lauantai 30. kesäkuuta 2012

Selkokielellä - mitä Katainen teki

Jokainen vuorokauden verran valvonut tietää, että olo on kuin krapulassa. Pidempään jatkuva valvominen jättää peruuttamattomia fyysisiä jälkiä elimistöön, ja yksi kiduttamisen muoto onkin valvottaminen. Osa ihmisistä sietää valvomista paremmin, osa huonommin. Ilmeisesti valvomista ei voi harjoitella vaan unirytmi on biologinen ja yksilöllinen, mutta samalla tavalla kuin maraton-harjoittelija oppii sietämään kipua, myös valvomisen aiheuttamaa kipua oppii sietämään.

Esko Ahon hallituksella oli tapana istua aamuyön tunteihin asti ennen kuin päätöksiä saatiin runnotuksi läpi. Neuvottelutaktiikkana se on uuvuttava ja raukkamainen, mutta politiikassa hyvin tavanomainen. Yritysmaailmassa kukaan ei suostuisi sopimaan asioista samalla tavalla, mikä kuvastanee ehkä parhaiten moisen taktiikan moraalista tasoa. Jyrki Katainen tällaiseen EU-johtajien yölliseen kukkumiseen osallistui ja ilmeisesti tuli luvanneeksi enemmän, kuin mihin oli valtuudet. Sopimus on Suomen osalta vielä epäselvä, mutta ilmeisesti on sovittu, että Suomi, Saksa, Itävalta ja Hollanti maksavat nelistään kaikkien muiden euromaiden pankkisektorin takuut yksityisille sijoittajille.

Jos näin tosiaan on, mikä on siis nyt vielä hiukan epävarmaa, niin Suomen maksettavaksi tulee noin 50-100 miljardia euroa, ja summa tullee nähdäkseni maksuun alle kahdessa vuodessa, siis vielä tällä vaalikaudella. Se kaksinkertaistaa Suomen valtion velat ulkomaisille velkojille, tässä tapauksessa lähinnä EKP:lle. Pankkien taseissa on keskinäisiä velkoja ja saatavia niin paljon, että yhden pankin konkurssi aiheuttaisi ketjureaktiona koko euroalueen liikepankkisektorin konkurssiaallon. Turvassa olisivat luultavasti pienet alueelliset pankit sekä säästöpankkisektori, joiden varainhankinta nojaa maantieteellisesti hyvin rajalliselle alueelle. Sen takia EKP siis ostaa käytännössä koko liikepankkisektorin velat itselleen.

Velkamäärä on niin valtava, ettei sellaisia varoja yksinkertaisesti ole olemassa, vaan kyseessä on klassinen setelirahoitus. Ikävä kyllä, se on ainakin periaatteessa pois teollisesta tuotannosta, joka ylläpitäisi Euroopan kilpailukykyä. Kysymys kuuluukin, miksi tähän mentiin, vaikka päätös on täysin järjetön ja suorastaan vaarallinen?

Syitä on useita, joista ensimmäinen on poliitikkojen innovatiivisuuden puute. He eivät kykene luoviin päätöksiin, vaan puskevat läpi hinnalla millä hyvänsä haluamastaan kohdasta. Toinen on kasvojen menettämisen pelko. Jokainen ystäviensä, perheensä tai työpaikkansa edessä julkisesti itsensä nolannut tietää sen syvän häpen tunteen, joka kalvaa mieltä pitkään ja hartaasti. Politiikassa harvoin tapahtuu tämän mittaluokan virheitä, joten nyt vallassa olevat eivät enää kykene muuttamaan ajamaansa linjaa. Tässä tarvittaisiin jonkinlainen mahdollisuus kasvojen pesuun, kuten se, että koko porukalle hankittaisiin poliittiset turvapaikat jostain Afrikan valtiosta samalla tavalla kuin Idi Amin sai Saudi-Arabiasta. Tai kansanäänestys, kuten Saksassa käynee.

