perjantai 26. elokuuta 2011

Maahanmuuttokriittinen


Tämä Hubblen teleskoopilla otettu kuva paljastaa, miksi on niin paljon "maahanmuuttokriittisiä eli nykyiseen vapaaseen matkusteluun vittuuntuneita kansalaisia. Kuvan MB Vito on ilmeisesti rekisteröity Viroon, koska siinä on virolaiset kilvet. Autolla kuitenkin ajaa suomeen rekisteröity henkilökunta, koska siinä lukee mainosteksteissä Top team OY. Jostain syystä en usko, että yhtiö kilpailee kuitenkaan kustannustasoltaan lähelläkään Suomessa syntyneiden, suomea (tai ruotsia) puhuvien Suomen passin omistavien rakennusyrittäjien kanssa. Turha väittää, että "niin no, kaveri rikkoo lakia". No niin rikkoo - miksi se saa täällä olla?

Tässä on sen verran reipasta huumoria, että linkitetään. Siltä varalta, että joku olisi tulisijaa vailla...

11 kommenttia:

Igor kirjoitti...

Olen kiinnittänyt jo puoli vuotta sitten huomiota johonkin samanlaiseen kummastukseen: pakettiauto Eestin rekisterissä ja auton kyljessä osoite ja puhelinnumero suomalaiseen yritykseen. Hiukan herätti ihmetystä.

Niin. Jos autoa ajaa eestiläinen rakennusmies ja hänellä on eestiläinen ajokortti niin rikkooko hän oikeasti lakia? Hänhän on 'vain' komennustyössä Suomessa, ajaa omalla tai eestiläisen yrityksen omistamalla autolla ja mainostaa autonsa kyljessä suomalaista 'pääurakoitsijaa'. Ei kai tuollainen mainostaminen voi kiellettyä olla?

Autot Eestissä on halvempia kuin Suomessa. Vakuutukset ja diesel verotkin varmaan ihan toista luokkaa kuin meillä.

Tiedemies kirjoitti...

En tunne lakia, joten kysyn aidosti ihmetellen, onko Viroon rekisteröidyn auton käyttäminen Suomessa ammattikäytössä kiellettyä, vai mistä tämä kauhistelu tulee?

Vai onko kyse siitä, että virolaiset kilpailevat suomalaisten firmojen kanssa, vaikka maksavat (olennaisesti) virolaista palkkaa ja virolaisia veroja? Eikös tämä ollut EU:n idea? Itse ainakin vapaan markkinatalouden kannattajana pidän tällaista kilpailua jokseenkin tervetulleena ja siitä nillittämistä lähinnä kommunistisena höpötyksenä.

pjt kirjoitti...

Tiedemies: Viroon rekisteröidyn auton käyttämisessä Suomessa on aikarajansa, ja monet epäilevät - syystä - että näitä rajoja rikotaan yleisesti. Samoin on säädökset sille, koska Suomessa komennuksella työskenteleville pitäisi maksaa suomalaisten työehtosopimusten mukaista palkkaa. Monet epäilevät - jälleen syystä - että näitä säädöksiä rikotaan yleisesti.

Mutta sikäli olet tietysti oikeassa, että monen mielestä EU:n idea on se, että *muissa* ammateissa toimivat (esimerkiksi maatalous ja elintarvikekauppa) sopeutuvat itäeurooppalaiseen kustannustasoon, ja *minun* ammattini (esimerkiksi paperitehdas tai rakennustyömaa) pitää toimia niin että siellä on kunnollinen minimipalkka jolla voi elää hyvin ja pitää yllä kotimarkinakysyntää (niille itäeurooppalaisella kustannustasolla tuotetuille elintarvikkeille) ja kunnollinen irtisanomissuoja ja työntekijän oikeudet.

Aidosti globaalissa kilpailussa hereillä olevat (vaikkapa Nokian työntekijät) ovat tietysti selvillä globaaleista kustannuspaineista, ja ovat olleet jo vuosia.

Kumitonttu kirjoitti...

Tiedemiehellä on varsin perverssi käsitys vapaasta markkinataloudesta, jos EU sitä hänelle edustaa. EU säätelee erittäin voimakkaasti elinkeinoelämää. Sen takia vauraissa jäsenmaissa toimivien köyhien jäsenmaiden yritysten on toimittava samoilla ehdoilla kuin kotimaistenkin yritysten.

