sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Uskonvapaus

– Jos emme ryhdy toimiin ilmastonmuutoksen suhteen, tulevat sukupolvet tulevat paistumaan, paahtumaan, käristymään ja grillaantumaan, Lagarde sanoi. Christine Lagarde, IMF:n pääjohtaja

Uudessa Kanava-lehdesä on erinomainen Hanna-Riitta Toivanen-Kolan kirjoitus Albaniasta, joka on erikoinen saareke Euroopassa, koska sen asukkaista 70% on muslimeita. Tosin he kuuluvat vuonna 1200-luvulla eläneen persialaisen mystikon Haji Bektashin ajatuksista. Bektashilaisuus on shiialainen panteistinen suuntaus, joka levisi Albaniaan 1400-luvulla. Sen seurauksena albanialaisten suvaitsevaisuus toisia uskontoja kohtaan on maailmanlaajuisestikin poikkeuksellisen sallivaa.

Maassa jatkuu voimakas uskontojen elpyminen pitkän kommunistihallinnon päätyttyä 20 vuotta sitten. Enver Hoxhan diktatuuri teloitti papit ja imaamit tapettiin ja kaikki maan kirkot (1.600 kpl) ja moskeijat joko tuhottiin tai otettiin muihin tarkoituksiin. Vuonna 1990 maassa eli enää 15-20 pappia. Nyt kirkkoja ja moskeijoita rakennetaan ulkomaisilla varoilla, ja yhdeksi huolenaiheeksi on noussut musliminuorten kiinnostus islamin valtavirrasta ja bektashilaisuuden hiipuminen.
Albaniassa käännyttiin kristinuskosta islamiin enemmän kuin muualla Ottomaanien valtakunnassa. Tiedetään, että ottomaanit eivät väkivallalla käännyttäneet kristittyjä valtakautensa alkupuolella, mutta heitä sorrettiin laajasti, verotettiin ankarasti ja he jäivät ilman mitään etuoikeuksia. Sen takia sadat tuhannet kristityt kääntyivät muslimeiksi, vaikka ainakin osa heistä pysyi julkisuudelta piilossa kryptokristittyinä. Jukka on blogannut aiheesta, joten en jatka siitä sen enempää.

Hoxhan sosialismissa kiellettiin vanhempia antamasta lapsilleen perinteisiä kristillisiä tai islamilaisia nimiä. Keksittiin ns. hatusta uusia nimiä ja uskonnollisen monimuotoisuuden sijaan haluttiin yksikulttuurinen sosialismi. Suomessa rikotaan tänä vuonna taas yksi rajapyykki, kun muslimien määrä ylittää ortodoksien määrän. Uskonvapautta ei ollut Albaniassa ja Suomessakin valtiovalta painosti kirkon naispappeuteen. Ortodokseilta on jo alettu kysellä naisten asemasta, mutta islam on monikulttuurisuuden suojeluksessa toistaiseksi välttynyt samalta. Kun Christian Lagarde vaatii ihmiskuntaa fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämiseen, hän tuo mieleen Ottomaanit ja Hoxhan valtakauden. Christian on kristitty nimi, mutta naisen ideologia on liberaali fascismi.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tuo teksti on varmaan kirjoitettu a) väsyneenä b) kännissä. Suosittelen korjaamaan normaalilaatuiseksi.