Käytännössä Suomen eduskunnalla on nyt mahdollisuus irrottaa Suomi tästä himmelistä, mutta uskaltavatko hallituspuolueiden rivikansanedustajat kaataa hallituksen - en usko. Jos niin kävisi, euroalue hajoaisi kahtia. Saksa luultavasti ottaisi Suomen, Hollannin ja Itävallan samaan D-valuuttakoriin, ja samassa yhteydessä me voisimme ehkä saada pienen devalvaation vaihtotaseen alijäämän helpottamiseksi. Suomen viennistä 70% menee Saksaan ja Venäjälle, joten meille tämä vaihtoehto olisi loppujen lopuksi ihan siedettävä. Se tarkoittaisi pitkää kymmenisen vuotta kestävää sitkuttelua, mutta suunta olisi ainakin ylöspäin ja työllisyys turvattu. Tätähän Putin Niinistölle vähän vihjailikin, että me tarvitsemme Venäjän ruplia enemmän kuin Naton turvaa.

Paras vaihtoehto olisi siis irtautua nyt, mutta todennäköisempää on, että eduskunta luottaa Kataisen hallitukseen, ja Suomineidon peppu leviää komiasti auki. Seurauksena on paljon voimakkaampi inflaatio, kuin se 5-10% mitä olen aiemmin esittänyt. Todennäköisesti puhutaan yli 25%:n tasosta, jota jatkuu useita vuosia. Sen seurauksena harmaa talous kasvaa, valtion verotulot romahtavat eikä se kykene huolehtimaan sitoumuksistaan - edes virkamiesten palkoista. Seurauksena on euroalueen hajoaminen mahdollisesti rauhanomaisesti mutta ainakin etelän lämmössä temperamentti voi sen verran kiihtyä, että verta vuodatetaan.

Suomen irrotessa eurosta kaikki velat jäävät euromääräisiksi. Vaihtotaseen alijäämän takia uusi valuuttamme heikkenee 20-30%, joten kotitalouksien velkojen lyhennykset venyvät muutamalla vuodella pidempään. Nyt valitulla linjalla työttömyysaste nousee yli 20%:n ennen irrottautumista, mutta sen verran 90-luvun lamasta oppineina kansalaisille annetaan mahdollisuus tehdä henkilökohtainen konkurssi ilman vuosikausien tai jopa lopun ikää kestävää nöyryyttävää velkasaneerausta.

Viimeinen lomayömme jossain Ayia Napan diskossa on päättynyt, ja on maksun aika. Jyrki Kataisen hallitus yrittää viedä meidät vielä jatkoille, mutta kroppa on väsynyt, olo sekava ja aivot huutavat unta. Viisas lähtisi nyt hotelliin, pakkaisi aamulla kamppeet laukkuun ja kömpisi bussin kautta koneeseen nukkumaan. Toinen vaihtoehto on sammua jonnekin rantatuolille, myöhästyä lennolta ja saada duunista fudut.

18 kommenttia:

intrigööri kirjoitti...

Ei Kataisen perästähiihtäjiä voi kuin ihmetellä. Aika hurjaa on sekin, etteivät nämä eurozombit edes tunnu tarkasti tietävän, mistä on milloinkin ns. päätetty. Demokratiasta on jäljellä vain muisto. Suomessakin voi olla edessä vielä ihan hurja rytinä, mihin verrattuna minutkin melkein nujertanut 90-luvun alku oli vasta esikoulua. Omasta puolestani en enää pelkää mitään, mutta kylläkin lasten ja nuorten puolesta.

Kumitonttu kirjoitti...

Keskeisintä on ymmärtää, että kaikista lamoista mennään yli, ja niin tullaan menemään tästäkin. Tämän laman keskeinen syy on valtioiden ylivelkaantuminen (holtiton etuuksien jako), ja mitä pidemmälle velkaantumista yritetään lisävelalla rahoittaa, sen pahempaa jälkeä tulee. Jäljen pahuus on seurausta siitä, että epäonnistunutta talouspolitiikkaa jatketaan niin kauan, että porukkaa on työttömänä kuin meren mutaa. Jossain vaiheessa sietokyky kerta kaikkiaan repeää, ja sen jälkeen tulee käänne parempaan sekä huikea inflaatio.

Kumitonttu kirjoitti...

Tai no, inflaatio voi tulla jo ennen käännettä, koska rahaa pumpataan niin valtavasti nyt markkinoille.

Pikkupoika kirjoitti...

Keskeisintä on ymmärtää, että kaikista lamoista mennään yli

Perinteisesti nämä lamat/kriisit ovat myös olleet myös äärettömän isoja rahantekotilaisuuksia -- muutamalle harvalle jotka ovat osanneet toimia oikein. Niin lienee tämänkin tulevan laman laita. Miten Kumitontunmäellä aiotaan laittaa vähäiset(?) extra eurot poikimaan? Esim. 90-luvun lamassa tietyt kiinteät omaisuudet (kantakaupunki, rantatontit yms.) oikein ajoitettuna tuottivat järjettömät tuotot, onko nyt nähtävissä samaa?

Kumitonttu kirjoitti...

Perinteisesti nämä lamat/kriisit ovat myös olleet myös äärettömän isoja rahantekotilaisuuksia

Näinhän se aina on. Kapitalismi toimii siten, että kriiseissä pääomat jakautuvat uudelleen, eikä tämäkään tee poikkeusta. Jos omaisuutta ei ole, niin sittenhän tärkeintä on vaan pysyä töissä. Jos omaisuutta on, niin kiinteistöt ja suorat osakesijoitukset turvaavat varallisuuden parhaiten. Viimeksi tapahtui se, että siirryimme säännöstellyiltä pääomamarkkinoilta vapaille pääomamarkkinoille, joten en usko ihan samanlaiseen omaisuuden uusjakoon tällä kertaa.

Kaikkinensa kyse on siis tervehdyttävästä lamasta, joten perusterve bisnes ja osaaminen, jolle on markkinoilla käyttöä, tulevat voittamaan ja kaikenlaiset NGO:t ja turhanpäiväiset huussi afrikkalaisille -osaajat ovat häviäjiä. Tässä lamassahan ei kyse ole sinänsä epäterveen bisneksen heivaamisesta laidan yli, koska globaaleilla pääomamarkkinoilla toimivat yritykset OVAT JO hyvässä kunnossa. Paskassa kunnossa ovat vain julkisen sektorin rakenteet.

Miltton Friidman kirjoitti...

Jossain vaiheessa sietokyky kerta kaikkiaan repeää, ja sen jälkeen tulee käänne parempaan...

Ei välttämättä - ainakaan Euroopassa. Ongelma on se, että työpaikat karkaavat BRIC-maihin.

Kun Euroopassa on sitten subventiojuhlat ohitse, niin suurimmalle osalle työttömiä ei löydy työpaikkoja. Ne ovat kaikki Kiinassa, Intiassa jne.

Itse olen ennakoinut, että Eurooppa palaa 2020-2035.

Kumitonttu kirjoitti...

Pidän Milttonin skenaariota hyvin epätodennäköisenä. Globaali talous on niin avoin tänä päivänä, että yhden alueellisen toimijan katoaminen on miltei mahdotonta.

Loppujen lopuksi kyse on siitä, että EU-maat ovat velkaantuneita, ja nyt alkaa velan maksu. Lyhennykset ovat pois kulutuksesta, mutta jossain vaiheessa ne loppuvat, ja tilanne on kaikilla tavoilla taas valoisampi. Vähän niin kuin asuntovelallisella, jolla on oma aika kireää, mutta kun asunto on veltaon, rahaa jää taas kulutukseen.

Miltton Friidman kirjoitti...

Loppujen lopuksi kyse on siitä, että EU-maat ovat velkaantuneita, ja nyt alkaa velan maksu.

Velan maksu alkaa? Eikö asia ole pikemminkin päinvastoin? Sitä otetaan lisää. Jos eivät PIIGS-maat itse, niin muut euromaat joutuvat ottamaan lisää velkaa.

Miltton Friidman kirjoitti...

Valitettava tosiasia on se, että EU-maiden taseisiin mahtuu velkaa vielä 50-100 % nykytasosta maasta riippuen.

