keskiviikko 10. elokuuta 2011

Knut Hamsun ja terrorismi

Norjalainen Nobel-palkittu kirjailija Knut Hamsun kuvannee norjalaista poliittista kulttuuria ja mielenmaisemaa aika hyvin.


Kuten mm. edellisesä kirjoituksessani totesin, nykyajan vasemmistolainen liberalismi juontaa juurensa aina Ranskan suureen vallankumoukseen ja sieltä modernin fasismin kautta nykymuotoiseen valtiokapitalismiin. Ymmärtääksemme paremmin tätä päivää, pitää ymmärtää mennyttä. Vasarahammer kirjoitti tästä päivästä (Norjan joukkomurhan motiivit) hyvin kuten myös Caroline Glick.

Huomion arvoista siis on, että kaksi vuotta sitten Norja rakensi Knut Hamsunille 20 miljoonalla eurolla museon kunnioittaakseen mestarikirjailijan 150-vuotis syntymäpäivää. Eikö kuulosta uskomattomalta? Tästä nyt joka tapauksessa pääsemme siihen historialliseen tosiasiaan, että fasismi oli aikanaan erittäin suosittu aatemaailma. Ja on edelleen, vaikka sitä kutsutaankin eri nimellä - hyvinvointivaltio.

Hyvinvointivaltion tehtävä on "ajaa kaikkien kansalaistensa etua", joten se määritelmällisesti "ei tee virheitä". Kaikki matkan varrella kohtaamansa ongelmat se ratkoo lisäämällä rajoituksia ja valvontaa - ajautuen hitaasti kohti totalitarismia. Totalitarismissa toisinajattelijat vaiennetaan joko vankiloissa tai julkisesti häpäisemällä, minkä kevyt muoto on leimaaminen fasistiksi (natsiksi, rasistiksi). Kun Norjalaiset ovat ilmiselvästi edelleen addiktoituneet tuohon fasismiinsa, niin liekö ihme, että eivät tuomitse terroria israelilaisia kohtaan. Ja kun et tuomitse terroria yhteen suuntaan, oikeutat sen kaikille. Kuulostaa ikävältä, mutta näin se on, koska terroriteon perimmäinen syy on saada julkista arvostusta.

2 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

Norja on ollut sosialistien hallitsema suurimman osan sodanjälkeisestä ajasta sen jälkeen, kun kaikkien petturien äiti Vidkun Quisling joutui jättämään tehtävänsä.

Norjalla on myös kokoonsa nähden merkittävä asema moraalin suurvaltana, koska norjalaiset jakavat Nobelin rauhanpalkinnon.

Muistan, kun katselin BBC World Serviceltä raporttia Breivikin terrori-iskusta. Toimittaja ei tiennyt Norjasta paljoakaan. Hänen haastateltavansa Torbjörn Jagland kertoi, että norjalaiseet arvot ovat suvaitsevaisuus, ihmisoikeudet ja humanismi.Jagland ilmeisesti yritti selittää, että Norja ei ole mikään natsismin pesä eikä Breivikin teko edusta norjalaisuutta.

Jagland itse on tällä hetkellä moraalisen suurvallan hengellinen johtaja. Hän on Nobel-komitean puheenjohtaja ja Euroopan Neuvoston pääsihteeri. 90-luvulla hän toimi myös Norjan pääministerinä, mutta siinä hommassa hänen kykynsä osoittautuivat köykäisiksi.

Norja on sosialisteille hyvä paikka, koska öljyrahojen ansiosta rahaa riittää maailmanparannusprojekteihin enemmän kuin muissa Pohjoismaissa.
Öljyrahoista huolimatta verot ovat tapissa. Turisteja ei maan kauniista luonnosta huolimatta käy paljon, koska hintataso on petrovaluutan ansiosta erittäin korkea.

Kumitonttu kirjoitti...

Huomenia Vasara ja kiitos kommentista!

Norja on sosialisteille hyvä paikka, koska öljyrahojen ansiosta rahaa riittää maailmanparannusprojekteihin enemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

Hyvä huomio - enpä ollut asiaa hoksannut tuosta kulmasta.

Öljyrahoista huolimatta verot ovat tapissa.

Eli silkkaa fasismia - mikään valvonnan taso ei riitä!