lauantai 5. tammikuuta 2013

Tutkijan aivopieru

Mikko kirjoittaa hyvin Lapin yliopiston ympäristöoikeuden professorin Kai Kokon täysin asiantuntemattomasta kolumnista Helsingin Pravdassa. Professorismies tulee ehdottaneeksi, että ilmakehän kasvihuonekaasujen määrää tulisi leikata 90% vuoden 1990-tasosta. Esitys tappaisi kaiken yhteyttämiseen perustuvan elämän maapallolta. Se lienee Vihreiden tavoite muutenkin.

Vaikka nyt jättäisi huomioon ottamatta professorin kirjoitukseen mitä ilmeisimmin livahtanutta ajatusvirhettä - freudilainen lipsahdus? - niin kukaan skeptikko ei olisi säästynyt elävältä hautaamiselta moisen virheen tehtyään. Toistan: kenenkään AGW-teorian kriitikon ei olisi sallittu syyllistyä moiseen virheeseen ilman, että hänet olisi täydellisesti ja pysyvästi eristetty keskustelun ulkopuolelle. Vain Vihreä saa tehdä tuon mittaluokan virheen ilman, että sillä on mitään vaikutusta hänen uskottavuudelleen tai uralleen. Tähän on tultu.

Taloustieteen professori Pertti Haaparanta Aalto-yliopistosta laskee myös luikuria haastattelussaan. Hänen mielestään julkisen sektorin - erityisesti poliitikkojen - palkan alentamisessa (Sauli Niinistön esimerkkiä seuraten) ei olisi "järjen hiventä", koska se vain leikkaisi yksityistä kulutuskysyntää. Minun täytyy ihmetellä, että miten joku professoriksi asti noussut ihminen voi olla noin yksinkertaisen tyhmä. Ymmärrän että hän asettuu puolustamaan omia ansioitaan ja tittelinsä tuomalla arvovallalla julkisen sektorin työntekijöitä. Ymmärrän senkin, että moni hyväksyy hänen mielipiteensä ja uskoo siihen kuin pukki suuriin sarviinsa.

Haaparannan väite perustuu harhaan. Jos valtio ottaa velkaa kahdeksan miljardia, on selvää että se harjoittaa keynesläistä elvyttävää fiskaali- eli budjettipolitiikkaa. Valtio siis pumppaa talouteen kahdeksan miljardia euroa, joilla talous tietenkin pyörii liukkaammin kuin ilman moista ruisketta. Mutta ongelma on siinä, että tuo velka tulee meille yksityisenpuolen veronmaksajille jossain vaiheessa maksuun. Eli se on vain siirrettyä verotusta. Ja kuten tiedetään, verotus ei todellisuudessa stimuloi talouskasvua. Jokainen verotettu markka tai euro kulkee tehottoman virkakoneiston läpi ja palaa taloudelliseen kiertoon ehkä noin 60-80 sentin kokoisena. Siis verrattuna siihen, että markan tai euron alkuperäinen omistaja olisi saanut tehdä rahallaan mitä haluaa.

Tässä on ihan sama asia kuin siinä Juhana Vartiaisen ehdotuksessa laskea eläkeikää lähestyvien palkkoja, koska heillä ei riitä motivaatio työntekoon. Kuten nimimerkki Granpa Igor totesi, kyse on julkisen puolen työntekijöiden ongelmasta. Yksityisellä puolella yhtiöillä ei noin lähtökohtaisesti ole mahdollisuutta pitää tuottamattomia työntekijöitä palkkalistoillaan. Tuottamattomien tulotaso alennetaan joko irtisanomisen kautta tai laittamalla hänet alempiin tehtäviin. Huolestuttavaa näissä vartiaisissa, haaparannoissa ja kokoissa on se, kuinka täysin irrallaan he ovat todellisuudesta. Ja se, että monet viisaina itseään pitävät vielä puolustelevat heitä.

3 kommenttia:

Miltton Friidman kirjoitti...

Esitys tappaisi kaiken yhteyttämiseen perustuvan elämän maapallolta. Se lienee Vihreiden tavoite muutenkin.

Eikä ole ainoa massakuolemiin johtava esitys vihreältä liikkeeltä.

Muita yhtä "hyviä":

-Lainvoimalla pakotettu siirtyminen luomutuotantoon, teollisten lannoitteiden kieltäminen. Seuraus: arviolta n. 1/3-osan lasku ruoantuotannossa, ruoan merkittävä kallistuminen.

-Lihankasvatuksen kieltäminen lailla, siirtyminen täysin kasvispitoiseen ruokavalioon. Seuraus: mittava lihantuotantoketjun alasajo, ruokamarkkinoilta häviäisi kokonaan lihantuotannon osuus. Ruoan merkittävä kallistuminen. Ruokahuollon häiriintyminen.

-Yksityisautoilun kieltäminen kaupunkikeskustoissa. Seuraus: päivittäisen liike-elämän merkittävä häiriintyminen, about 10-20 % lasku bruttokansantuotteessa.

-Tämä on jo klassinen: 68 % yritysvero. Vero käytännössä lopettaisi kaiken yritystoiminnan Suomesta, niin vapaiden markkinoiden piirissä toimivan, kuin hyväveli"kapitalismin.

---

SUMMA SUMMARUM

Miksi ylipäätänsä puhumme vihreistä? Sosialisti tai kommunisti olisi rehellisempi nimitys.

Suurin osa vihreiden ehdotuksista johtaa keskusjohtoisuuteen ja suunnitelmatalouteen. Siis sosialismiin/kommunismiin.

GM kirjoitti...

Onko nuo Miltonin väittämät tosiaan Vihreiden ohjelmasta vai jonkun yksittäisen viherhörhön toiveunta?

L.K. Nelson kirjoitti...

http://www.hs.fi/talous/Kymen+Sanomat+WinWindi%C3%A4+haetaan+konkurssiin/a1305638118359

Kumma juttu, että näin käy vaikka tuulivoimahan kuulemma on tulevaisuuden energiamuoto, joka muuttaa kapitalistinkin soikeaksi sosialistiksi.