Luuletko ettei tuota varaa jätetä käyttämättä kun kerran ylivelkaantumisen polulle on lähdetty? Miksi pysähtyä tähän hetkeen.

Miltton Friidman kirjoitti...

Soini on siinä oikeassa, että EU-touhussa "menee ensin rahat ja sitten henki".

Valkea kirjoitti...

Hyvä, mutta samalla vastenmielinen selvitys Suomen tilanteesta. Täydennän sitä tällä kirjoituksella ja lopussa olevilla linkeillä.

Jos Suomi olisi sivistysvaltio, hallituskopla istuisi tällä hetkellä oikeudessa tuomittavana johonkin barbaariseen rangaistukseen. Kun herään aamuisin, joudun usein ihmettelemään onko tämä todellisuus todellakin totta. Pitääkö Suomessa nykyisin jokainen virhe tehdä suurimman mukaan syvimpiin pohjamutiin asti, vaikka ongelmat, ja niiden viisaimmat ja edullisimmat ratkaisut on tiedetty jo vuosia.

Kataisessa on narsistisia piirteitä. Hänen intensiivinen, mutta asiasisällöltään lähes tyhjä tai mitäänsanomattomia sovinnaisuuksia toistava itseluottamuksensa näkyy melkein joka haastattelussa. Hän esiintyy suureellisesti siten, että jokainen hänen sanomansa vaikuttaa emotionaalisesti kuolemanvakavalta, ja Katainen uskoo vakaasti, että juuri hän on sopiva henkilö ratkaisemaan mainitsemiansa vaikeita ongelmia, eivät häntä kritisoineet, riippumatta siitä mitä he ovat puhuneet. Kun hän puhuu kriitikoille, hän saattaa pehmentää puhetyyliään alentuvasti kuin puhuisi lapsille opettavaisesti ja pehmeästi, mutta samalla jämäkästi tyyliin: "Noin ei voi kertakaikkiaan tehdä ja se täytyy nyt ymmärtää, me aikuiset tiedämme miten tämä asia täytyy hoitaa." Katainen on riippuvainen vallan tuomasta ihailusta ja arvostuksesta, ja hän silmin nähden nauttii esiintymisestä. Vastoin yleistä luuloa mahtipontisuus ja liiallinen riippuvuus ihailusta ja arvostuksesta ei ole tärkein narsistien luonnetta selittävä tekijä (2. tärkein). Tärkein on hyväksikäyttö ja välinpitämättömyys toisista ihmisistä. Jos katsomme miten huolettomasti, häpeämättömästi, katumattomasti, myötätunnottomasti, välinpitämättömästi, röyhkeästi ja paatuneesti Katainen on tuhlannut suomalaisten rahat saadakseen arvostusta, tunnustusta ja vallanmurusia Eu eliitiltä, huomaamme että hän täyttää kirkkain värein tärkeimmän narsistisuuskriteerin (Narsistit pystyvät useimmiten tuntemaan esim. pelkoa ja häpeää. He tuntevat niitä keskimäärin enemmän kuin psykopaatit, mutta vähemmän kuin tavalliset ihmiset. Narsismi kuuluu psykologiseen psykopaattispektrumiin). Kataisessa on jonkin verran, asemaansa suhteutettuna, narsisteille tyypillistä hypersensitiivisyyttä negatiivista tai liian vähäistä positiivista palautetta kohtaan. Katainen vaikuttaa katsovan jossain määrin kateellisesti ylöspäin Eu:n johtajiin ja hänestä saa kuvan, että hän tulkitsee kritisoimisensa johtuvan esim. kateellisuudesta asemaansa kohtaan, koska hän ei ota kritiikkiä asiasisällöllisesti ja muilla tavoin vakavasti. Itsetunnon säätelyyn, patologiseen rakkauteen ja seksuaalisuuteen jne. liittyen tiedän liian vähän Kataisesta sanoakseni arviota. Narsismin alalajeihin en tässä yhteydessä puutu. Arvioin, että myös Jutta Urpilaisessa on narsistisia piirteitä. Valitettavasti narsistit pystyvät useimmiten hurmaamaan ja vakuuttamaan yleisönsä, kannattajansa, liittolaisensa ja usein vastustajansakin.

