omien kannattajien ja puolueen linjan välisen kuilun repeämisestä on Hesarista huolestuttavaa.

Mainitsin eilen, että tulin ottaneeksi uusimman Voima-lehden mukaani etnisestä ravintolasta. Pääkirjoituksessaan lehti linjaa omaa asennettaan globalisaatioon. En ole pitänyt vasemmistoa mitenkään erityisen EU-vastaisena, mutta olen ollut väärässä. Kimmo Jylhämön pääkirjoituksessa pohditaan todella vasemmiston olemisen sietämätöntä vaikeutta. Vastustetaan EU:ta (sen epädemokraattisen hallinnon takia) ja rakastetaan rajatonta maailmaa:

Kuitenkaan suuri osa meistä eurooppalaisista ei tiedä, mitä mieltä olla
EU-politiikan suunnasta. Vielä harvempi toivoo julkisesti liittovaltion
syntymistä. Samalla puhe nationalismista tai euroalueen hajoamisesta herättää
meissä edistyksellisissä pelkoa...

Nationalismi ei ole siis pelkästään pahasta, mutta se ei ole myöskään ratkaisu Euroopan ongelmiin...

tällä hetkellä kansanvaltaa EU:ssa puolustavat vain rasistit ja kansallismieliset. He näkevät, että ainoa realistinen vaihtoehto on paluu kansallisvaltioon...

Meidän edistyksellisten pitäisi kuitenkin samaan aikaan sekä vaatia kansanvaltaa että vastustaa muukalaisvihaa.

Ai että minä rakastan seurata tätä vasemmiston kärvistelyä. Voiko omaa ideologiaa enää enemmän solmulle laittaa kuin mitä tällaiset kirjoitukset huokuvat? Onko oma aate myyty, kun se ei ole älyllisesti rehellistä?

[Lisäys 1.7.2010
Kyllä voi (HS). Risto Isomäki on monelle Vihreälle puolijumala.]

Ei kommentteja: