torstai 21. helmikuuta 2013

Suomalainen perseenpäristin

Vaikka en ole mikään viinihifistelijä - kauas siitä, niin on päivän selvää (sic) että olisin erinomainen Pitkäripaisen myyjä. Viinakauppias varsinkin, koska jäykkiä on tullut jonkun verran feisbuukkini aikajanalle ripoteltua sinne tänne. En varsinaisesti voi sanoa, että tuotetuntemus olisi mikään valttikorttini, mutta muut ominaisuuteni voisivat tehdä minusta kelvollisen vahtimaan janoisten härmäläisten mielihaluja (Kuka muuten muistaa vielä sen tamperelaisten teekkarien wappujäynän kun irrottivat ovenkahvat?). Siitä huolimatta - tai ehkä jopa juuri sen tähden - olen aivan varma, että minä en tulisi valituksi avoimeen toimeen. Ainavalpas lukijamme herra Tikka lähettikin minulle meilin, jolla nykyaikaisen palkkaeliitin veräjänportti suljettiin joltain epäonnekkaalta. Kas näin:
Hei,

olet hakenut määräaikaiseksi myyjäksi kesäsesonkiin 2013 Helsingin alueen myymälöihin. Hakemuksia saapui yhteensä 1355 kpl:tta, joista jatkoon valikoitui 300 hakijaa. Valitettavasti tiesi rekrytointiprosessissa päättyy tähän.

Jos työskentely Alkon myymälöissä edelleen kiinnostaa, sinun kannattaa seurata aktiivisesti vuoden mittaan avautuvia myymäläkohtaisia myyjän paikkoja kotisivuiltamme www.alko.fi/rekrytointi. Voit myös muuntaa hakemustasi 'avoimeksi hakemukseksi myyjän työhön' päivitetyin tiedoin. Avoin hakemus on voimassa neljä kuukautta kerrallaan ja otamme sinuun yhteyttä, mikäli meillä on tarjota kiinnostustasi ja osaamistasi vastaavaa työtä.

Kiitos mielenkiinnostasi työtehtävää kohtaan ja aurinkoista kevään jatkoa!

Ystävällisin terveisin ja onnea työnhakuun toivottaen,
Ulla Marjoniemi
Helsingin alueen aluekoordinaattori
Kuulen korvissani sen humalassa huutavan työvoimapullan, jota ALUEKOORDINAATTORI (sallikaa mun nauraa) Ulla kaitsee. Voi jumalauta sentään. Jos Ulla satut lukemaan tämän, niin voisitko kertoa, millä perusteella 1.200 hakijasta valittiin ne 300 jatkoon päässyttä? Millä ilveellä olette Alkossa niin harjaantuneita erottamaan heti tuossa vaiheessa jo sopivat ja pätevät? Omakohtaisesta kokemuksesta voin sanoa, että ainakin puolet rekrytoinneista menee pieleen. Oletankin, että olette palkanneet samat tyypit, jotka siellä ovat olleet aiemminkin hommissa, eli nepotismia kukkeimmillaan. Taas kerran. Eikö Alko voisi kantaa sitä kaivattua "yhteiskuntavastuuta" ja antaa mahdollisuuden niille, keillä ei töitä ole ollut - että saataisiin nekin lievittämään sitä työvoimapullaa. Voi sentään.

Kun nyt kerran hypertensio alkoi taas nostaa päätään, niin miettikääpä tätäkin: meillä on kymmeniä tuhansia virkamiehiä valmistelemassa rakennussäädöksiä ja valvomassa niitä. Lumisade ei Suomessa ole talvisin mikään yllätys tai poikkeus, mutta silti meillä ratsastushalleja, kuplahalleja ja kauppoja romahtaa lumen painosta. Miksi - mitä on säädetty, mitä on vahdittu ja mikä on koko kyseisen byrokratian lopputulos? Ja sairainta on, että joku poliitikko kaiken tuon valvonnan jälkeen vielä kehottaa tyhjentämään lumet katolta. Miksi? Meillähän on rakennusvalvonta, jonka kuuluu huolehtia että talot pysyvät turvallisina ympäri vuoden, vai minkä takia koko järjestelmä sitten on luotu?

Ja toinen juttu - tämä My Lidl Phony. Siis meillä on ruokateollisuus, jota vahditaan, kytätään, säädellään ja raportoidaan kuin tarttuvien tautien seurannassa, mutta Valvira on - totta kai - niin sanotusti kahvilla kun romanialaiset laukovat ylämummon. Ymmärrän, että teollisesti valmistettua ruokaa syö puolet kansasta joka ikinen päivä - vanhainkodit, sairaalat, koulut, armeija ja tietenkin lounasruokalat. On selvää, että raaka-aineen turvallisuus on huipputärkeää sekä yritysten imagonhallinnan että kuluttajien terveyden takia. Mutta koska se ei estä millään tavalla hormoneilla pumpatun romanialaisen kapisen konin lihaksiston päätymistä ruokapöytääni rigor mortiksen jälkeen, niin mihin me tarvitsemme moista byrokratiaa? Me tarvitsemme varmuuden siitä, että suomalaiset saavat suomalaista lihaa eivätkä romanialaista ja varmuuden siitä, että ruokahuijauksesta syytetään sitten vaikka kuolemantuottamuksen yrityksestä juuri niin monta kertaa kuin on ollut annoksen syöjiä. On tämä nyt yhtä perkelettä.

Vasemmisto alkaa väkivaltaiseksi - osa Talvivaara.

17 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Evira, ei Valvira

Anonyymi kirjoitti...

Tuossahan ei käsittääkseni haettu edes niin sanottuja kesätyöntekijöitä eli teinejä vaan ihan "oikeita" työntekijöitä Helsinkiin kesäajalle.
Varmaan ensimmäiset 300 Valittua ovat olleet valtiotieteilijöitä, humanisteja ja osa kauppatieteen maistereita, joukossa muutama kansanperinteen tutkija. Luulisi niillä ansioilla Kossupullon vaihtavan nopeasti omistajaa. Kossu kai se vieläkin on myydyin artikkeli.

Montako työntekijää Alkossa on. Veikkaan ettei 3000 riitä. Jos Kelassa jo on 6000 ihmistä jakamassa muiden rahoja pois niin milloin tähän touhuun saadaan järkeä.

En tiedä ovatko meilit kirjesalaisuuden parissa, jos ovat niin aluekoordinaattori minut vieköön koordinoitavaksi.

Tikka

Igor kirjoitti...

KT: 'Me tarvitsemme varmuuden siitä, että suomalaiset saavat suomalaista lihaa eivätkä romanialaista ja varmuuden siitä, että ruokahuijauksesta syytetään sitten vaikka kuolemantuottamuksen yrityksestä juuri niin monta kertaa kuin on ollut annoksen syöjiä. On tämä nyt yhtä perkelettä.'

Kotimaisen elintarvikkeen puhtaus on melkoista urbaanilegendaa. Muistan kuinka huippukokki Hans Välimäki jo muutama vuosi sitten kertoi televisiohaastattelussa samankaltaisen mielipiteensä suomalaisen ruoan puhtaudesta. Kun kotimaisiin eineslihapulliin yms laitetaan riittävästi "koneellisesti erotettua" broilerinlihaa jne alkaa epäillä elintarviketeollisuutta. Skandaalia skandaalin jälkeen. Enkä usko että suomalainen tehomaatalouden harjoittaja eroaisi suuremmin eurooppalaisista virkaveljistään.

Tämä hevosjuttu on siitä kova, että se perustuu petokseen. Sinänsä hevosenliha on ihan hyvää syötävää, ellei ole kulttuurisia esteitä syödä sitä, mutta tuoteselosteessa huijaaminen panee epäilemään muutakin huijaamista. Ja ennen kaikkea se kuuluisa EU:lainen "omavalvonta" on melkoista lumevalvontaa.

Kumitonttu kirjoitti...

Vähän sotket asioita. Parikymmentä vuotta sitten noin puolet suurkeittiöiden ruoasta valmistettiin paikan päällä. Silloin ajateltiin että öruoka oli "puhdasta". Nykyisin ruoka valmistetaan teollisesti, ja ajatellaan ettei se ole puhdasta. Koska pahat kapitalistit.

Nykyinen teollinen ruoka on puhtaampaa ja hygienisempaa kuin koskaan. Sen sijaan raaka-aineissa on mahdollista huijata. Suomalainen elintarviketeollliauus on hyvää ja laadukasta, vaikka on muodikasta muuta väittää. Koska teollisuus on rasistinen, ylikansallinen jne jne.

Igor kirjoitti...

Totta kai teollinen valmistus on nykyään hygienistä ja sillä tavoin ajatellen puhtaampaa. Ei ole pöpöjä ja bakteereja.

Mutta miten puhdasta on tehomaatalous? Ja mitä puhtaudella tarkoitetaan? Jos tarkoitetaan pelkästään bakteerivapaata hygienistä niin onhan se. Mutta en usko että puhtaus on mikään suomalaisten etuoikeus. Kuten itsekin myönnät voi raaka-aineissa huijata vaikka uskotkin ettei Suomessa sellaista tehdä.

Taas paljastui Poutun tehtaalla: "Kebabtuotteiden valmistusvaiheessa Poutun Kannuksen tehtailla siis tiedettiin, että tuotteeseen laitettiin hevosenlihaa. Tieto ei edennyt esimerkiksi tuoteselosteiden ylläpitoon."