EU:n idea ei ole ollut luoda kenellekään perusteetonta kilpailuetua (köyhistä maista rikkaisiin maihin) vaan lisätä tarjontaa ja sitä kautta tehostaa kilpailua. Näin ei kuitenkaan käynyt, koska keskeinen kilpailukyky on muodostunut sillä, että jätetään lakeja noudattamatta, koska lain koura ei ole tarpeeksi pitkä ylittääkseen valtioiden väliset rajat. Tässä kävi vähän niin kuin ennakkoon pelättiin, että (talous)rikollisuus levisi kulovalkean lailla, mutta valvonta pysyi ennallaan.

Kumitonttu kirjoitti...

Viroon rekisteröidyn auton käyttämisessä Suomessa on aikarajansa, ja monet epäilevät - syystä - että näitä rajoja rikotaan yleisesti.

Tulli teki keväällä valvontaiskun Tallinnan laivoilta tuleville autoille. Radiouutisen mukaan 3/4 autoista sai jonkinlaisen huomautuksen. Muutama auto takavarikoitiin ja sakkoja kirjoitettiin kymmeniä.

Igor kirjoitti...

KT: Kun EU:ssa ei ole harmonisoitu mitään verotusta, ei palkka- tai hintatasoa, sosiaaliturvaa, eläkkeitä yms niin kilpailuetua syntyy toisille enemmän kuin toisille. Jopa ihan laillisesti.

EU:n säännöt ovat toki kaikille samanlaiset (eikä niitä edes rikkoa tarvitse) mutta vielä on erilaista kansallista säätelyä, joka ei ole Brysselin valtikan alla.

Kumitonttu kirjoitti...

Niin, tuokin vielä. Mutta juju on siis siinä, että meillä on eri säännöt eri yrityksille tai yrittäjille. Se on niin kaukana vapaasta markkinataloudesta kuin olla osaa. Jos asiasta natkuttaa, on maahanmuuttovastainen.

Tiedemies kirjoitti...

EU:lla ei ehkä ole markkinataloutta ajavaa politiikkaa, mutta EU:n vapaan liikkuvuuden ideana on juurikin se, että kilpailua ei rajoiteta maan rajojen sisälle.

EU:sta sinänsä voi olla mitä mieltä tahansa, mutta käsitys, jonka mukaan virolaisten ja suomalaisten kilpailemisessa on jotain pahaa, koska suomalaisilla on tiukemmat ehdot ja kovemmat verot, on ihan kummallinen. Jos vika ovat suomalaiset työehdot ja verot, niin mitä järkeä siitä on virolaisia syyttää?

Sinun näkemyksesi tässä asiassa on vasemmistolainen, haluat että valtio estää kilpailua.

Tiedemies kirjoitti...

Niin, ja siis säännöt ovat erilaiset eri yrityksille, koska toinen on suomalainen ja toinen virolainen. Virolaisilla on virolaisten säännöt niiltä osin kuin ne voivat toimintansa esittää olevan virossa. Kyllä se perusvika on suomalaisessa säädösviidakossa, ei virolaisten täälläolemisessa.

Jos pitää virolaisia syyllisinä siihen, niin se ihan oikeasti on ulkomaalaisvastaisuutta. Ei sille mitään muita nimiä tarvitse keksiä.

pjt kirjoitti...

TIedemies: "Niin, ja siis säännöt ovat erilaiset eri yrityksille, koska toinen on suomalainen ja toinen virolainen. Virolaisilla on virolaisten säännöt niiltä osin kuin ne voivat toimintansa esittää olevan virossa."

Nythän on kyse tapauksista, joissa yritykset eivät voi esittää toimintansa olevan Virossa, vaan toiminta on Suomessa, mutta silti ei noudateta Suomen lakeja ja määräyksiä. Ei kyllä ehkä Vironkaan.

Kumitonttu kirjoitti...

Jos pitää virolaisia syyllisinä siihen [että he eivät noudata Suomen lakeja], niin se ihan oikeasti on ulkomaalaisvastaisuutta.

No sitten se on.