Ensimmäisessä tapauksessa (Monikulttuurinen oikeustaju) tsetseniasta Kanadaan muuttanut miehensä menettänyt yh-äiti (Aset Magomadova) kuristi liinalla teinityttärensä hengiltä. Teini ei kuulemma ollut osoittanut kunnioitusta vanhempiaan kohtaan, kuten ihmistaimet alle 20 ikävuoden usein eivät. Ottaen huomioon, että ihmisen kuristaminen vie muutaman minuutin, vaikka taju lähtee sekunneissa, kuristaminen osoittaa tappamisen tarkoitusta. Oikeus totesi, että Magomadovan lesken elämässä on tapahtunut jo aiemmin niin paljon kaikkea skeidaa, ettei äitiä voi tästä pahasti rankaista, ja lätkäisi pelkkää ehdonalaista. Tuomiolauselmassa sanottiin, että "erityisissä tapauksissa" armon on joskus parempi käydä oikeudesta.
Toinen tapaus on Kanadan oma Ahvenanmaa, eli intiaanien reservaatti Kahnawake. Kuten Ålandilla ei myöskään Kahnawakessa saa omistaa maata, ellei ole oikean etnisen ryhmän jäsen. Kahnawaken tapauksessa pitää olla irokeesi ja tarkemmin vielä mohawk, joka oli sotaisa ja julma soturiheimo nykyisen New Yorkin osavaltion pohjoisosassa (ei pidä sekoittaa mohikaaneihin).
Kahnawaken suuri julkkis on seksikäs vesipoolon olympiavoittaja Waneek Horn-Miller, joka otti valkoisen miehen heimonsa ulkopuolelta, ja joutui välittömästi rajun rasistisen hyökkäyksen kohteeksi. Koska reservaatin tehtävä on suojella mohawkeja ulkopuolisten kulttuurien uhkilta, pariskunta on häädetty alueelta pois. Horn-Miller kertoo, että intiaanikulttuurissa naisen tehtävä on olla synnytyskone, ja vieraalle rodulle synnyttäminen on pahinta petturuutta. Ilmapiiri reservaatissa on muuttunut avoimen vihamieliseksi ja rasistiseksi.
Englannissa on pitkään saatu elellä ilman verta, hikeä ja kyyneleitä, mutta nyt on 70 vuoden tauon jälkeen taas laitettava suu säkkiä myöten. Meillä Suomessa eletään kuin mitään ei olisi tapahtunut, mutta Englannissa aiotaan alentaa tv-lupamaksua, koska koko julkinen sektori pannaan tarkkaan kulukuriin valtion budjettivajeen poistamiseksi (Uusi Suomi).
Englannissa myös vihreät opit ovat hiukan vastatuulessa, jos energiantuotannon osalta tuollaista termiä voi käyttää. Englannin edellinen hallitus, vasemmisto, päätti nimittäin perustaa rahaston tukemaan uusia energianlähteitä kehittäviä yrityksiä varten. Rahaston pääoma piti kerätä kasaan myymällä mm. Kanaalitunnelin osuus ja muita valtion osuuksia. Miljardilla punnalla valtio olisi sosialisoinut kaikkein kovariskisimmät hankkeet haaveena täten hankkia yksityistä rahaa kymmenien miljardien edestä vähempiriskisiin kohteisiin. Uusi konservatiivihallitus aikoo käyttää valtion omistuksista saamansa rahat velkojen lyhennyksiin.
Ross McKitrick kirjoittaa kirjassaan Taken by storm, että
(Katso luettelon kolmanneksi alin mustalla pallolla merkitty kohta täältä, IPCC:n 2001 raportin yhteenveto).Ilmakehä on epälineaarinen kaoottinen järjestelmä, jolle ei voi laskea
pitkän aikavälin ennusteita.The climate system is a coupled non-linear chaotic system, and therefore the long-term prediction of future climate states is not possible.
2 kommenttia:
Mielenkiintoinen blogi sinulla. Tosin en ole ennen lukenut blogiasi ja jutut jäävät hieman irrallisiksi. Haluaisitko kertoa esimerkiksi hieman tarkemmin mitä haluat kertoa tuolla viimeisellä lainauksella ilmastosta? Mikä oli tuon linkkauksen merkitys? Ei auennut ihan nopealla lukaisulla...
Terve Tero ja kiitos mielenkiintoisuudesta! Joo, onhan tuo tosiaan kovinkin epäselvästi linkitetty ja lainattu.
Tarkoitin sanoa, että IPCC itse myöntää tuossa linkissä sen kritiikin, josta McKitrick on sitä kirjassaan syyttänyt. Se on hyvä asia.
Lähetä kommentti