Ei näitä mielipiteitä esittääkseen tarvitse olla antikapitalisti tai monikulttuurisuuden kannattaja. Tunnut laittavan sen selitykseksi kaikelle mikä ei sovi maailmankuvaasi.

Vasarahammer kirjoitti...

Elintarvikevaltonta kuuluu Euroopan Unionin toimivaltaan. EU:ssa suuryritykset saivat lobattua valvontajärjestelmän, joka toisaalta vapauttaa ne vastuusta nähdyn kaltaisissa tapauksissa ja toisaalta ei pakota yrityksiä testaamaan ostettua lihaa mitenkään, jos paperit ovat kunnossa.

Järjestelmä perustuu puhtaasti asiakirjoihin eikä se ole millään tavalla suunniteltu tilanteeseen, jossa jakeluverkoston jokin toimija harrastaa rikollista toimintaa.

Kansalliset valvontaviranomaiset eivät saa kieltää lihan tuontia Romaniasta, koska niillä ei ole siihen valtuuksia. Ne eivät voi myöskään määrätä yrityksiä tekemään tarkastuksia vastaanotettavalle lihalle.

Lihateollisuudessa muutenkin raaka-ainen menee niin nopeasti kaupan hyllylle ja sieltä ihmisten suihin, joten omavalvonnan lisääminen on muutenkin hankalaa. Tässä tapauksessa kyse oli pakastelihasta, joka säilyy tuoretta huomattavasti paremmin. Siitä olisi ehditty ottaa tarvittavat kokeet ja todeta, että kyseessä on hevosenliha eikä nauta.

Kumitonttu kirjoitti...

Kotimaisen elintarviketeollisuuden myynti on niin keskittynyt muutamalle kauppaketjulle ja suurkeittiöitä pyörittäville yhtiöille, joiden hankintapuolen toiminta on hyvin ammattimaista. Suomalaisella elintarviketeollisuudella ei yksinkertaisesti ole tarvetta huijata. Se kilpailee hinnalla tiettyyn rajaan asti kuten olemme huomanneet esim. lihanjalostajien tulosvaroituksista ja lomautuksista. Silti luotan suomalaiseen lihateollisuuteen ihan niinkin yksinkertaisesa syystä, että pienenä maana tunnen suomalaisen lihateollisuuden päättäjiä henkilökohtaisesti. He eivät ole kasvottomia romanialaisia konikauppiaita.

Vasara osui ytimeen taas kerran. Omavalvonta on suuryritysten lobbaama järjestelmä, joka toimii paperilla ja perustuu luottamukseen. Pienyritykset eivät voi näillä asetelmilla mnestyä, vaikka niissä ruoka on Granpa Igorin tarkoittamalla tavalla "puhtaampaa".

Mitä taas tulee GPI:n kysymykseen, miten "puhtaus" märitellään, niin minusta siinä ei ole kuin yksi tapa: hygienia. Kaikki luomusössötykset ja muut ekohörhellykset eivät liity mitenkään ruoan puhtauteen. Tai no, onhan ortodoksisuus tietty "puhdas"oppisuutta :)

Igor kirjoitti...

KT: 'Suomalaisella elintarviketeollisuudella ei yksinkertaisesti ole tarvetta huijata.'

Tuo Uudesta Suomesta lainaamani uutinen Poutun kärähtämisestä on tuore. Eikä siitä hirveän kauaa ole (alle 2 vuotta?) kun Snellmanin lihanjalostamo kärähti - en tosin enää muista mistä mutta jostain vilpistä kuitenkin. Ja lihapullien koostumustakin on viranomaisten toimesta jo pidetty harhaanjohtavana ja oli siinä joku muukin tuote.

Odotan juuri postissa tulevaksi Mats-Eric Nilssonin kirjaa Aitoa ruokaa (ISBN 9789526757711) jossa näistä teollisen ruoan kommervenkeistä kerrotaan - myös Suomessa.

Anonyymi kirjoitti...

"kehottaa tyhjentämään lumet katolta"
Mutta miksi kehotetaan tyhjentämään?
Meillähän täällä Etelä-Suomessa lumiset talvet tulevat olemaan harvinaista herkkua (tilannekatsaus joulukuu 2008).
Hetkinen, en ole ilmeisesti päivittänyt tietoa sitten tammikuun 2009 jälkeen? Tosin ei taida olla ilmatieteen laitoskaan?

Kumitonttu kirjoitti...

En tunne Poutun tapausta tarkemmin, mutta varmasti selittävät puhelimessakin jos haluat kysellä. Sama ei onnistuisi romanialaisen "lihanjalostajan" osalta.

Kyl - sitä mäkin ihmettelin että miksi nyt lunta kehotetaan tiputtamaan katoilta. Muistan kun 70-luvun tasakattomuodin aikaan käskettiin tyhjentämään katto lumesta, mutta en koskaan sen jälkeen ole kuullut että asuintaloista PITÄISI poistaa lumet katoilta. Eikä niitä kuulemma ole sotien jälkeen ensimmäistäkään romahtanut.

Vaan muutama menetti henkensä ja moni mursi lonkkansa Vapaavuoren kehotuksen takia.

RH kirjoitti...

Mitä ne Alkoon työntekijöitä hakee, laittaisivat nykyiset työntekijät täysille työtunneille ensin.
http://www.pam.fi/fi/uutiset/Sivut/Pam-lehti22013TaydettyotunnitharvallaAlkoissa.aspx

Kumitonttu kirjoitti...

Viikko sitten Alkon toimaria haastateltiin radiossa ja hän selitti, että ilman Alkoa Suomeen ai saataisi näin edullisesti huippuviinejä. Hän oli valmis torppaamaan viinien myynnin ruokakaupassa sillä perusteella, että "se ei minun mielestäni toisi mitään lisäarvoa".

Dsiisus...

Anonyymi kirjoitti...

Haluaako Kumitonttu maksaa suomalaisesta ruuasta täyden hinnan? Nykyään valtio veronmaksajien rahoista maajusseja yli 2 miljardilla eurolla vuosittain. Siihen vielä EU-tuet päälle. Totuus on, jos tukeminen lopetettaisiin, niin maatalous häviäisi Suomesta aika vähiin. Suomalainen maanviljelys ei ole kilpailukykyistä vapailla markkinoilla.

Eikö sinun Kumitonttu pitäisi vastustaa maatalous tukiaisia?

Anonyymi kirjoitti...

Mitä mieltä te olette tuosta "täydestä hinnasta"? Onko hinnassa nyt aito alennus?

Onko sekin myytti muiden joukossa. Miten kallista ruoka todella olisi ilman tukiaisjärjestelmää, kun se nyt on jo lähes Euroopan kalleinta ostovoimaan nähden.

Vanhaa mainosta mukaillen:
pian meissä jokaisessa asuu pieni valtion työntekijä.

Laittakaa hakemuksia, katsotaan pääseekö kukaan alkukarsinnoista Valittujen joukkoon.
Itseäni alkoi kiinnostaa tuo Nuorgamin alkon myyjän pesti.
https://alko.rekrytointi.com/paikat/index.php?o=A_LOJ&list=1&StartPage=1

Tikka

Anonyymi kirjoitti...

"Viikko sitten Alkon toimaria haastateltiin radiossa ja hän selitti, että ilman Alkoa Suomeen ai saataisi näin edullisesti huippuviinejä. Hän oli valmis torppaamaan viinien myynnin ruokakaupassa sillä perusteella, että "se ei minun mielestäni toisi mitään lisäarvoa"."

On tuossa hieman perää. K- ja Ass-Marketit myyvät kaikkea muutakin bulkkikamaa, mm. oluista kehnoimpia lagereita ovat hyllyt täynnä. On hyvinkin mahdollista, että ruokakauppoihin ilmestyy halpoja rainbow-punkkuja ja eldoraato-valkkareita. En sano, että välttämättä keskityttäisiin määrään laadun kustannuksella, mutta epäilen vahvasti näin käyvän.


Kumitonttu kirjoitti...

Joo perskuti, pitääkin laittaa hakemus Alkoon. Laittakaapa muutkin, vertaillaan saatuja vastauksia.

Ano kyseli että kannatanko ruoan tukiaisia, koska muuten suomalainen ruokateollisuus ei menestyisi. Niin... Suomalainen vehnä on eri kuin esimerkiksi ranskalainen vehnä. Meillä satomäärät ovat puolet pienempiä, eli emme tue vehnän viljelyä sinänsä vaan sen suomalaisen lajikkeen viljelyä.

Minusta ruoan tuotantoa Suomessa ei pitäisi tukea, mutta jos sitä tuetaan muualla, olemme hulluja jos emme tue sitä itse. Jos valtio ei tukisi suomenkielisiä kouluja, ehkä markkinavoimat toisivat tänne englanninkieliset koulut. Jos ymmärrät mitä tarkoitan.

Anonyymi kirjoitti...

Valtio hoitaa myös nuo syöttöpuolen hommat tehokkaasti
http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194797269760/artikkeli/ryhmaperhepaivakodin+johtaja+pakkosyotti+lapselle+puuroa+-+tuomittiin+sakkoihin.html

Pieni maksulappu perään ja takas duuniin vaan.