Jatkuu ...

Kumitonttu kirjoitti...

Hän esiintyy suureellisesti siten, että jokainen hänen sanomansa vaikuttaa emotionaalisesti kuolemanvakavalta, ja Katainen uskoo vakaasti, että juuri hän on sopiva henkilö ratkaisemaan mainitsemiansa vaikeita ongelmia

Helvetin hyvä huomio! Aivan loistava!

Todellinen jumaluuskompleksin ilmenemä, vaikka hän ei selvästikään kuvittele olevansa yli-ihminen, kuten joku diktaattori. Pikemminkin joku J. Edgar Hoover tulee mieleen.

Valkea kirjoitti...

Lisäys Milttonille,

Sammalkieli sanoo olevansa valmis tappamaan suomalaisia ideologisten syiden takia ja hänen ideologisissa pohdinnoissaan on pitkään ollut väkivaltaan ja varastamiseen/ ryöstöön/ muuhun omaisuuden anastamiseen oikeuttava logiikka. Mielestäni oli aiheellista kysyä, johtuuko se psykopaattisista piirteistä tai jostain muista psykologisista syistä. Kysyminen on eri asia kuin se, että väittäisin Sammalkielellä olevan psykopaattisia piirteitä. Esimerkiksi tässä tein todennäköisyysarvion Kataisesta, joka on vahvempi väite kuin kysymys, mutta heikompi väite kuin diagnoosi.

Sinä olisit Miltton varmaankin ensimmäisenä Sammalkielen tappolistalla, jos hän ryhtyisi käyttämään väkivaltaa. :)

Kumitonttu kirjoitti...

Sinä olisit Miltton varmaankin ensimmäisenä Sammalkielen tappolistalla

Jatketaan keskustelua Sammalkielestä hänen omalla blogillaan, joka on taas avattu julkiseksi.

Valkea kirjoitti...

Osa 2.

Ihmiset ovat normaalissa tilanteessa useimmiten riskejä karttavia, mutta silloin kun asiat alkavat mennä selkeän huonosti, ihmiset muuttuvat useimmiten riskihakuisiksi korjatakseen tilanteen. Kun asiat alkavat mennä todella huonosti, ihmiset alkavat ottaa todella suuria riskejä pienimpienkin onnistumisen mahdollisuuksien toivossa. Ihmiset laittavat usein kaiken peliin. Useimmiten olisi järkevää vain keskeyttää peli ja minimoida siten tappiot. Hallitus tuhlaa nyt suomalaisten rahat olemattomien onnistumismahdollisuuksien toivossa. Rahamme ovat raskaasti tappiolle joutuneiden holtittomien ja vastuuttomien poliittisten pelurien (poliittisten päättäjien) toivottomien yritysten panttivankeina.

Kahden em. tekijän + seuraavissa kirjoituksissa mainitut valtiomiesten puuttuminen; poliittisten rakenteiden liiallinen kompleksisuus, suuruus ja kattavuus; ja rahassa mitattavien ongelmien suuruus ja laajuus selittävät suuren osan nykyisestä tilanteesta, vaikka rahalliset ongelmat vaativat tietysti valtioiden ja pankkien vastuuttomaan toimintaan liittyvät tarkemmat selityksensä.

http://hiljaistapohdintaa.blogspot.fi/2012/05/ajatuksia-yhteiskunnasta.html

http://www.shirky.com/weblog/2010/04/the-collapse-of-complex-business-models/

http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2012/06/17/nain-paljon-ostettu-vakaus-maksaisi-mista-rahat/201231635/170

Täytynee taas alkaa kehittelemään eloonjäämisstrategiaa tulevien aikojen varalle:

http://www.youtube.com/watch?v=I4s0nzsU1Wg&feature=related

Valkea kirjoitti...

Pahoittelen Sammalkielen mainitsemista, Kumitonttu.

Kumitonttu kirjoitti...

Asia ok.

Valkea kirjoitti...

Tässä vielä yksi relevantti artikkeli; Vaatimus Jyrki Kataisen eroamisesta:

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=5&id=4236